среда, 11. март 2009.

CALVAIRE (2004)


*** 
3

Evo jednog vrlo vrednog horora na francuskom jeziku. Moguća su poređenja sa HAUTE TENSION: i ovde imamo arhetipski-prepoznatljiv zaplet, tekovine američkog brutalnog filma prenete u evropski (pretežno šumoviti i zabiti) ambijent, ultrabrutalne prizore (u koje spada i ‘sex’ scena kakvu do sada još nisam video na filmu – a mislio sam da sam video sve!), apsolutno fenomenalno izvanrednu fotografiju...Ono što nije isto: ne da nema genijalne muzike iz HT – ovde nema NIKAKVE muzike; NEMA bitnijeg krvoliptanja (najkrvavija je scena šišanja…); nema većih ženskih uloga; nema simpatičnih likova za koje bismo brinuli, nema DUŠE i, najbitnije – NEMA TRANSCENDENCIJE klišea koju je HT genijalno izveo. Dok HT diže tekovine slashera na jedan novi nivo i nudi i žanrovske i artsy novine, i menja značenje nekih bitnih momenata ovog pod-žanra – CALVAIRE nije dovoljno big boy da bi uradio nešto dovoljno slično.


A činilo se da će – dobru polovinu filma to je išlo u smeru koji je obećavao četvorku: set up je odličan, ambijent super, atmosfera sve gušće i sve nepredvidivije pretnje sjajna, smisao reditelja (
Fabrize de Welz) za detalje prilično dobar, vrrrlo sicko vibe dobro pogođen – ali u drugoj polovini, kad stvari postanu definitivno fucked-up – umesto da se sve zahuktava ka orgiji ludila, ovaj vozić gubi nadahnuće i servira prilično ustajali bućkuriš nedovoljno maštovitih ili zanimljivih ili zastrašujućih zbitija, što kulminira u dve užasno nepotrebne scene.

Jedna je neverovatna, ali bukvalno neopisiva scena ‘plesa’ ludaka u krčmi – to morate da vidite da bi se upitali: WHAT THE FUCK WERE THEY THINKING?!!! Ko god je mislio da je ovo dobra ideja – zreo je za ludnicu. Mislim, ta scena bi možda funkcionisala u SCARY MOVIE 4 koji režira Gaspar Noe, ali u ovom paprikašu od TCM-a, STRAW DOGSa i DELIVERANCEa – ovo je out of this universe! 


Taman se povratim od zabezeknutosti i vratim vilicu na mesto – a film me lupi po glavi besramnim ‘omažem’, odnosno nenadahnutim kopiranjem delirične scene večere iz TCM-a: luda hrabrost koju je neko imao, misleći da je dobra ideja da pokrade čitave kadrove iz jedne od najgenijalnijih i najžešćih horor scena ikada – graniči se sa imbecilnošću, a u ovoj sceni je definitivno i prelazi.

Zbivanjima na kraju nedostaje katarza, smisao, krv, poenta – štaviše, filmu nedostaje kraj: prosto se prekida na proizvoljnom mestu, a da je svog ‘protagonistu’ – koji je u početku obećavao, i činilo se da njegova profesija i karakter mogu da bitnije figuriraju u raspletu – zaboravio odnosno napustio još pre više od pola sata. 


Sve u svemu, dajem mu trojku jer sam široka srca zbog sjajno uhvaćene atmosfere ruralne pretnje i originalno-poremećenih, ubedljivih rednecka, zbog vrlo osobenjačkog deadpan crnog humora, zbog smelosti da kreira ovako antipatičan lik za protagonistu i surovo se poigra s njim, kao i zbog žestine pojedinih ideja (ako već ne u potpunosti i žestine realizacije), uglavnom vezanih za prve 2/3 filma.

Isti reditelj je odmah zatim snimio jedan od najboljih horora XXI veka - VINYAN. Imate prikaz ovde na blogu... Inače, film je belgijski, ali sam ga ovde eto tako, što mi se može, svrstao uz francuske.