петак, 8. април 2022.

NAJBOLJI HORORI 2021. godine

 

Evo, najzad, s velikim kašnjenjem ali bolje ikad nego nikad, da obznanim i moju listu najboljih horora iz prošle godine.

Dosta je bilo kukanja: „Nja nja mnema novy horory, mništy ne valjy!“ Zakon velikih brojeva je neumoljiv: iz brda i tona bezlične gnjusi moralo je da se izdvoji i nešto vredno pažnje, pa čak i gledanja: hell, čak i vredno (mestimičnog) uživanja! OVO dole je sasvim dobro i zaslužuje da se pogleda, ako vas horor zanima, barem do 10. mesta pod obavezno, a ima da se probere i ispod za manje zahtevne!

            Po prvi posle ko zna koliko godina ima se sa čime napraviti top-10 lista.

           

NAJBOLJI HORORI 2021. godine

TOP-22:

 

0. MAD GOD

 

1. THE NIGHT HOUSE

 

2. THE INNOCENTS

 

3. THE SADNESS

 

4. ANTLERS

 

5. MALIGNANT

 

6. THE MEDIUM

 

7. THE DEEP HOUSE

 

8. POST MORTEM

 

9. CENSOR

 

10. V H S 94

 

11. GAIA

 

12. RED SCREENING

 

13. ROH

 

14. THERE’S SOMEONE INSIDE YOUR HOUSE

 

15. THE FEAST

 

16. FEVER DREAM

 

17. HOWLING VILLAGE

 

18. IN THE EARTH

 

19. LAST NIGHT IN SOHO

 

20. MEANDER

 

21. ANONYMOUS ANIMALS

 

Naslovi o kojima sam pisao zasebne rivjue imaju ovde plave linkove, pa kliknite na njih i vidite/podsetite se šta sam ranije o njima pisao.

 Kratka napomena o rangiranju: MAD GOD ima nulto mesto zato što to i jeste i nije horor. Strogo žanrovski, to je ipak više SF (antiutopija, postapokalipsa), ali PAKAO i KOŠMARNOST tog sveta koji opisuje, čudovišta u njemu, grozne i napete i opresivne scene… sve je to košmarnije i stravičnije od bilo kog žanrovski čistog horora u novije vreme.

Prva tri naslova na listi (mislim, mesta 1, 2 i 3) imaju skroz istu ocenu i meni su u mozgu uzajamno zamenjivi: zato me nemojte smarati cepidlačenjem zašto onaj treći nije prvi, zašto drugi nije prvi, zašto prvi nije treći itd. Sva tri su na prvom mestu, ako vam je tako lakše. A i onaj na mestu br. 4 je samo za dlačicu odmah iza njih.

 

Zašto sam ovoliko okasnio sa kačenjem ove liste?

Pre svega, listu sam možda okačio malo docnije nego inače, ali odavno su najbolji filmovi istaknuti kroz nagrade ZLATNI GHOUL (klikni i podseti se!), a o mnogima sam pisao ili zasebne ili grupne rivjue.

 

Najvažniji razlog za kašnjenje – osim moje želje da repriziram neke od gornjih filmova i učvrstim se u prvobitnim ocenama, ili ih preispitam – jeste ovaj: pišem i objavljujem knjige! Ako vam je promakao detalj da sam pre neki dan raspisao pretplatu na moju prvu zbirku priča, DIVLJA KAPELA – jesam, raspisao sam, pretplata je krenula, pohitajte, javite se i upišite na vreme, svi detalji o toj knjizi su OVDE.

A to je tek prva od tri knjige moje proze koje planiram da objavim ove godine… Stay tuned!

P.S. Dugočekani THE SADNESS, o kojem sam baš pre neki dan ovde pisao, najzad je procurio na net i najveštiji istraživači mogu ga pronaći već sada.