среда, 4. јануар 2017.

Gde smo bili, šta smo radili u 2016.



            Kraj jedne godine i početak nove standardno je vreme da se podvuče crta i vidi šta smo radili u prošloj godini – a zatim, i da se najavi šta se sprema od horor radova u upravo započetoj godini. Pa, bez mnogo tupljenja, nego konkretno, sa slikama i linkovima za podsećanje i ilustrovanje, da vidimo gde smo bili, šta smo radili u 2016.
           
KNJIGE
Nastavlja se, i to punom parom, saradnja sa izdavačem „Orfelin“ iz Novog Sada i naša akcija vrhunski dizajniranog i vrhunski stručno prevedenog i kritički opremljenog plasiranja vrhunskih predstavnika književnosti strave (uglavnom premijernih na srpskom, ili eventualno popravljenih i dopunjenih).
Da ne pričam mnogo, sve što treba ima na linkovima.
U ediciji „Poetika strave“ izašla je HLADNA RUKA U MOJOJ!
A za njom, još dva remek-dela stravične književnosti: izašle UKLETA KUĆA NA BRDU i KARMILA.
U ediciji „Gluvo doba“ izašla BOŽIJA VOLJA – Djordja Kadijevića.
            I mada ove knjige dovoljno govore za sebe, ipak moram sa vama da podelim šta mi je danas Tomas Ligoti napisao kada sam mu poslao korice II kola edicije "Poetika strave": 

“Dear Dejan, I like the book covers you attached to your email. They are both tasteful and appropriate to supernatural fiction at the same time. That isn’t an easy thing to do. Obviously your “Poetics of Horror” series is providing a great service for Serbian readers with an appetite for horror literature.”

            Što se mene tiče, sa višeg mesta pohvala sada nije ni mogla doći.


STRUČNI RADOVI

Novi broj akademskog časopisa EAP (Etno-Antropološki Problemi), god.11, sv.2, 2016, sadrži temat Antropologija horora. Gost-urednik temata o hororu u ovom broju bio je dr Marko Pišev, a jedan od naučnih radova u ovom tematu je i moj, pod naslovom „Tri paradigme horora“. 

            Izašao je, zatim, i zbornik Krv: književnost, kultura. Izdavač je Balkanološki Institut SANU, a priredile su ga dr Lidija Delić i dr Mirjana Detelić (potonja, nažalost, nije doživela njegov izlazak). Pošto je tema ovog zbornika naučnih radova jedan od fundamentalnih motiva i ikonografskih znakova horor žanra, bilo je neizbežno da i ja priložim rad, i to pod naslovom POETIKA SPLATERA: UMETNOST PROLIVANjA KRVI, kojim se i zatvara ovaj tom. 

Početkom ove godine objavljena je izrazito negativna kritika mog magnum opusa, POETIKE HORORA (prvo izdanje je rasprodato!), i to na veoma istaknutom mestu, u našem vodećem književno-teorijskom časopisu, u KNJIŽEVNOJ ISTORIJI br. 155. Na taj napad usledio je moj stručni, argumentovani odgovor. Videti: Napad na POETIKU HORORA – i njena odbrana!


POPULARNI TEKSTOVI

            „Lavkraft puni 125 godina“ u almanahu Književna fantastika 3.


            Povodom  200 godina Frankenštajna, tačnije, 200 godina od one famozne noći na ženevskom jezeru kada je Meri Šeli u društvu još nekih romantičara, narkomana i ludaka zamislila jednu od najuticajnijih horor priča svih vremena, oktobarski broj magazina RUE MORGUE je veliki, dupli, noćveštičji (the big Halloween issue) posvetio Frankenštajnu i njegovom bezimenom stvoru. Ali šlag na ovoj vesti je sledeći: autor kompletnog ovog temata, na punih 11 strana, sam upravo ja. Šta tu tačno sve ima, piše OVDE.

Izašao je FILAŽ br. 13, a u njemu moj prikaz filma NIČIJE DETE. Šta još tu ima, piše OVDE.


            I dalje snažno pišem za najbolji horor magazin na svetu, RUE MORGUE. Književni prikazi, filmski prikazi, članci, intervjui... Evo o čemu sam pisao tokom 2016. i to gledano unazad, od decembarskog broja pa prema januarskom. Legenda: „Cinemacabre” označava rubriku sa filmskim kritikama, a “Ninth Circle” sa prikazima knjiga; „Grim Reader“ je rubričica sa vrlo kratkim prikazima knjiga (tokom godine je ugašena).


