петак, 14. јул 2023.

3 HOROR VESTI: LEPTIRICA 2, KNJIGE KRVI, ZADUŠNICE


            Imam vam reći 3 važne, ekskluzivne horor vesti, koje ćete saznati samo ovde.

 

1. NIŠTA OD NASTAVKA LEPTIRICE

            Sigurno ste u medijima krajem prošle i početkom ove godine videli obilje vesti i intervjua s Đorđem Kadijevićem, u kojima je najavljivana neka vrsta nastavka LEPTIRICE. Čak se licitiralo i s nekim glumcima, pominjani su Biković i Sergej, itd.

Evo jedne od konkretnijih najava:

Snima se nastavak legendarnog filma „Leptirica“, Kadijević za N1 o „Kletvi“  

            Pa, na nedavno održanom filmskom festivalu u Sopotu, gde sam bio uvodničar okruglom stolu posvećenom Kadijeviću, Đorđe je nekolicini nas priznao da je odustao od tog projekta, da ga neće raditi ni sad ni kasnije, i da je umesto toga zaokupljen pokušajima da se upusti u snimanje sasvim drugog scenarija, iz „NATO rata“, kako ga on stalno naziva.

            Možda će biti razočaranih ovime, ali ja mislim da je ovo ipak dobra vest. Neke stvari treba ostaviti na miru. Ne mora baš svaki klasik da ima nastavak i/ili rimejk. Ne može se dvaput ući u istu reku – a još manje se može ući u istu reku 50 godina kasnije! Ne kazujem ovo napamet, nego kao neko ko je čitao jednu verziju tog planiranog scenarija… Verujte, bolje je ovako.

 

 

2. KNJIGE KRVI 2 IZLAZE IDUĆE GODINE

            Nedavno sam ovde najavio da će Orfelin za Sajam knjiga u oktobru objaviti svih šest KNJIGA KRVI, u dva velika nekronomikonska, bogato opremljena toma, sa ilustracijama za svaku priču, sa bogatim dodacima itd. Evo te najave.

            Pa, evo male korekcije: za Sajam knjiga u oktobru Orfelin će objaviti prvi tom (tj. prve tri KK), a drugi tom, sa KK4-6, objaviće tokom iduće (2024) godine.

            Zašto? Ukratko, finansije. Kriza. Shvatili smo da je prvobitni plan preveliki udar i na naš, Orfelinov, džep – ali i na džep mnogih naših čitalaca. Svaka čast onima koji su zaposleni i imaju dovoljna primanja da bez problema isprate sve što objavimo, odmah čim pretplatu obznanimo, ali – većina nije u tom položaju, što pokazuje i odziv na naše novije pretplate. Kriza je. Većina ljudi za čitav Sajam, za sve što tamo namerava kupiti, ima budžet od 5.000 din, ili manje od toga, i očekivati da neko dođe na Sajam samo da bi sve što ima izručio Orfelinu nije baš mnogo realno (iako sigurno ima i takvih – ali nedovoljno!) I zato… da ne bismo samoubili Orfelin sa dve luksuzne i skupe knjige odjednom, odlučili smo da ipak razdvojimo ove tomove: uostalom, čak i u Engleskoj su oni izvorno izašli odvojeno (KK1-3 1984, KK4-6 1985), pa je zato smisleno da tako bude i u Srbiji.

            Znam da će biti onih koji su razočarani ovom vešću, ali mislim da će većina razumeti  rezonovanje iza nje i da neće zameriti na ovome, nego da će nas podržati. U svakom slučaju, ove knjige će vredeti čekati – i imati. To vam garantujem.

 

 

3. BIĆE ZADUŠNICE OVE GODINE

            Ova Orfelinova odluka direktno se odražava na moje planove za ovo leto. Prvobitno sam mislio da ću se Barkerom baviti čitavog leta, barem do druge polovine avgusta. Međutim, u svetlu novog rasporeda, redakcijom prevoda KK4-6 i pisanjem obimnog Pogovora baviću se tek krajem ove godine. A pošto sam sve što treba oko KK1-3 već obavio (sredio prevode, ujednačio ih, i napisao tri dodatka: detaljnu Barkerovu Biografiju, anotiranu Bibliografiju i Filmografiju, koji idu na kraj I toma) – sada sam slobodan da najzad dovršim svoj roman ZADUŠNICE!


            On je izrastao iz jedne novele koju sam napisao odavno. Prošle godine sam to dorađivao, proširivao, dopisivao, apdejtovao, ali sam pre kraja morao da prekinem zbog obaveza u Orfelinu (KNJIGA EJBONOVA i još neki radovi u „Poetici strave“). Ta nedovršenost me od tada svrbi i ne da mi mira; stalno sam pomišljao na taj roman za sve ovo vreme, tokom protekle godine, i sad, kad najzad imam vremena da ga dovršim, bacam se na njega kao kuče pušteno s lanca! Već sam počeo da radim na završnim radovima.

            Po svemu sudeći, tekst će biti završen pre kraja jula, jer je ionako do sada bio barem 5/6 gotov. Biće vremena i za prve moje proto-čitaoce da daju svoje sugestije, da se ponešto možda promeni, popravi, ako bude potrebe – i da knjiga bude spremna za štampu u septembru (Pretplata!), odnosno da iz štampe izađe do oko 20. oktobra i da bude plasirana na Sajmu.