недеља, 20. септембар 2020.

Boban Knežević ponovo krade!

 


A sada, reklama za jedno divno novo izdanje fantastike i horora. NEKRONOMIKON 2, u izdanju Everest Media Bobana Kneževića, naročito će se dopasti onim čitaocima koje nije briga da li su tekstovi koje čitaju ukradeni ili legalno pribavljeni i plaćeni; da li su stručno priređeni ili su navrat-nanos nabacani; da li su ukusno dizajnirani ili predstavljaju vizuelnu salatu svega i svačega drečavog, bez trunke ukusa.

            Već sam više puta ovde upozoravao na lopovluk okorelog pirata, Bobana Kneževića. Pisao sam, npr. o izdanju u kojem je ukrao moje prevode Lavkrafta iz NEKRONOMIKONA (koje sada imate legalno u Orfelinovom izdanju), i objavio ih u knjizi pod naslovom USUD. Vidi detalje o tome OVDE.

Pisao sam i dokazivao da je njegov knjižuljak nazvan Snoviđenje ka neznanom Kadatu zapravo vrlo nevešto „posrbljen“ hrvatski prevod tog kratkog romana, koji je u Hrvatskoj izašao 2011. godine pod naslovom Potraga za neznanim Kadathom (Zagrebačka naklada), a njega je Boban bez ikakvog prava ili obzira ukrao od hrvatskog prevodioca (Toni Golub). Vidi detalje OVDE.

Taj ukradeni prevod sa hrvatskog sada imate ponovljen (iznova ukraden) i u ovoj knjižurini. Navali narode, kome krađa ne smeta!

Istina, ko poštuje stručnost, znanje i poštenje, na srpskom može da kupi i stručno, sa engleskog prevedeno izdanje tog dela koje je izdao Makondo a preveo dr Dejan Ognjanović... Samo kažem: vi odaberite!

Pored tog lopovluka, pirat Boban je za NEKRONOMIKON 2 ukrao i sledeće prevode.

Prevode priča „Neizrecivo“, „Slika u kući“, „Užas u četvrti Red Huk“ i „Hladan vazduh“, koje je, za Orfelin (za zbirku ŠAPTAČ U TAMI) uradila Andrea Gomboš, Boban Knežević je ukrao, bez pitanja i dozvole prevodioca i izdavača. Prepisao ih je u „svoju“ knjižurinu, a da bezobrazluk bude još veći, čak je u impresumu i naveo ime prevoditeljke, koja o tome ništa ne zna!

 

Prevode priča i novela „Senka izvan vremena“, „Stvorenje na pragu“ i „Stanovnik mraka“, koje je uradio Đorđe Petrović, a koje je od njega Orfelin uz dogovor i finansijsku nadoknadu preuzeo u svojim knjigama U PLANINAMA LUDILA i NEKRONOMIKON, Boban Knežević je ukrao, bez pitanja i dozvole prevodioca i izdavača, i prepisao ih u „svoju“ knjižurinu.

 

Sve prevode koje je u impresumu NEKRONOMIKON 2 potpisao imenom Marko Fančović – dakle, „On“, „Vrebajuća strava“, „Šaptač u tami“, i mega-esej/mini-knjiga Mišela Uelbeka, „Lavkraft: Protiv sveta, protiv života“ – Boban Knežević je ukrao, bez pitanja i dozvole prevodioca i hrvatskih izdavača, „posrbio ih“ i prepisao u „svoju“ knjižurinu.

 

Prevode priča Jasne Jovanov i Sonje Janoski Boban Knežević je takođe ukrao, ne tražeći ni dozvolu ni nudeći naknadu. Ovo znam po tome što je još u vreme prvog Nekronomikona, tj. puno nakon što je knjiga izašla, Boban meni sa smehom pričao kako je J. Jovanov nekako našla njegov kontajkt i tražila mu nadoknadu, a on bio u fazonu „Ha ha, evo sad ću, samo što nisam!“ (Za njene prevode Orfelin je, za svoj ultimativni NEKRONOMIKON, uredno platio po dogovoru sa njom.)

