понедељак, 23. април 2012.

THE EVIL DEAD NECRONOMICON

             Dok čekamo novi, dopunjeni NEKRONOMIKON, da se podsetimo jednog filma u kome je ova knjiga prilično prisutna. 
        Kao što možda znate, radni naslov za THE EVIL DEAD glasio je upravo BOOK OF THE DEAD – ali su distributeri kasnije zaključili da nije mudro stavljati mrsku reč KNJIGA u naslov nečega što se obraća pre svega tinejdžerima i omladini, tj. ciljnoj grupi koja knjige i čitanje mrzi više od svega.
            U prvom filmu naslov knjige se ne pominje: tek u prologu II dela saznamo da se radi o nedelu pod naslovom NECRONOMICON EX MORTIS.
            Legend has it, that it was written by the Dark Ones: Necronomicon ex Mortis. Roughly translated: “Book of the Dead”. The book served as a passageway to the evil worlds beyond. It was written long ago when the seas ran red with blood. This blood was used to ink the book. In the year 1300 A.D. the book disappeared... 
            Ovaj naslov je, naravno, čista budalaština kao i većina ostalih mambo-džambo bajalica i "okultnih" crtkarija u filmu. Konkretno, naziv NECRONOMICON obično se prevodi kao "Knjiga mrtvih imena" (što je značenje koje Lavkraft imao na umu, iako neki eksperti delimično dovode u pitanje to značenje).  
U tom kontekstu, dodatak (EX MORTIS) bezveznjački je prišiven, jer se tako dobija značenje - "Knjiga mrtvih imena iz mrtvih /od mrtvih".
            Isto važi i za famozno tandara-mandara-broć "prizivanje": Kanda. Estrata. Mantos. Ilres. Lagt. Nosferatus. Kanda. Mantos. Kanda. Kasnije su neki ovdašnji ortdoksni demonolozi, koje ovde neću imenovati, ono "kanda" uzeli kao omiljenu poštapalicu (npr. "Ova knjiga bi vam se kanda dopala!")
            Gornje prizivanje je kanda skarabudženo od reči mahom bez značenja. To je kanda "popravljeno" kad je Reimi, u trećem delu (THE ARMY OF DARKNESS), umesto da napreže mozak sa nepostojećim rečima, za ključnu bajalicu naprosto pozajmio reči iz filma The Day the Earth Stood Still (1951) koje glase: "Klaatu barada nikto".
            Anyway, pre nekoliko meseci izašla je nova knjižica iz serijala Cultographies, koji sam kanda već prikazivao u mom HRAMU na engleskom.  
Tu mini-studiju napisala je Kate Egan, a posvećena je prvom EVIL DEAD filmu (uz sporadične osvrte na ostale, ali sa fokusom na prvi). Ako kliknete OVDE, kanda možete da pogledate moj kritički osvrt na tu knjigu. Kanda nije loša.