izabrana dela

izabrana dela

недеља, 15. новембар 2020.

HLADAN KAO LED

 

Nedavno je iz štampe izašao prvi tom jednog stripa koji vredi pažnje. Izdao ga je Darkwood, što je već po sebi garant kvaliteta, a pošto se radi o retkom primerku horor stripa koji izlazi kod nas a da nije deo nekog tematskog (npr. Lavkraft) ili autorskog univerzuma (Alan Mur, Ričard Korben i sl.), niti je vezan za neku TV seriju ili film, ili za klasike žanra (Drakula, Frankenštajn…) zaslužuje da se na njega skrene pažnja.

O čemu se tu radi? Evo zvanične najave.

Bivši pacijent ludnice uništene u požaru, Deklan Tomas, primetio je da mu konstantno opada temperatura tela poslednjih pedeset godina. Nikad se ne razboleva, nikad ne oseća bol i naizgled ne stari. Takođe, ima posebnu sposobnost da „zakorači” u ludilo druge osobe – i ponekad ga izleči.

Nada se da će jednog dana uspeti da izleči i svoje, ali vreme ističe, dok ga demonski entitet progoni ulicama Bostona iz najgorih noćnih mora – i kada Deklanu temperatura dosegne nulu... svemu je kraj.

Da ja to još malo konkretnije rečem, naš junak pada u neku vrstu kome nakon što se u zapaljenoj ludnici otvori neka vrsta portala i kroz njega uniđe čovekoliki-Džokeroliki stvor kojeg muči nekakva „glad“ – za čime tačno, neću da spojlujem (hint: nije za deset upola s lukom)!

Komiranog ludaka uzme pod svoje mlada i zgodna (aren’t they all?!) psihološkinja, da se stara o njemu kod svoje kuće, ali ubrzo se ovaj probudi istovremeno sa buđenjem aktivnosti pomenutog Džokerolikog stvora…

Sledi obilje preokreta i slikovitih vizija i putovanja u paralelni svet – t.j. pakleno naličje našega (slično onome što vidimo u filmskoj verziji Konstantina) – uz mase nadahnutih kreatura i ponešto splattera.

Pošto je ova sveska tek jedna trećina celokupne priče, teško je suditi o ukupnoj vrednosti i o tome kuda to sve ide, i zašto, ali za sad mogu reći da sam dovoljno zaintrigiran da to ispratim dalje.

Glavni aduti ovog stripa su sledeći. Prvo, originalna, moderna i nepredvidiva priča, ispričana zadovoljavajućim, nesmaračkim, dapače dinamičnim tempom.

Zatim, nema previše brbljanja: ako nešto mrzim to su stripovi koje kad otvorim sve što vidim su ogromni baloni sa beskrajnim blebetanjem, brbljanjem i torokanjem.

To dovodi do trećeg kvaliteta: ovde su slike primarne, i ima ih maštovitih, nadahnutih i horor-lepih (dakle, grozomornih, kako u hororu i treba), i tu ih je sasvim dovoljno da se ima na čemu zastati i oko napasati. Tim pre što i one, često, sadrže građevine, ambijente, kreature i telesni horor odmaknute od uobičajenih, stoput viđenih prizora.

Blagu rezervu, istina, imam prema crtežu, koji je za moj ukus ponekad previše normalan, maltene školski, ali takav je samo u scenama normalnih situacija (dijalozi itsl). Ali, valja napomenuti, takve scene se, na svu sreću, svako malo prekidaju nadrealnim, košmarnim i gadnim dešavanjima gde crtač očito sebe nalazi mnogo više i unosi se jače, pa time (bar u mojim horor očima) više nego popravlja prosek.

Vidim na Darkvudovom forumu da se mase i rulje zgražavaju nad ovom koricom: pazi, molim te, horor strip, a ima nešto strašno-gadno-šokantno na korici! Dajte nam Barona Rakošija u belalugošijevskom plaštu kako kidiše na Zagora da si smirimo živce!

U svakom slučaju, ko voli horor, takve stvari ne da mu neće smetati nego će navaliti još brže da ovo sebi nabavi. I, da naglasim, ako vas horor, strip i/ili horor stripovi zanimaju, onda HLADAN KAO LED nudi sasvim dovoljno horor užitaka da se preporuči vašoj pažnji.

Osnovni podaci:

Br. strana: 140 / Kolor

Uvez: Meki

Format: 170 x 260 mm

Promotivna cena (do 31.11.2020) 1.100,00

Puna cena 1.390,00

OVDE: http://darkwood.co.rs/izdanja/edicije/graficki-romani/hladan-kao-led-prvi-tom/ 

Ukupno ima tri trejda, za sva tri trejda je napravljena finansijska konstrukcija i sigurno će izaći. Ritam izlaženja će biti na oko 3 meseca.

Ako vam moje reči i gornje slike nisu bili dovoljni, imate i ovaj zavir gde možete baciti pogled na čak 28 strana početka ove sveske – OVDE.

Važna napomena: ovaj zavir baš i nije mnogo napaljujuć jer prikazuje tek zagrevanje, vizuelno najmanje zanimljivo, za mnogo zabavnije stvari koje dolaze kasnije, i narativno i slikovito.