недеља, 22. април 2012.

URBAN EXPLORER (2011)


**(*)  
2+
            Grupa mladih, simpatičnija nego obično, ode da se smuca po naci tunelima ispod Berlina, ali tamo ne nađe ništa zanimljivije od nakazno zubatog ludaka koji im ne uradi ništa zaista interesantno.  
Demon nacizma budi se i kolje današnju mladež – inače, belosvetsku, a ne samo nemačku, pošto ovu grupicu čine Francuskinja, Japanka, Nemica, Nemac i Amer nemačkog porekla. 
Ipak, ne radujte se previše zbog ovoliko masovnog topovskog mesa: dve cure odmah na početku nestanu, stradaju offscreen (mrzim to!) i kasnije samo nabrzinu vidimo njihove posmrtne otpatke; Nemac slomi nogu i ostane imobilisan, pa se zato najveći deo filma sastoji od dosadnih nadigravanja dvoje glavnih mladunaca sa zubatim psihom.
Na kraju ispadne da zlikovac čak i nema veze sa nacistima, nego je zapravo penzionisani graničar sa nekadašnje granice između Ist. i Zap. Nemačke.
Ovime se nastavlja blaćenje časne profesije graničara započeto sa filmom TERRITORIES, ali tek ćemo videti da li je na pomolu novi podžanr u hororu, sa graničarima-ubicama, ili je ovaj mikro-trend osuđen na jalovost i iščeznuće.
Tortura je rutinska, prilično beskrvna, ali barem solidno uslikana na uglavnom autentičnoj, slikovitoj podzemnoj lokaciji. 
URBAN EXPLORER je isprazan, nebitan film, naročito kad se imaju u vidu brojni potencijali baš tih tunela i njihovih konotacija.
Baš kao i u TERRITORIES, i ovde na kraju stradaju baš SVI dobri momci i cure, bez ijednog preživelog, a zli graničar ostaje živ i zdrav i napadno zubat.
PS: Ako baš rešite da ovo gledate, svakako skinite i titlove, jer iako je ovaj nemački film mahom na engleskom, u jednom trenutku vrlo važan razgovor naprasno kreće na nemačkom…