Prevode koje je potpisao imenom „Žaklina Lotina“ ukrao je sa hrvatskog, a kao „prevodioca“ naveo, po svemu sudeći, lažno ime, jer ni Gugl ni Narodna Biblioteka Srbije ne znaju za osobu s tim imenom. Tačnije, Nar. Bib. zna za nju, kao „autorku“ Bobanovog sa hrvatskog ukradenog pa posrbljenog prevoda Bredberijevog romana koji je čak i na „srpski“ objavljen kao MARSIJANSKE (a ne, kako bi na srpskom trebalo, MARSOVSKE) HRONIKE. Dakle, Žaklina Lotina je, očigledno, pseudonim koji Boban koristi kad krade hrvatske prevode.

 

***

 

Da li da sada ulazim u raspetljavanje toga da li osoba koja je potpisana kao priređivač ove ružne kupusare uopšte postoji? Ko je Vladimir Zavadovski? „Ekspert za Lavkrafta“, autor knjiga Ženski horoskop i Žena & zodijak – ili još jedno lažno ime iza koga se krije ko zna koji Bobanov čauš? Tu istragu prepuštam onima koji imaju više volje i vremena da se bave Bobanovim hohštaplerskim falsifikatima, lažnim imenima i sličnim budalaštinama.

 

***

 

Da li da sad ulazim u detaljnu analizu Uvoda i Pogovora tog Zavadovskog, kao i napomena uz priče, koje su u najvećoj meri ukradene od mene, iz NEKRONOMIKONA, pa prepričane? Mogao bih, ali čemu? PROKLETIJE se neće same napisati...

 


***

 

Da li da vas zabavljam „simpatičnim“ detaljima Bobanovog lopovluka – npr. kada je Boban krao prevod Đorđa Petrovića, priče „Stanovnik mraka“, lopov je, kradući ovaj prevod, ukrao i moje uredničke fusnote uz tu priču, iz NEKRONOMIKONA (Orfelinovo izdanje), ali je mene nekako propustio da navede, pa sad, kad tamo vidite ono „prim. ur.“ ispada da je te fusnote napisao fantomski „Zavadovski“.

Primer: prvo slika iz Bobanovog N2 (2020), a zatim, ispod, iz Orfelinovog NEKRONOMIKONA (2018).

 

***

 

Da li da se uopšte bavim nakaradnim dizajnom, gde se solidne ilustracije Milosava Ostojića mešaju sa kičem skinutim s interneta? Hej, valjda ima ko to voli! Pa, nek izvoli! Kome je ovo lepo, nek da Lopovu Bobanu 4 hiljadarke koliko ova orgija kiča košta. Što rekô Mark Tven, „Budala i njene pare lako se rastaju.“

 

***

 

Ne, neću da zalazim u te finese. Niti ću da ismevam lopova, koji se potpisao kao koautor „Enciklopedijskog“ vodiča kroz Lavkrafta, a koji u kratkom 15-minutnom promo-videu ne ume da nabode ni tačna imena ljudi koje pominje (pa tako, umesto Blavacke on pominje Blavicku, umesto Kolina Vilsona Boban-expert govori o Vilsonu Kolinu, navodi Remzija Kembela kao primer nekoga ko isprva nije voleo Lavkrafta pa ga je kasnije zavoleo – što je blatantno netačno: Kembel je karijeru započeo sa 18 godina objavivši zbirku priča koje su potpuni omaži Lavkraftu, itd itd).

Umesto toga, ponavljam: svako ko lajkuje LOPOVA Bobana, svako ko kupuje njegove „knjige“, taj je saučesnik i finansijer lopova, i potpomaže (nagrađuje) njegove krađe.

