уторак, 16. новембар 2010.

Pesnik Žika – NOVI HITOVI!


dakle, ovaj čovek je najveći pesnički genije koga je srbija ikada izrodila! ako ste mislili da su bravurozne pesme o zoranu đinđiću bile početnička sreća, munja u boci, one-in-a-lifetime-achievement ili bilo šta slično – onda takve slutnje ubedljivo demantuje zbirka pesama za decu (or is it?!), pod slikovitim nazivom: KONJIĆ RAMBO KRITIKUJE! (ne izmišljam ovo, niti bih umeo, sve i da želim! evo slikovitih dokaza!)
upozoravam srčane bolesnike i slične pacijente da dole okačeni skenovi mogu da izazovu grohot opasan po zdravlje!
takođe, svi vi koji imate decu, ili planirate da ih imate (one way or another) – ovo je MUST HAVE!
što se mene tiče, poezija je počela sa šexpirovim sonetima, a donedavno sam bio ubeđen da je umrla zajedno sa emili dikinson (uz nešto posmrtnog koprcanja kod jejtsa i t.s. eliota). VOAH! ne!
teodor adorno se jednom čuveno zapitao da li je moguće pisati poeziju posle aušvica. ali šta je pa adorno znao? žiku svakako nije.
ja se sada najozbiljnije pitam – da li je moguće pisati poeziju posle živomira žike nikolića?! ovaj čovek je istovremeno najveći barbarogenije, babarogogenije i all-around-genije koga je svet poezije ikada dao, i posle njega možemo samo da ugasimo svetlo i napustimo sobu zvanu 'poezija' jer ovaj dvonožno-hodajući poetski aušvic je doslovno POSLEDNJA REČ POEZIJE!
uživajte, exkluzivno na cult of ghoul blogu u 1. delu mog izbora iz ovog magnum-44-opusa!











PS: zapazi
- devojčica na korici PLAČE, očito uplašeno na 'konjiću rambu' - pa samo najveći genije može da na koricu knjige pesama za decu stavi dete koje prestravljeno VRIŠTI!!!
- ilustracije predstavljaju najsavršeniji brak umetnika još od dana kada je šinja cukamoto sreo čua išikavu! umetnik nije potpisan, bar ne kao ilustrator, ali u impresumu postoji nešto što se zove 'tehnička strana', za koju je zaslužan izvesni dejan s. jovanović, a pošto se ovo izdaje kao (pored ostalog) i bojanka, može biti da je on nacrtao... ONO;
- zapaziti motive: 'svuda pođi, opet kući dođi', 'nigde nije kao kod svoje kuće', 'selo moje lepše od pariza (beograda...)', 'naši političari su konji' itsl.
- zapaziti angažman – politički, etički, edukativni, pa i religiozni (ponegde);
- zapaziti suptilno utkane horor elemente klanja, glodanja kostiju i sličnog, usred poezije 'za decu'.
itd.