izabrana dela

izabrana dela

уторак, 3. август 2010.

TOKYO GORE SCHOOL (2009)
Tokyo Gore School (2009) Yohei FukudaOvaj naslov nedvosmisleno aludira na Nishimurin hit iz 2008. godine. Međutim, TGS nije čak ni bleda kopija.


A nije da početak nije obećavao.


Početna premisa po kojoj na svetu postoje samo pobednici i gubitnici, te da svaki čovek, ako želi da postane pobednik, mora pronaći mentalno i fizički slabijeg od sebe, kako bi se parazitski napajao njegovom energijom, je kvalitetan materijal za razradu, ali nakon efektnog starta, film se pretvara u besomučnu jurnjavu ulicama Tokija.


Tako da umesto efektne krvopljusne alegorije, dobijamo produkt koji više nalikuje video igrici u jeftinijoj tv produkciji, nego li potentan akcioni horor. Svakako, TGS nije ni horor, već običan tinejdžersko-napaljeni akcijaš, sa nešto malo navežbanog karatea, i nešto malo manje maštovitog premlaćivanja. Sve to kontrolišu sive eminencije uz pomoć ilegalnog sajta, kome naravno vlasti ne mogu da doskoče, jer je, jelte, cyber prostor u Japanu zajebano razgranat i rasut all over Japan!


Fajtanje napaljene klinčurije, da stvar bude još gora, vrlo često dobija i nekakav moralni aspekt, te mu ova bljuzgarija dođe neubedljivija i od nesrećnih Miikeovih izleta u tinejdž-fajting videoigrica žanr.


Svaki pokušaj inkorporiranja nekakvog metafizičkog podkonteksta sa simboličnim spočitavanjima u ovu izbledelu do nevidljivosti kopiju-kopije ionako loših filmova, smatram krajnje malicioznim, benovalentnim, i žanrovski apoteoznim... ili u najmanju ruku - potpuno bespotrebnim. Efemernim filmovima, kao što je TGS, ne treba pridavati značaja.


Naravno, ako želite da pogledati sjajan film ovog žanra, uvek je lepše reprizirati Battle Royale.

COLIN ARTHUR U NIŠU!

"KOJI Kolin?"- pitate se vi.

Sram vas bilo. Ako se to pitate, znači da niste pažljivo čitali U BRDIMA, HORORI! Jer, tamo pominjem ovog majstora za efekte maske, kao glavnog za đavolske kreature u filmu ČOVEK KOGA TREBA UBITI. Pored toga, radio je i scene ustaškog masakra i klanja u OKUPACIJI U 26 SLIKA. Ove njegove srpsko-hrvatske eskapade i nisu nešto mnogo publikovane – ne navode se čak ni na njegovoj IMDb stranici! – pa zato ispada da nema baš sve na guglu niti na IMDb-u: ponešto ima samo u knjigama.


Anyway, ako mu pogledate IMDb stranicu, videćete da je Kolin radio s nekim od najvećih reditelja, kakvi su Kjubrik (ODISEJA!), Milijus (KONAN!), Almodovar (PRIČAJ S NJOM), Amenabar (OTVORI OČI!)… Pored njih, radio je efekte i u ne tako gigantskim, ali fantasy-horror vrlo relevantnim naslovima kao što su – Larazove VAMPIRICE, zatim obe BESKRAJNE PRIČE, SUDAR TITANA (original), CRVENA SONJA, a kada je prešao u Španiju radio je i ponešto treša sa H. Pike Simonom (BESKRAJNO PONIRANJE, KTULU MANSION).

Dakle, Kolin Artur svakako ima CV kao malo koji majstor za efekte, i veliko mi je zadovoljstvo da najavim njegov dolazak u Niš narednih dana. Podrazumeva se da ću detaljno da ga intervjuišem za FILAŽ, a evo i konkretnog povoda za njegov dolazak:


Od 3 – 10. avgusta 2010. godine biće u Nišu održana 4. Međunarodna dečja kolonija crtanog filma „Pantelej 2010“ na kojoj će učestvovati šezdesetak polaznika i mentora iz Velike Britanije, Italije, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Srbije.

