уторак, 16. фебруар 2010.

CHETNIXPLOITATION: NOVI BLOG!

Zajedno sa kolegama i saradnicima, Son of Manom (na slici levo, s pivskom flašom) i Alexandrom (na slici desno, posmatra cepanku i pita se koja je veća) osnovao sam udruženi blogerski poduhvat pod naslovom CHETNIXPLOITATION.

Termin chetnixploitation prvi je upotrebio bloger Bobby Peru u komentaru rivjua filma GRBAVICA by Aleksandar Janjić. Diskusija povodom tog filma inspirisala nas je za pokretanje zasebnog bloga koji bi se bavio tom vrstom zločina protiv filma i umetnosti uopšte.

Chetnixploitation je zajednički naziv za (prvenstveno filmska) dela u kojima se, uglavnom naivno i jednostrano, s predumišljajem (dakle, zlonamerno) ili iz lenjosti/gluposti/neznanja, prikazuju ratovi na prostorima bivše Jugoslavije i njihove posledice po običnog čoveka, na način groteskno simplifikovan tako da se za (skoro) sva zla i užase uglavnom okrivljuju Srbi tj. 'četnici' dok se istovremeno relativizuje, ili umanjuje, ili sasvim negira odgovornost za rat i učešće u njegovim užasima kod drugih strana (hrvatske i bošnjačke).

Svrha ovog bloga je prvenstveno da se grupica piskarala (i poneki filmski kritičar!) malčice zeza na račun određenih filmova (i njihovih autora) za koje mislimo da su zezanja vredni uprkos tome što pokušavaju da se bave ozbiljnom tematikom na (ne)ozbiljan način. I da sve to tutnemo na jedno mesto, naravno.

Osim zabavne, blog ima i edukativnu svrhu, jer želi da skrene pažnju filmofila na jedan antifilmski, zločinački trend medijske viktimizacije jednog naroda (ovde: srpskog) kroz samo naizgled nevine, samo površno gledano 'objektivne', 'tople ljudske priče' (sa dežurnim žrtvama i dežurnim krivcima).

Detaljniji opis naših planova i namera, kao i prve rivjue, potražite na blogu!

Нема коментара:

Постави коментар