izabrana dela

izabrana dela

понедељак, 02. јануар 2012.

2011: Rekapitulacija

Kraj jedne godine i početak nove uobičajeno je vreme da se podvuče crta i svedu računi. Evo, stoga, kratkog podsećanja na to GDE SAM BIO i ŠTA SAM RADIO tokom 2011-te godine a što se tiče sadržaja ovog bloga. Onima koji su blog pratili redovno ovo je podsećanje, a onima koji nisu, skrenuće pažnju na neke stvari koje su propustili.
Sakriveni među ovim faktima nalaze se i poneki nagoveštaji stvari koje dolaze u 2012.

KAPITALNI PROJEKTI:

U sredu 01.06.2011. stavljena je tačka na prvu fazu epohalnog "Projekta Doktorat" (izrada) da bi smesta započele pripreme za drugu, finalnu (odbrana). Prvog dana juna, dakle, arhiva UNIVERZITETA U BEOGRADU, tačnije FILOLOŠKI FAKULTET, odnosno Studijska grupa Anglistika, postali su bogatiji za moju doktorsku tezu pod naslovom ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA U ANGLO-AMERIČKOJ KNJIŽEVNOSTI, kod mentora prof. dr Zorana Paunovića.


OBJAVLJENI TEKSTOVI:
 
A) U SRBIJI:

- Esej "Odnos prema horor žanru u književnoj i filmskoj teoriji na srpskom jeziku" objavljen je u jednom od najuglednijih (i najjače bodovanih) domaćih časopisa za nauku o književnosti:  Književna istorija, XLII, 142, str. 559-570.

- Izašao temat o hororu časopisa 'za odbranu i poslednje dane kulture' SEVERNI BUNKER, i u njemu moj tekst: ČEKAJUĆI NOVOG IZBAVITELJA: HRVATSKI HOROR FILMOVI.

- U FILAŽU br. 5 izašao moj esej ZAŠTO SRPSKI FILM? (moja za sada finalna reč objašnjenja suštine ovog filma).

- U FILAŽU br. 5 izašao moj izveštaj SUBVERZIVNA SRBIJA NA FANTAZIJI (od subverzije preko fantazije do diverzije).

- Izašla je knjiga ABRAXASOV VODIČ NIZ DOKUMENTARNI FILM a na njenom početku – moj predgovor pod naslovom DOKUMENTOVANJE ZVUKA KOŽE KOJA TRULI.

- 29. broj časopisa za književnost, umetnost i kulturu BUKTINJA (Negotin), u celosti je posvećen domaćem filmu. Moj prilog sastoji se u tekstu PROBLEMI SA NOVIM SRPSKIM FILMOM.

- U knjizi DILAN DOG br. 13 izašao je moj esej o epizodi GOSPODAR TIŠINE pod naslovom ISTINA BOLI!

- U knjizi DILAN DOG br. 14 izašao je moj esej o epizodi GOLKONDA pod naslovom DUŠA GDE JE ONDA?
 
B) U INOSTRANSTVU:

B1 – ŠTAMPANO:

- U januarsko/februarskom broju jednog od vodećih svetskih horor magazina RUE MORGUE, u okviru rubrike Classic Cut, objavljen je moj kratki esej o značaju Poove priče "Maska Crvene smrti", kao i o njenim daljim uticajima, na filmu i drugde.

- U 111-om, majskom broju kanadskog RUE MORGUE magazina, izašao je moj novi tekst u rubrici CLASSIC CUT, posvećen japanskom splatteru ALL NIGHT LONG 2.

- U novembarskom broju horor magazina RUE MORGUE #117, u rubrici CLASSIC CUT objavljen je moj tekst o knjizi The Weird Tale S. T. Joshija.

- Broj češkog časopisa za teoriju, istoriju i estetiku filma ILUMINACE (3/2011), koji je izašao krajem novembra, posvećen je temi "Žanrovska produkcija u socijalističkim zemljama". Priređivač ovog broja, Jaromir Blažejovski uvrstio je u sadržaj ovog temata i nekoliko odabranih odlomaka iz moje knjige U BRDIMA, HORORI. Detalji – ovde.

- U oktobarskom broju slovenačke filmske revije EKRAN objavljen je moj opširan osvrt na Festival evropskog filma na Paliću, kako na filmove, tako i na okrugli sto na temu KAKO JE POČEO RAT NA MOM BALKANSKOM POLUOTOKU.

- U novembarskom broju slovenačke revije EKRAN pet stranica zauzima moj tekst DAVID CRONENBERG – VIŠE NEGO LJUDSKI.

B2 – NA NETU:


- Osvrt na scenario predstojećeg lavkraftovskog omnibusa ARKHAM SANITARIUM izašao na TWITCHU.

- Prikaz knjige NIGHTMARE MOVIES by Kim Newman izašao na Twitchu, a sada je i u mom hramu, pa exkluzivne opservacije i fotke pogledajte OVDE.

- Prikaz filma DIE FARBE (The Colour Out of Space, 2010) prema Lavkraftovoj noveli izašao na TWITCHu.

