петак, 16. фебруар 2024.

NAJBOLJI HORORI 2023



Tanka je godina u kojoj ni pošten top-5 ne mogu da sočinim a da ne uvrstim i Tri-Minuse.

Evo liste, a ispod nje su komentari.

 

 NAJBOLJI HORORI 2023 

 

0. 2551.2: ORGY OF THE DEAD

 

1. TALK TO ME

***(*)

4-

 

2. THE ANIMAL KINGDOM (Le règne animal)

***(*)

3+/4-

 

3. BIRTH/REBIRTH

***

3+

 

4. EVIL DEAD RISE

**(*)

3-

 

5. WHEN EVIL LURKS

**(*)

3-

 

6. SUITABLE FLESH

**(*)

3-

 

7. SISTER DEATH

**(*)

(3-)

 

8. MAL DE OJO (EVIL EYE)

**(*)

3-

 

9. NO ONE WILL SAVE YOU

**(*)

3-

 

10. COUPEZ! (FINAL CUT)

**(*)

3-

 

11. MOTHER SUPERIOR

**(*)

3-

 

12. THE BOOGEYMAN

**(*)

3-

 

13. COBWEB

**(*)

3-

 

14. MASTEMAH

**(*) (2+/3-)

 

15. IN MY MOTHER’S SKIN

**(*) (3-/2+)

 

16. RAGING GRACE

**(*)  3-

 

17. CARNIFEX

**(*)  3-

 

18. HORROR IN THE HIGH DESERT 2: MINERVA

**(*)  3-

 

19. SAW X (2023)

**(*)

3-

 

20. THANKSGIVING

**(*)

3-

 

            Za ovu listu u natjecanju su bili svi novi horori koje sam pogledao premijerno od obznane PRETHODNE LISTE, dakle od 1. marta 2023. pa do 15. februara ove godine.

            Na listi nisu neki mogući kontenderi iz prošle godine koji još nisu postali dostupni (npr. LATE NIGHT WITH THE DEVIL), ali i neki koje sam ja privilegovano pogledao pretprošle godine, pa ih metnuo na prethodnu listu, mada bi većini naroda trebalo da budu na listi za prošlu godinu (MEGALOMANIAC).

            Sve u svemu, imam na listi samo tri baš baš dobra filma – četiri, ako računamo i nulti, ono austrijsko ludilo koje je teško klasifikovati i računati u „normalne“, žanrovske filmove. A čak i od ta (če)tri, samo jedan je baš kršten, propisan, pravi HOROR – mislim, naravno, na TOK TU MI. THE ANIMAL KINGDOM je mračna fantastika na granici horora, a BIRTH/REBIRTH je SF triler na granici horora. Ovo ostalo… šta da kažem? O većini sam već pisao, pa klikćite na zaplavljene linkove i čitajte.

            Za kraj: mnogi su u horore uvrstili i najnovijeg Astera – ja nisam, niti ga smatram mnogo dobrim, ali vredan pomena jeste, pa i gledanja, ako imate vremena i živaca za takvo zanošenje, a evo i zašto: BEAU IS AFRAID (2023) (*** / 3-).

            Daleko je bolji – dapače, savršen – film o kojem se nije dovoljno govorilo, niti je na mnogo lista stavljan, mada su ga poneki stavljali i među horore; ja to ne bih, ali mračno remek-delo svakako jeste, pa čitajte/gledajte ako dosad niste, a evo i zašto: RED ROOMS / Les chambres rouges (2023) (***** / 5).

P.S. Raspored mesta od 6. do 20. krajnje je proizvoljan, i nebitan: nijanse su previše sitne da se tu nešto ozbiljno razlučuje u tolikoj poludupastosti...

 

--- U idućem nastavku: ZLATNI GULOVI!