петак, 14. јануар 2011.

MONTY PYTHON: ALMOST THE TRUTH - THE LAWYER'S CUT (2009)

****
4
            ovo sam gledo pre skoro godinu dana, ali tek sad, kad sam usred pravljenja godišnje liste najboljih dokumentaraca, reših da napišem par rečenica i o ovoj izvanrednoj seriji.
            6 epizoda u ukupno trajanju od skoro 6 sati: "The Not-So-Interesting Beginnings," "The Much Funnier Second Episode," "And Now, The Sordid Personal Bits," "The Ultimate Holy Grail Episode", "Lust for Glory," (on Life of Brian), i "Finally! The Last Episode (Ever) (For Now...)". 6 sati jeste poprilično vremena, ali zaista vredi izdvajanja i truda za sve koji su poštovaoci ove grupe – i vrhunskog humora uopšte. 
unutar ovog materijala nalazi se sve što bi (ne)normalan čovek mogo da poželi da sazna o tome kako su pajtoni počeli, gde su se i kako našli, kako je nastala najsmešnija+najpametnija tv serija ikada, šta je bilo sa filmovima, zašto su se raspali i gde su danas (preživeli)... 
sva četvorica živih (teri džons, majkl pelin, džon kliz, erik ajdl + teri gilijam kao animacijska zaleđina) prisutni su da iz današnje perspektive kažu šta se ima reći o svemu, od početaka do današnjih dana (ali bez kulina bana ili gnjavaže; uostalom, za to oni i nisu sposobni), dok je pokojni grejem čepmen (umro 1989) prisutan kroz arhivske snimke intervjua sa njim. 
nažalost, ova petorka nije se okupila čak ni za ovaj dokumentarac, ni u jednom trenu ih ne vidimo sve zajedno u istoj sobi ili kadru, nego svako govori svoje nasamo. šteta, jer lepo bi bilo videti i čuti ih kako spuštaju jedni drugima i u lajv fidbeku a ne samo u one-way modusu.
sve to je u seriji prikazano baš kako bi se od njih jedino i smelo očekivati: duhovito, otkačeno, otvoreno, cinično, samokritično i međusobno-zajebantski + savršeno dokumentovano starim fotkama, arhivskim insertima i sl. posebno za pohvalu: nema zaobilaženja 'pipavih' tema i problema, nego se otvoreno i bez uvijanja priča i o ego tripovima, i o (čepmenovim) alko-gej problemima, i o haosu na snimanju HOLY GRAILA itsl. 
uz sve to, uspeva da bude i smešno (ne samo kroz inserte iz serije i filmova, nego i kroz njihove sadašnje komentare, priče i anegdote) a povrh svega i vanredno dirljivo, ponajviše u duhovito-otkačenim eulogijama pokojnom čepmenu... ovo je, zaista, spomenik toj trupi, koji ona sebi podiže za života. 
            kvalitet donekle remeti gostovanje kojekavih 'komičarskih' drugopozivaca i jadnika koji nisu ni prismrdeti pajtonima (ne zaslužuju ni da ih imenujem, a za neke egotistične morone dosad nisam ni čuo!), a koji ovde kenjaju o tome koliko su ovi đeniji na njih, kao, uticali.  
ta minutaža sa njihovim trabunjanjem mogla se i pametnije upotrebiti, ili prosto skratiti. osim toga, za moj ukus ima previše bavljenja ajdlom i njegovim muziciranjem a nedovoljno pelinovim dokumetarcima i džonsovim non-pajtonovskim filmovima. 
            ipak, ovo ima moj nepodeljeni seal of approval i pravi je primer potpune, zaokružene i raznovrsne, polivalentne slike o jednom složenom fenomenu, jer pajtoni to jesu.