- Prikaz filma O BARAO izašao na sajtu Beyond Hollywood


HOROR PROZA

- Početkom maja iz štampe je izašla najnovija antologija fanta/horor priča domaćih pisaca kod priređivača i izdavača Gorana Skrobonje: APOKALIPSA JUČE, DANAS, SUTRA, a u njoj je i moja priča JAMA.

- Tokom avgusta napisao sam dve nove horor priče. NESTALI će se naći u jednoj antologiji koja izlazi tokom januara (više detalja uskoro), a NIOTKUDA je ponuđena Goranu Skrobonji za antologiju priča o vampirima – videćemo uskoro da li je zadovoljila njegove standarde.

- Započeo sam roman ZAVODNIK, koji treba da bude gotov tokom ove (2012) godine.


JAVNI NASTUPI:

A) PROMOCIJE MOJIH DELA I DELA U KOJIMA SAM UČESNIK

- U sredu 27. jula 2011. u Ljutomeru (Slovenija) je, u okviru festivala GROSSMANN, promovisano II izdanje (o)kultnog romana NAŽIVO. Detalji i audio-zapis toga – ovde.

- U petak, 04.11.2011. roman NAŽIVO imao uspešnu promociju u Kragujevcu.

- U subotu 5. marta, u Sava centru, u okviru FEST-a, desilo se prvo javno predstavljanje najnovijeg, petog broja FILAŽA.

- U četvrtak 24.03. promocija filmskog časopisa FILAŽ, tačnije, njegovog 5. broja, održana je na odeljenju PERIODIKE NARODNE BIBLIOTEKE u Nišu.

- 13.04.2011. u maloj sali Kulturnog Centra u Vršcu održana je promocija petog broja filmskog časopisa FILAŽ.

- 08.11.2011. godine u niškom SKC-u učestvovao sam na niškoj promociji antologije domaćih priča o smaku sveta Apokalipsa juče, danas, sutra.

B) PROMOCIJE TUĐIH DELA

- U sredu 18. maja u Zrenjaninu promovisao Sina Čovekovog (aka Abraxas, aka Bojan Pandža) i njegove knjižice A ZNAŠ LI TI ITD. Izveštaj sa tog zbitija je ovde.

- U petak 03. juna u Kragujevcu saučestvovao sam u promociji knjige A ZNAŠ LI TI ITD. by Bojan Pandža.

- U utorak 13.12.2011 u Smederevu vodio sam tribinu posvećenu umetničkom izrazu reditelja Đorđa Kadijevića.


C) PREDAVANJA, OKRUGLI STOLOVI I TRIBINE

- U četvrtak, 24. februara, u Maloj sali Niškog Kulturnog Centra na Paliluli održao sam predavanje o velikom američkom piscu Vilijamu Barouzu.

- Period 6-10. jul 2011. proveo sam kao gost FANTASTIC ZAGREB FESTA gde sam učestvovao na dva panela:
na temu GDJE JE GRANICA IZMEĐU UMJETNOSTI I EKSPLOATACIJE bio sam učesnik,
a na onome s temom FANTASTIKA I HORROR U EX-YU: DANAS I SUTRA bio sam i moderator.

- Novo izdanje Festivala srpskog filma fantastike (FSFF) održano je od 13. do 16. oktobra 2011. godine u Domu omladine Beograda i Muzeju jugoslovenske kinoteke. Predavanje o hrvatskim fantastičnim i horor ostvarenjima od SFRJ do danas održao sam u petak 14. okobra (Dom omladine, sala Amerikana).
 
INTERVJUI SA MNOM
 
A) ZA SRPSKE MEDIJE:

- Na poziv niškog dnevnog lista NARODNE NOVINE dao sam intervju novinarki zaduženoj za kulturu, Aleksandri Gojković, koji je objavljen 07.03.2011.

- 27. marta gostovao sam u radio emisiji Pogled iz svemirskog broda. Govorio sam na tri teme: 1) najnoviji FILAŽ i SRPSKI FILM i subverzivna Srbija u njemu; 2) Jovanka Vučković i njeni ZOMBIJI; i 3) kako ide doktorat i šta se još sprema iz ghoulish knjiške kuhinje. Taj razgovor se može skinuti ovde.

- Dao sam intervju povodom FILAŽA, na temu filma, filmskih časopisa i sl. Evo ga ovde.

- Intervjuisala me je novinarka Balkan Insighta, povodom ovogodišnje filmske verzije DILANA DOGA, a na temu popularnosti ovog stripa kod nas. Moji integralni odgovori nalaze se samo ovde.

- PRESS MAGAZIN (dodatak u okviru nedeljnog izdanja PRESSa) koji je izašao 28.08. bavio se novijim srpskim filmovima, a povodom izbora našeg kandidata za Oskara. Ja sam bio jedan od sagovornika, i evo šta sam rekao.

- Povodom 50-og broja DILANA DOGA u izdanju Veselog Četvrtka dao sam izjavu za spec. dodatak tom broju.