Ali OK, u Srbiji se krađa ne smatra baš svuda nečim lošim, svako ovde voli da ukrade kad ga ne gledaju, a pored toga, sigurno ima i čitalaca koje baš zabole da li je izdavač ove kupusare tražio dozvolu od prevodilaca ili je njihova dela ukrao bez pitanja, da li im je dao ikakav cvonjak za njihov rad – oni bi samo da ČITAJU LAVKRAFTA, po svaku cenu, pa kud puklo! A prevodioce ko jebe; a i lektore, kad smo kod toga; i dizajnere; šta će nam svi ti luksuzi!

E, pa, dobro, svima koji bi ovu knjigu poželeli da imaju zbog svoje velike ljubavi prema Lavkraftu, ja mogu da poručim sledeće: SVE u ovoj knjizi što je iole dobro i vredno čitanja, već imate na srpskom, u stručnim i profesionalnim prevodima, u lepo dizajniranim knjigama koje su radili profesionalci i stručnjaci, a ne lopovi i dunsteri poput Bobana Kneževića. To malo stvari koje se ovde javljaju po prvi put isključivo su neki trećerazredni fragmenti, minijaturice i kurioziteti.

Konkretno, ovo dole je sadržaj knjige NEKRONOMIKON 2. Pored svakog naslova ja sam stavio podatak gde tu stvar možete pročitati, a da pritom podržite ozbiljne izdavače, a ne LOPOVE. Evo:

 

PROZA:


17 Potomak


23 U kripti = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


33 Stvorenje na pragu = Nekronomikon, Orfelin, 2018


55 Senka izvan vremena = 
U planinama ludila, Orfelin, 2018


109 Grobnica = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


118 Šta donosi mesec


121 Beli brod


126 Mačke Ultara = Snovita potraga za neznanim Kadatom, Makondo, 2017


131 Propast koja se sručila na Sarnat


139 Selefais = Snovita potraga za neznanim Kadatom, Makondo, 2017


144 Iranonova potraga


151 Drugi bogovi = Snovita potraga za neznanim Kadatom, Makondo, 2017


157 Nečastivi sveštenik = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


162 Mesečeva močvara = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


171 Narod iz davnina


179 U planinama ludila = U planinama ludila, Orfelin, 2018


271 S one strane sna = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


281 Izjava Rendolfa Kartera = Nekronomikon, Orfelin, 2018


287 Srebrni ključ = Nekronomikon, Orfelin, 2018


299 Kroz kapije srebrnog ključa = Biće kao dodatak novom, mom prevodu Slučaja Čarlsa Dekstera Vorda, Orfelin, 2021.


331 Neizrecivo = Šaptač u tami, Orfelin, 2015


339 Snoviđenje ka neznanom Kadatu = Snovita potraga za neznanim Kadatom, Makondo, 2017


421 Hladan vazduh = Šaptač u tami, Orfelin, 2015


429 Užas u četvrti Red Huk = Šaptač u tami, Orfelin, 2015


449 On = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


458 Drvo


463 Vrebajuća strava = Šaptač u tami, Orfelin, 2015


481 Stvorenje na mesečini


485 Ulica


491 Slika u kući = Šaptač u tami, Orfelin, 2015


499 Preobražaj Huana Romera


506 Azatot


509 Šaptač u tami = Šaptač u tami, Orfelin, 2015


562 Hipnos = Bezimeni grad, Orfelin, 2020


569 Stanovnik mraka = Nekronomikon, Orfelin, 2018


588 Potpuni zaborav


590 Knjiga



POEZIJA
598 Providens


600 Kuća


601 Jezero košmara


603 Gljive jug-gotske (sic!)



TEORIJA


625 LAVKRAFTIJANA, enciklopedijski leksikon pojmova vezanih za Lavkrafta

= Napomene dr Ognjanovića o Bogovima, Demonima, Knjigama, Likovima, Mestima i drugim bitnim stvarima o Lavkraftu imate u svim Orfelinovim knjigama Lavkrafta.