# 173
Cinemacabre: Killbillies (Idila)
Ninth Circle: The Encyclopedia of Japanese Horror Films – Salvador Murguia (ed.)
Ninth Circle: Year's Best Weird Fiction #3 – ed. Simon Strantzas

# 172
Ninth Circle:The Secret of Ventriloquism – Jon Padgett
Ninth Circle:The Madness of Dr. Caligari – ed. Joseph S. Pulver Sr.

# 171
„Madness, Myth and the Modern Prometheus“
„Endowed by Lightning“
„Curse of Creation“
Eternal Frankenstein, edited by Ross E. Lockhart
Cinemacabre: De Palma
Ninth Circle: Films of the New French Extremity – Alexandra West
Ninth Circle: The Doll-Master and Other Tales of Terror – Joyce Carol Oates

# 170
Ninth Circle: Italian Horror Cinema

# 169
Cinemacabre: The Wailing
Ninth Circle: The Age of Lovecraft
Ninth Circle: Mammoth Book of Cthulhu


# 168
Frayed Ends of Sanity (Narrenturm)
Ninth Circle: Almost Insentient, Almost Divine


# 167
Cinemacabre: Bunny the Killer Thing
Cinemacabre: Ava's Possessions
Sylvan Dread (Richard Gavin)


# 166
Cinemacabre: The Invitation
Ninth Circle: Cult Cinema
Ninth Circle: A Collapse of Horses


# 165
Ninth Circle: Terror Tales of the Ocean
Grim Reader: Noctuidae


# 164
Ninth Circle: Folk Horror Revival
Grim Reader: X's for Eyes


# 163
Reel Death (Snuff Film Books)
Ninth Circle: Cinematic Ghosts
Grim Reader: Contemporary British Cinema


INTERVJUI

            Dao sam i prošle godine nekoliko intervjua koje možete videti i čuti na datim linkovima.


- Za Radio Sputnjik o kulturnom životu Niša.

- Književna fantastika 3 sadrži opširan i naročito kvalitetan razgovor koji je Dragoljub Igrošanac vodio sa mnom.


- U aprilskom broju (tačnije #126) časopisa Biznis & Finansije objavljen je članak, na pune tri strane, posvećen domaćim autorima žanrovske književnosti. Uredništvo je odabralo mene kao predstavnika „mračnije“, horor struje...


PROMOCIJE I PREDAVANJA

            U petak 13. maja gostovao je ZAVODNIK u Velikoj Plani.

            U okviru III Festivala fantastične književnosti Art-Anima učestvovao sam na promociji zbirke Vampirske priče Gorana Skrobonje (uz autora, bio je tu još i Mladen Milosavljević).

Na istom festivalu držao sam predavanje „Engleske priče o duhovima - od Le Fanua preko M.R. Džejmsa do Ejkmana“. Možete detalje o njemu kao i audio snimak naći OVDE.


U petak, 9. decembra, u „Galeriji '73“ u Beogradu bila je održana promocija romana BOŽIJA VOLJA. Razgovor sa Đorđem Kadijevićem vodio sam ja,  kao kourednik pomenutog izdanja, a publici se kratko ali nadahnuto i rečito obratio i Milenko Bodirogić, izdavač i kourednik edicije „Gluvo doba“. Audio snimak ovog nadahnutog razgovora možete naći OVDE.


NAGRADE

            Bio sam nominovan za Rondo Haton nagradu! Na kraju je nisam dobio ali ušao sam u najuži krug, što uopšte nije mala stvar ako se pogleda šta je to, ko to i kome dodeljuje, i kako. Klikni pa vidi...


IZLOŽBE

U četvrtak 4. avgusta 2016. u galeriji „Srbija“ je otvorena izložba stripa „Niški kadar“. Izložba je retrospektivnog karaktera i svedoči o istorijatu razvoja niške strip scene. Pored ostalog, izložene su i dve table iz mog stripa TRANSCENDENCE – jedinog koji sam u životu nacrtao, a koji je smesta bio objavljen u Americi daleke 2000. godine. 

* * *

            Toliko o onome što je bilo, a što je za priču.
            O planovima i najavama, uskoro...