понедељак, 16. новембар 2009.

TRANSCENDENCE - by Edward Lee, John Pelan and Dejan Ognjanovic

-->
Strip TRANSCENDENCE baziran je na kratkoj priči čiji su autori Edward Lee i John Pelan. Edward Lee je kultni američki pisac horora, poznat po spoju ultra-brutalnog ''splatter'' horora sa žestokim erotskim elementima. Najpoznatiji romani su mu INCUBI, SUCCUBI, THE BIGHEAD, THE SHIFTERS, PORTRAIT OF A PSYCHOPATH AS A YOUNG WOMAN (kolaboracija sa Elizabeth Steffen)... Nekoliko svojih kratkih priča već je adaptirao u scenarije za stripove, koje objavio strip magazin VEROTIK Glenna Danziga.
Scenario za strip uradio je sam Edward Lee, a crtež poverio Dejanu Ognjanoviću nakon što je video neke njegove ilustracije.
Priča i strip govore o čoveku koji je u potrazi za transcendentnim iskustvom putem rituala seksualne magije. On dolazi do grimoara neophodnog za ključni ritual i istovremeno upoznaje devojku koja je spremna da sa njim ide - do kraja...
Strip sadrži prilično ekstremne SM i splatter prizore, ali su oni uglavnom opravdani pričom kao i okultnom logikom. Najbliža vizuelna paralela ovom stripu bio bi serijal filmova HELLRAISER, samo sa naglašenijim erotskim motivima.
Strip je rađen crno-belo, sa vrlo detaljnim senčenjem, na 18 strana, i predstavlja zaokruženu priču (mada postoji mogućnost za nastavak). Dijalozi i ostali tekst (kao i ''baloni'' za njih) uneseni su kompjuterski.
TRANSCENDENCE je objavljen u Americi 2002. kao zasebno luksuzno izdanje koje sadrži originalnu priču, strip po njoj, kao i galeriju ilustracija Dejana Ognjanovića horor tematike ali nevezanih za sam strip ili priču. Strip je izašao u dve verzije: s tvrdim luksuznim povezom, i sa mekim koricama. Izdavač je Necro Publications, izdavačka kuća specijalizovana za ''small press'' izdanja pretežno horor orijentacije. Necro Publications je vlasnik prava samo za Severnu Ameriku. Sva ostala prava su vlasništvo autora, tj. Leeja, Pelana i Ognjanovića.
Iskren da budem, strip nije baš naročito uspeo: očigledna je moja crtačka neveština – ali opet, s druge strane, to je moj prvi i jedini strip koji sam ikada nacrtao, a on je, ni manje ni više, nego objavljen u Americi! Koliko ljudi se može pohvaliti tako nečim? Čak sam i dobio neki honorarčić za njega, koji sam smesta pretvorio u DVD-e i knjige koje mi je Lee poslao, a bio je beskrajno ljubazan da mi pokloni i gomilu svojih knjiga, i izdanja prijatelja-kolega koja je imao u extra primercima (npr. dva odlična romana Richarda Laymona i kultni i tada teško nalažljivi OFF SEASON Jacka Ketchuma). Takođe mi je poslao i brdašce stripova koje su mu slali za promo-reviews i koji mu više nisu trebali.
Sve u svemu, bilo je to jedno simpatično, zabavno i vredno iskustvo.

2 коментара:

  1. Meni se strip dopada! Okej, očigledno je upitanju amaterski rad, ali su S&M i splatter odrađeni dovoljno maštovito i detaljno da to bude zabavno za čitanje/razgledanje. Ima neki autentičan underground šmek, drago mi je ga kupih!

    ОдговориИзбриши