767 Mišel Uelbek – LAVKRAFT: PROTIV SVETA, PROTIV ŽIVOTA

= Veliki odlomak iz ovog eseja, imate u tematu časopisa GRADAC br. 171-172, koji je priredio dr Ognjanović


831 H.F. Lavkraft – NATPRIRODNA STRAVA U KNJIŽEVNOSTI

= Novi, korigovan i anotiran prevod ovog eseja uradiće dr Ognjanović, za Orfelin.


899 Vladimir Zavadovski – LAVKRAFT, S ONE STRANE POJMLJIVOG

 = Stručne pogovore Dr Ognjanovića imate u svim Orfelinovim knjigama. Ali OK, možda je i ovaj ekspert za ženske horoskope imao nešto vredno da kaže? 

* * *

 

Eto, za kraj, da nacrtam: Lavkraft je u javnom domenu i niko nema tapiju na objavljivanje njegovih dela. Dakle, u ovom konkretnom slučaju nije problem što je Lopov Boban objavio nešto od Lavkrafta, niko mu to ne brani, ako je mislio da može i ume bolje od Orfelina i Ghoula. Ali, problem je u tome što je UKRAO tuđe prevode od izdavača i prevodilaca koji profesionalno rade svoj posao i trude se da opstanu na tržištu knjiga pošteno radeći svoj posao. A onda dođe mufljuz Boban, pa ukrade tuđi rad, i kiti se njime kao nekim velikim postignućem.

Dragi čitaoci, izbori su u toku. Glasajte svojim novčanicima: fantomski Zavadovski – ili dr Ognjanović; Lopov Boban – ili Orfelin izdavaštvo. Biće kako vi odlučite. Za svakoga ko zna šta valja, ovo je lažna dilema.

 

***

 

U međuvremenu, ja sam obavestio neke od prevodilaca čiji je rad ukraden, i dao im Bobanov kontakt. Očigledno su mu neki već pisali, jer Boban sad na svom forumu ilustruje izreku: KO KRADE TAJ I LAŽE.

Naime, on se upliće u takav galimatijas laži i besmislica da bi bilo glupo detaljno se unositi u to. Samo kratko, za one kojima treba crtati, osvrnuću se na njegove laži:

 

1) „Ja sam pre šest meseci objavio veliki oglas u Politici u kome pozivam prevodioce određenih priča i knjiga i priređivače i tako to, da mi se jave kako bismo napravili dogovor oko objavljivanja i plaćanja. Ako se niko ne javi u roku od tri meseca, ja imam pravo da štampam ta dela, a naknadno autor ili prevodilac ne mogu da mi osporavaju na sudu to pravo i traže zabranu distribucije knjige.“

 

= Ja sam pre šest meseci u Politici objavio oglas u kojem kažem BOBAN KNEŽEVIĆ JE NOTORNI LAŽOV I LOPOV. Pošto se on nije javio u međuvremenu da to demantuje, od sad pa nadalje imam pravo da govorim kako je BOBAN KNEŽEVIĆ NOTORNI LAŽOV I LOPOV.   

 

2) Ekipa iz Tabarnakula je nedostupna, Orfelin se oglušio i ja sam uradio legalnu stvar koju mi zakon dopušta.

 

= Orfelin se NIJE oglušio, Orfelinu NOTORNI LAŽOV I LOPOV BOBAN KNEŽEVIĆ nije pisao.

            A sve i da je pisao, kakav je odgovor očekivao? Pa ko normalan od nekog izdavača, koji ima tiraž neke knjige u prodaji, traži pravo da izdaje materijal iz te iste knjige? Pa da li je neko malouman da kaže: „U redu je, Bobane, slobodno ti štampaj ovaj isti prevod koji smo mi uredno naručili i platili, nema problema...“

 

3) „Prevodioci počinju sada da se javljaju i svi će dobiti ono što im pripada, pa palamuđenje o bilo kakvoj nelegalnosti ne stoji.“

 

= Prevodioci počinju sada da se javljaju jer im je nekako promakao baš taj broj Politike s Bobanovim oglasom, ali im nije promakao Ghoulov mejl u kojem ih obaveštava o KRAĐI njihovih dela... Dakle, Boban će morati da pljune pare koje je mislio da im zakine.


