понедељак, 2. јануар 2017.

Ghoul's Guilty Pleasures: DOMAĆI POP ROK

  
            U okviru akcije „Ghoulovi grehovi“ (kosponzorisane sa akcijom „S Ghoulom je uvek pesma“) na ovom blogu sam davno, vrlo davno, već kačio neka moja „grešna“ zadovoljstva – tačnije, grešni POP i još grešniji METAL. Ali ipak, najbolji je slatki greh zvani – domaća muzika!
            Pre svega, nekoliko ograda:
            1) Sve do duboke starosti, u kojoj sam sada, uglavnom sam izbegavao bilo šta domaće – i u književnosti, i na filmu, i u muzici. I oči i uši i duša bili su mi od najranijih dana okrenuti stranim, pre svega američkim uzorima. I priznajem da u svim ovim oblastima, po pitanju domaće produkcije, imam manje ili veće „rupe u obrazovanju“. Šta da radim – čak i u mesari nikad nisam voleo „Srpsku kobasicu“, a kamoli da sam voleo srpsku muziku, film, književnost... Ipak, u ovom mom izboru dole zastupljena je cela ex-Yu, pored ostalog jer mi ne pada na pamet da ulazim u krštenice članova ove ili one grupe i proveravam „čiji su, i od kojih“. Nije me zanimalo ni onih dana, ne zanima me ni danas.
            2) Kao posledica gorepomenutog, donji izbor sigurno ima mnogo propusta i izostanaka, izazvanih pre svega time što nemam nikakvu evidenciju a još manje pouzdano pamćenje koje će iz rukava da izbaci sve favorite. Sigurno ima još dragih mi pesama koje sam, naprosto, zaboravio – ali uz vaše komentare i sugestije, otvoren sam za to da ih se prisetim i –ako mi odgovaraju- da ih dodam ovde.
            3) Izraz „grešna“ zadovoljstva koristim u poluironičnom smislu, kao gotovu frazu, odnosno skraćenicu (prečicu) koja je već ustaljena u angloameričkoj terminologiji ali, ako ćemo baš da cepidlačimo, a) odričem koncept greha uopšte, uvek i svuda, ne priznajem ga, i b) sve i kad bih ga priznavao, izraz „grešno zadovoljstvo“ je za mene oksimoron, ili drugim rečima, zadovoljstvo je samom sebi opravdanje, ako ima njega – nema greha!
            4) No, i ako prihvatimo ovaj izraz, ostaje pitanje: Kako razlučiti „grešno“ od regularnog (vrlog) zadovoljstva? To je ozbiljno teorijsko i praktično pitanje na koje, skrušeno priznajem, u ovom trenu nemam odgovor. Tim pre što, iako neke od donjih pesama jesu kič i treš, za neke druge je prelaz između treša i legitimno dobre pesme toliko tanan i neodrediv da se sada time ne mogu baviti. Merilo je bio moj utisak, osećaj, sviđizam, šta god.
            5) Moram priznati da je kod mene jedna skoro neizostavna posledica konzumacije domaćih proizvoda – mučnina, tugaljivost i dert. Zato sam ih dugo i izbegavao, jer me bacaju u jedno vrlo specifično melanholično raspoloženje koje mi strana muzika sličnog ranga ne izaziva. Evo, iako sam ovo inicijalno bio zamislio kao veseo, praznični post, sad kad pogledam-poslušam ove pesme, većina njih me nekako rastužuje. Nadam se da sa vama neće biti takav slučaj!

            Ali, dosta priče – pljunite i zapevajte! I dajte svoje predloge koji bi bili u rangu doleizabranih! Znam da sam mnoge vredne kandidate smetnuo s uma...  
Redosled je namerno nasumičan, samo mi još fali top-listu da pravim...

Xenia – „Troje“ITD Band – „Gradske cure“Mirzino jato – „Apsolutno tvoj“Branimir Štulić – „Voljela me nije nijedna“Regina – „Ljubav nije za nas“Aerodrom – „Obična ljubavna pjesma“Aerodrom – „Fratello“


Alisa – „Sanja“Alisa – „Kesten“


Generacija 5 – „Dolazim za 5 minuta“Neki to vole vruće – „Teška vremena“


Riblja Čorba – „Ostaću slobodan“


Bijelo Dugme – „Ružica si bila“


Bijelo Dugme – “Te noći kad umrem, kad odem, kad me ne bude”


Generacija 5 – „Ti i ja“


Zana – „Dodirni mi kolena“


Indexi – „Bacila je sve niz rijeku“


Indexi – „Jutro će promijeniti sve“


Valentino – „Oka tvoja dva“
Crvena Jabuka – „Tuga, ti i ja“


Video Sex – „Detektivska priča“


Jurica Pađen & Aerodrom – „Što si u kavu stavila“


Bolero – „Jelena”


ITD Band – „Lagano umirem“


FILM – „Mi nismo sami“