izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 11. фебруар 2010.

28 WEEKS LATER (2007)


***
3

iako je ovo respektabilan nastavak (to say the least!), i iako u ponečemu i prevazilazi oriđinal, ipak, ovde mi je nedostajalo malo više šmeka, duše, drame, call it what you will; u prvoj polovini toga ima u odličnim količinama, ali pred kraj mi je baš zafalilo.
istina, tako je bilo i kod bojla, kad bolje razmislim.
a više sam uživao gledajući fesnadila.
hmmm.

u svakom slučaju:
akcija je odlična;
splatter je fascinantno odrađen: ne zadržava se na njemu sa nekim vulgarnim insistiranjem, ali ga ima u itekakao količinama, i ti fleševi su upečatljiviji od fulčijevskih zumova.
likovi i situacije su vrlo intrigantni, involving, karlajlov lik je super, voleo bih da je mogao da sa nama ostane duže, njegova deca su previše generička, ali ajde sad. voleo bih da je snajperista još malo mesnatiji, popunjeniji (kao lik), ali njegova poslednja scena u filmu je stvarno antologijska.
scene napada su žestoke, jezive, napete kao malo šta što bih mogao pomenuti viđeno u ovoj godini.

scene apokalipse su mnogo pompeznije, što je uvek dobrodošlo.
ukratko, ovaj film mi je pružio (skoro) sve ono zbog čega sam sucker za apokaliptične zombi filmove – sem jednog: trajanje!
DAWN OF THE DEAD me je razmazio (kao i tolike ljubitelje horora), da jednostavno sve što je manje od toga ne deliveruje.
PAMETAN zombi film ne sme da bude ispod 2 sata. ona fanovska izdrkavanja, koja nemaju ni priču ni likove ni ništa, već postoje samo zbog spec. efekata maske – za njih je i 80 minuta mnogo.
ali za film o kraju sveta kakav poznajemo + o zombi akciji i varijacijama na temu kasapljenja ljudskog tela – 90ak minuta je premalo (odjavna špica traje nekih 7 minuta, govorim o aktivnom filmskom mesu, koga ovde ima oko 92 min ili tu negde).

znači, isti ovi likovi i situacije i problemi – da su ima samo dali još malo prostora da prodišu, samo još malo razgovora, šetnji po pustim predelima, štagod (uopšte ne tražim više akcije: nje ima sasvim dovoljno) značajno bi obogatilo film.
takođe, originalniji kraj: mislim, nakon 90 minuta DRAME očekivao bih da završnih 2 minuta ipak NE budu sasvim predvidivi gimmick.
ipak, naglašavam: 28 WEEKS LATER je i pored manjih nedostataka žestok, pametan, gnusan, prelep, potresan, uzbudljiv, krvopljusan, moćno režiran i odlično odglumljen film koji čini na čast svom žanru.

9 коментара:

 1. Neuporedivo bolji od originala.

  Inače, pogledao si 28 Days Later i 28 Weeks Later, ostaje ti još - 48 Weeks Later!

  ОдговориИзбриши
 2. dakle, kako stvari stoje, ti si SVAKOM filmu koji si do sada pogledao skinuo po pola ocene, potpuno si prolupao, kriza srednjih godina, užas...

  (očekujemo da uskoro ishvališ neki film bez ostatka, a da onda rivju završiš sa jaka dvojka!)

  ОдговориИзбриши
 3. realno, 28 Weeks Later je JAKA trojka, ali nekako ipak nije za 3+ jer, između ostalog, nema neki autohtoni pomak i relevantnost izvan dobre izvedbe i nekih potencijala koji su uglavnom ostali neiskorišćeni, ili dopola tek.

  što sam stariji to sam mudriji i realniji u ocenjivanju.
  to znači da petica skoro i da neće više biti, a za četvorke - videćemo ko će krv da propljuje za prilazak tome.

  ОдговориИзбриши
 4. ... reče neko ko je dao četvorku Zombilendu. Ej, ZOMBILENDU! :x

  ОдговориИзбриши
 5. Btw, ima mala omaška u tvom rivjuu - ovo nije film sa zombijima.

  ОдговориИзбриши
 6. samo bih dodao da je uvodna scena bežanja iz opkoljene kuće preko livada do reke maestralno snimljena. jedna od najefektnijih scena bežanja/jurenja ikada ( i to bez automobila).

  ОдговориИзбриши
 7. Taman se pridigoh pošto sam dva dana ležao zbog nekog paklenog virusa i umalo da padnem nazad u krevet. Ova budalaština od filma jaka trojka?! I to posle skoro pa sjajnog prvog dela? Jaaaoooo....

  ОдговориИзбриши
 8. slažem se s kerovođom da je ta scena jurnjave zaista maestralna.
  takođe su me kupile scene helikopterskog riljanja poluteškom artiljerijom po asfaltu... itd.

  ОдговориИзбриши
 9. Mene je kupilo ono što je Robert Karlajl uradio na početku filma. Ali nakon toga je trebalo da bude glavni lik i da živi s tim, a ne da ga onako brzo ukinu.

  ОдговориИзбриши