- U petak 04.11. u 18.45 h na niškoj TV ZONA prikazana je filmska emisija KADAR tematski posvećena Noći veštica i hororu na filmu. U toj emisiji sam objasnio zašto je Karpenterova NOĆ VEŠTICA jedan od najvećih horora ikada snimljenih.

- U drugoj emisiji (11.11.11) dao sam opširan intervju povodom mojih horor aktivnosti, kojom prilikom je i ovaj blog obilato promovisan. On se sada može videti na naživo, ovde.

- Najzad, u trećoj (18.11.11) spikerka je pročitala moj kratki esej o japanskim horor filmovima, sročen specijalno za ovu emisiju.
 
            B) ZA INOSTRANE MEDIJE
           
- Intervju koji sam dao kritičaru i teoretičaru Donatu Totaru za net-magazin OFFSCREEN objavljen je krajem juna, i možete ga čitati ovde.

- U 11. broju makedonskog horror fanzina KOŠMAR, koj ije izašao tokom novembra, izašao je opširan intervju sa mnom. Evo srpske verzije ovde.

- Dao sam intervju za samostalni srpski tjednik NOVOSTI koji izlazi u Hrvatskoj. Puna verzija nalazi se samo ovde: I vampiri povezuju Srbe i Hrvate (Intervju)


INTERVJUI KOJE SAM URADIO SA DRUGIMA:
 
- Srđan Spasojević: DRAMA KOJA ODLAZI U PAKAO (FILAŽ br. 5)

- Moj intervju sa Alehandrom Hodorovskim izašao je u majskom izdanju web-magazina SPECTACULAR OPTICAL - evo ga OVDE, pa čitajte.

- Moj intervju sa Kristoferom Lijem izašao je sredinom avgusta na pune 4 stranice beogradskog nedeljnika NIN.
- Uncut verzija tog razgovora izašla je u septembarskom broju slovenačke filmske revije EKRAN.

            - Son Of Man (Bojan Pandža) ekskluzivno otvorio dušu ovde.


UČEŠĆE NA FILMSKIM FESTIVALIMA:

 
- FANTASTIC ZAGREB FEST (6-10. jul 2011)

- FESTIVAL EVROPSKOG FILMA, PALIĆ (sredina jula)
Proveo sam u II polovini jula sedam dana na filmskom festivalu na Paliću kraj Subotice: družio se s kolegama, odmarao od doktorata i gledao neke uglavnom osrednje filmove.

- GROSSMANN FESTIVAL (kraj jula)
Specijalni gost Grossmann festivala 2011. bio je Ser Kristofer Li. Kako sam sreo Kristofera Lija i O čemu sam razgovarao sa Kristoferom Lijem – piše na linkovima.

- SLASH FILM FESTIVAL (22-30.09.2011)
Proveo sam unikatno-divnih devet dana u Beču, na SLASH FILM FESTIVALu kako bih prezentovao VARIOLU VERU i učestvovao na okruglom stolu o subverziji na filmu.

- Festival srpskog filma fantastike (13. do 16. oktobra 2011)

             Eto. Nije bog zna šta, priznajem, ali to je tako samo zato što sam, nakon dugog i ozbiljnog rada na doktoratu, bio pomalo umoran od novih kapitalnih projekata, pa sam se u drugoj polovini godine uglavnom odmarao na sebi svojstven način, i raduckao tek neke sitnije tekstiće, putovao na festivale, obilato se odmarao i još obilnije čitao – "za dušu"…
            U 2012. ću biti malo vredniji. Doktorat će biti odbranjen možda već i do kraja januara, biće više mojih akademskih radova u uglednim domaćim časopisima i zbornicima (tri su već prihvaćena i očekuje se njihov izlazak u prvih par meseci nove godine), jedan rad mi na proleće izlazi u vrlo prestižnom zborniku radova u Americi, nastavljam da pišem za RUE MORGUE i EKRAN, izaći će najmanje tri moje nove priče u različitim domaćim antologijama, trebalo bi da završim a možda čak i izdam svoj novi roman, biće neki moji prevodi u jednom zabavnom tematu časopisa GRADAC koji izlazi u prvoj polovini godine, pokušaću da objavim zbirku svojih horor priča a čim rešim status (zaposlenje) – izlazi i moj magistarski o Pou u formi knjige (doktorat u knjiškom obliku ne treba očekivati ove godine). Započeo sam neke razgovore o organizovanju međunarodnog žanrovskog festivala u Srbiji. Ako budem dovoljno motivisan, možda poradim na dopunjenim i apdejtovanim verzijama mojih knjiga U BRDIMA, HORORI i FAUSTOVSKI EKRAN. I tako dalje.
            Ko prati Kult, znaće…

2 коментара:

čedomir-psiho bio-preparat је рекао...

Ja spremno dočekujem drugo izdanje NEKRONOMIKONA.To se mora imati.Ali moram reći da mi se dizajn everest medije ne sviđa baš,previše liči na neke grafičke novele.Lavkraft zaslužuje bolju izdavačku kuću.

Dejan Ognjanovic је рекао...

najvažnije je biti spreman!