Specijalni gosti Kolonije i predavači, između ostalih biće:

- Kolin Artur, majstor maske i specijalnih efekata u mnogim američkim i evropskim filmovima – od „Odiseje u svemiru 2001“, Stenlija Kjubrika, preko „Konana Varvarina“, Džona Milijusa, sve do Amenabarovog „Otvori oči“;

- Filipa Timins, predstavnica američke kompanije „Vajkon“ (Vicon), čiji softveri i hardveri su korišćeni za specijalne efekte u holivudskim filmovima - „Čarli i fabrika čokolade“, „Hulk“, „Troja“, „Zvezdane staze“...;

- i Zoran Simjanović, jedan od naših najznačajnijih kompozitora primenjene muzike, autor nezaboravnih numera za TV seriju „Grlom u jagode“ i filmove - „Specijalno vaspitanje“, „Miris poljskog cveća“, „Maratonci trče počasni krug“, „Nešto između“...

U okviru Kolonije biće urađen i jedan zajednički animirani film o ekologiji koji će biti prikazan na svečanom zatvaranju kada će biti podeljeni i sertifikati svim učesnicima. Organizatori Kolonije su Studio crtanog filma SCF 98 i udruženje građana Anima, pokrovitelji su Grad Niš i Gradska opština Pantelej, a prijatelji Kolonije - Niški kulturni centar i udruženje građana „Dante Aligijeri“ u Nišu.

Četvrtu međunarodnu dečju koloniju crtanog filma „Pantelej 2010“ ove godine nije podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, koje je pre tri godine pomoglo pokretanje ove manifestacije, a sluha za ovu filmsku manifestaciju nije imalo ni pedesetak javnih i privatnih preduzeća iz Niša i cele Srbije.

Četvrta međunarodna dečja kolonija crtanog filma „Pantelej 2010“ će svečano biti otvorena u utorak, 3. avgusta sa početkom u 20.30 u prostorijama Gradske opštine Pantelej. U okviru Kolonije, ne samo za polaznike, već i za sve zainteresovane, masterklas će održati Kolin Artur, u sredu, 4. avgusta u 20.30 u holu Gradske kuće i Filipa Timins, u četvrtak u 20.30 u sali Niškog kulturnog centra.


Autorski tim Studija crtanog filma SCF 98 Niš i udruženja građana „Anima“

Zoran Stefanović

Slobodan Milošević

Dejan Dabić

SATNICA AKTIVNOSTI


Utorak, 03.8.2010.godine

20:30 – 21:30 Svečano otvaranje manifestacije (dvorište GO Pantelej)

21:30 – 22:00 Koktel i druženje učesnika kolonije


Sreda, 04.8.2010.

20:30 – 22:00 Prva prezentacija Artura Kolina (specijalni efekti)

predavanje i video projekcija /hol Gradske kuće/


Četvrtak, 05.8.2010.

09:30 – 13:00 Prepodnevni rad (izrada maski – Artur Kolin)

20:30 – 22:00 Prezentacija Vajkon produkcije (sala NKC-a)


Petak, 06.8.2010.

20:30 – 22:00 Retrospektiva filmova sa varaždinskog festivala animiranog

filma „VAFI“


Subota, 07.8.2010.

20:00 – 22:00 Retrospektiva filmova „Animateke Slon“ i moskovske škole


Nedelja, 08.8.2010.

16:00 – 20:30 Obilazak Čegra, Kameničkog visa i panoramsko razgledanje grada

Večera (lanč paket)


Ponedeljak, 09.8.2010.

19:00 – 19:50 Svečanost zatvaranja - premijerno prikazivanje zajedničkog

animiranog projekta učesnika kolonije i dodela diploma za

učešće na 4. Međunarodnoj dečjoj koloniji crtanog filma –

Velika sala NKC

19:50 – 23:00 Koktel i igranka uz nacionalnu muziku Srbije