4) „Nevezano za ovaj Nekronomikon, Gul će postati svestan jednog dana da se i on oglušio da se javi na moj poziv oko regulisanja njegovih prava na Nekronomikonu 1 i da ja sada to ladno dajem u štampu, treće izdanje, a on može samo da dobije honorar o kome se dogovorimo. Morao sam da uputim javni poziv jer je pobrisao sve svoje veze sa mnom i nisam imao načina da ga nađem.“

 

= Još jedna notorna, bestidna laž. Jedina „veza“ koju sam pobrisao s Bobanom jeste blokiranje na Fejsbuku, nakon što je on mene (po drugi put!) banovao na svom forumu. Moj mejl lepo stoji na mom blogu, a ne u malim oglasima Politike; moj mejl on dobro zna, jer smo preko njega komunicirali pre 10 godina, i isti je kao pre 10 godina, kao i pre 20. Dakle, priča „nisam imao načina da ga nađem“ je bajka za onu šačicu koja još veruje njegovim lažima.

Povrh svega, za krađu prevoda iz Orfelinovih izdanja trebalo jeda piše Orfelinu; ja nisam ni vlasnik ni izdavač. A Orfelinov mejl lepo stoji na njihovom sajtu... a ne u malim oglasima Politike.

Onaj ko je stvarno hteo da dođe do kontakta prevodilaca koji su objavljivali za Orfelin trebalo je da piše Orfelinu da mu da njihove e-mail adrese, a ne da, NAVODNO, daje oglas u Politici (to se radi kad se traže naslednici preminulih prevodilaca, a ne ako hoćeš da nađeš nekoga ko je živ i zdrav i čiji prevodi su izašli u knjizi aktivnog, postojećeg, dostupnog izdavača!)

 

5) „Deluje kao budalaština, ali zakon mi dopušta takav pristup. Dakle, njegova priča da sam lopov je lažna, uzbunjivačka i može se proglasiti za štetnu pa kao takva podleže zakonskom procesuiranju. Bilo bi zanimljivo videti da li bi na sudu bila veća odšteta koju on mora da plati meni zbog klevete ili zakonom regulisana naknada u slučaju da se autor/prevodilac ne javi u zakonskom roku.“

 

= Da, zaista deluje kao budalaština, zato što i JESTE budalaština. Moja priča da je Boban LOPOV nije lažna: vidi kopije mejlova i poruka gore. Stvarno bi bio cirkus dostojan ove nakaradne zemlje da sutra LOPOV (višestruko dokazani, davno poznat kao takav) tuži uzbunjivača zato što je očiglednom LOPOVU rekao da je LOPOV!

 

photo by vlladarr

6) Na pitanje jedne od nepokolebivih Vernica U Bezgrešnog Bobana o tome što je koristio moje fusnote iz Orfelinovog Nekronomikona, a da me pritom nije potpisao kao autora istih, LAŽOV I LOPOV odgovara besramno: „Ima literatura na kraju knjige, korišćeni izvori i tako to... on je bre doktor horora, ima brojne članke, normalno je da ga ljudi citiraju i preuzimaju.“

            = Ono što je propustio reći jeste da moje ime, prilikom ovih navoda NIJE navedeno, stoji samo „(prim. ur.)“ – a u tom BOBANOMIKONU ja nisam urednik, nego fantomski Zavadovski.

            Da LAŽ bude još besramnija, u literaturi na kraju knjige nijedno moje delo se uopšte ne pominje.

            Evo, pogledajte i sami.



            Znači, crno na belo sam, više puta, pokazao da je BOBAN KNEŽEVIĆ NOTORNI LAŽOV I LOPOV.

            Kome ovo nije dovoljno, taj je stvarno beznadežan.