петак, 26. март 2010.

DOKTORAT: ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA

Krajem 2009. godine prijavio sam na beogradskom Filološkom fakultetu doktorsku tezu pod naslovom ISTORIJSKA POETIKA HOROR ŽANRA U ANGLO-AMERIČKOJ KNJIŽEVNOSTI.
Od tada je ta prijava prolazila kroz uobičajene faze akademske prakse (određivanje komisije za ocenu naučne zasnovanosti; dostavljanje izveštaja od strane rečene komisije; usvajanje tog izveštaja na nadležnim telima...). Do sada nisam ovo obznanjivao sem u usmenom obliku, pored ostalog i kako ne bih nešto 'uročio' u ionako baksuznom i trnovitom putu moje dosadašnje akademske karijere.
Ipak, juče sam u svoje ruke dobio ODLUKU Nastavno-naučnog veća Filološkom fakulteta u Beogradu, donesenu na sednici 03.03.2010. u kojoj stoji:
"Prihvata se s pozitivnom ocenom izveštaj Komisije za odobrenje teme za izradu doktorske disertacije koju je mr Dejan Ognjanović prijavio pod naslovom "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti".
Za mentora je izabran dr Zoran Paunović, red. prof."
S osobitim zadovoljstvom i ponosom ističem poslednje-navedeni podatak, tj. činjenicu da za mentora imam dr Zorana Paunovića, jednog od najistaknutijih i najuglednijih anglista u Srbiji čiji su dobronamernost, otvorenost i stručnost takvi da se samo poželeti mogu. Dosadašnja komunikacija sa ovim mentorom je na izuzetno visokom nivou, a njegovi komentari na urađene delove teze više nego povoljni.

Rad na doktoratu, kojim se uveliko bavim, sasvim je prijatan, opušten i pozitivan u svakom smislu, te je stoga potpuni antipod iskustva koje sam donedavno imao sa mentorkom mog magistarskog rada, prijavljenog i jedva odbranjenog u Nišu. Stoga se i njegova odbrana može očekivati u znatno razumnijem roku nego što je bio slučaj sa tim magistarskim.

Izrada ove teze je prioritet svih prioriteta u ovoj godini – mada me neće sprečiti da priredim još jedan broj časopisa GRADAC (o velikom američkom piscu Vilijemu Barouzu) kao i u još nekim aktivnostima.

5 коментара:

 1. Divno je procitati ovako pozitivno akademsko iskustvo. Doktorski rad jedino tako i moze da ima pravi smisao - kada se radi sa strascu i uzivanjem.

  ОдговориИзбриши
 2. želim ti uspešan i kreativan rad na doktoratu. lepo je znati da postoje ljudi koji se bave naučnim radom iz ljubavi, a ne samo zarad skupljanja akademskih poena.

  ОдговориИзбриши
 3. Zoki je megauber faca, a kolaboracija vas dvojice (pa makar i u mentor-PhD candidate verziji) zvuci kao homoerotska fantazija svakog studenta iole prefinjenih senzibiliteta. ^_^

  ОдговориИзбриши
 4. što bi rekli u BRAĆI PO MATERI:
  'LJUDI, SVAŠTA ĆE BITI!'
  :)

  ОдговориИзбриши
 5. dakle, SVAŠTA je bilo - ali isključivo pozitivno i povoljno. a sad je sa izradom gotovo, i preostaje samo odbrana.

  ОдговориИзбриши