субота, 25. мај 2013.

RESOLUTION (2012)

 *** 
 3+ 

            Ovo na prvi pogled ne izgleda kao potencijalni hit: vizuelnost je osrednja, mrljavo-realistična (samo prirodno svetlo, ništa fensi reflektori i sočiva, ništa video-spot estetika), što je tim gore ako vidimo da se 4/5 filma dešava u jednoj prozaičnoj kolibi bez ikakvog eye candyja; glavni junaci su srednjaci ne naročito simpatičnih fizionomija a još manje karaktera, a tematika je pomalo opskurna i vodi ka ezoteričnom završetku (if at all). Čak i poster je loš. Daleko gori filmovi imali su izvanredne postere. A opet, kad se sve sabere, RESOLUTION je jedan od ubedljivo najboljih novih horora koje videh od početka godine.
            Kako to? Deluje jednostavno, ali stvarno deluje: jer, kad imaš magiju, onda sve ide samo od sebe; kad je nemaš, onda se oteže i kilavi i napreže i gnjavi na mišiće, ali silom ne vredi. Magija koja je ovde na delu zove se: odlični glumci, živi likovi, sočni i ubedljivi dijalozi i – nećete verovati – motivacija i ponašanje likova zasnovani na psihologiji, logici, zdravom razumu, kontekstu i uopšte onome kako se živi ljudi inače ponašaju!
            Zvuči zapanjujuće, zar ne? U 99,7% novih američkih horora zaplet je omogućen isključivo time što su glavni junaci IDIOTI koji se ponašaju kao MORONI i ništa im se zapravo ne bi desilo, ili barem horora ne bi bilo, da su ispali malo manji IMBECILI i da su uradili ono što im svako iz publike uzvikuje, umesto onoga, RETARDIRANOG, što im je lenji scenarista zamislio i napisao da govore i rade.  
Kakvo je samo osveženje, kakvo okrepljenje, kakav nalet svežeg vazduha i čiste izvorske vode kad naiđete na film kao što je RESOLUTION, u kome 3-D likovi govore i ponašaju se kao 3-D likovi, kao živi ljudi, a gde im, opet, ni sav zdrav razum i dobre namere i logika i sve ostalo na kraju opet NE pomognu baš mnogo pred naletima ludila koje ih spopada.
            Ukratko: Majk je sveže priženjen čovek koji dobije video na kome je njegov najbolji prijatelj, inače dugogodišnji ovisnik, prikazan kao samouništiteljski razvaljen dok se ludira i glupira negde u divljini. Shvativši to kao poziv upomoć (mada se kasnije ispostavi da te snimke ovaj nije poslao; nije ni znao da postoje), reši da ode u kućicu koju je ovaj iznajmio u indijanskom rezervatu, da ga doslovno veže lisicama za zid i spasi mu život primenom terapije poznate kao "ladna ćurka", tj. nedelja dana bez miligrama droge, skidanje "na suvo", umri ili ostavi.  
Jedini problem: kad krene "terapija", počnu da nailaze na fotke, gramofonske ploče, slajdove, vhs-kasete i digitalne snimke uznemirujućeg sadržaja (ništa eksplicitno gadno, ali to što se vidi uglavnom je uvrnuto, nadrealno i zabrinjavajuće). Iz svih njih ispada da ih neko, možda, posmatra i snima dok ne slute; da čudne energije vladaju tim mestom; da se tu prostor i vreme drugačije ponašaju; a kad počnu da dobijaju snimke iz budućnosti (nimalo vesele), e tu đavo odnese šalu, i počne borba protiv zacrtane (?) sudbine, kako ono sa snimaka ne bi postalo stvarnost! Ali, ima li beganja?
Nisam baš neki ljubitelj formule "manje = više", ne zato što je ona pogrešna po sebi, nego zato što je toliko zajebano odraditi je kako valja da 96,3% naslova koji uopšte pokušaju da je realizuju na kraju ispadnu samo – isprazne smaračine u kojima se ništa ne dešava. Zbog toga je formula "više = više" bolja iz razloga čiste statistike jer, čak i ako film ne uspe, ipak od svih tih pokušaja u pravcu "više" barem neki neće da ispadne ćorak, pa tako dobijemo bar NEŠTO. E, ali zato je postignuće RESOLUTIONA veće, jer definitivno se radi o jednom od najuspelijih (manjinskih) predstavnika horora koji dokazuju da "less is more", bar ponekad, MOŽE da bude formula za uspeh.
            RESOLUTION uspeva da bude jeziv maltene bez ijedne klasične horor scene: bez pipkanja u mraku, bez dosadnih "Hello, anybody there?", bez naglog iskakanja mačaka i puštanja golubova i sličnih jeftinih fazona. I nema skoro nimalo krvi. A opet, film uspeva da bude prožet zlokobnošću i pretnjom, jezivim slutnjama, misterijom (tim davno zaboravljenim činiocem USA horora!) – i najređim od svih kvaliteta: uspeva da vas zainteresuje, da vas bude briga za te likove, da vas involvira u situaciju i sudbu dvojice protagonista. Takođe je blaženo lišen na silu ubačenih "dama u nevolji" ili pak obaveznih romantično-ljubavnih zamešateljstava. Ovo je jedan čist buddy film; i jedan od najboljih od te sorte, vaistinu.
     Uostalom, šta reći, koju posluku porati, kad je jedna od najjezivijih u filmu zapravo scena RAZGOVORA – kada glavni lik dospe do prikolice nekog Francuza, antropologa i čudaka koji je došao u Ameriku da proučava indijanske narodne umotvorine, pa ostao tu, i onda ovaj creepy lik (izgorelog lica – reklo bi se, zaistinski, a ne šminkom-maskom) krene da raspreda o tome kako je dospeo tu, i kakve sile tu vladaju, uključujući i opskurna naklapanja o stvarnosti, univerzumu i svemu ostalom (uz malu pomoć ogledala, radi demonstracije). 
            Umesto da se, kao u 98,75% novih američkih horora "zabavljate" pitanjima tipa "koga li će sledećeg, i kako, da ubiju?" ili "kako li su ovo snimili? mora da je cgi" ili "na koji me video spot podseća ovaj kadar i ovo svetlo?" ili pak "na koji film/podžanr je ovo aluzija? odakle ovaj citat? gde sam već video ovaj prizor ili scenu?" ovde ćete biti zabavljeni pitanjima "šta se ovde, dođavola, dešava" i "kako li će ovi naši iz ovoga da se izvuku, sto mu muka?"
            Zbog tih retkih kvaliteta, ni ja neću da spojlujem – uostalom, višeznačni naslov odnosi se, pored ostalog, upravo na ljudsku prirodnu potrebu za rezolucijom, u smislu svršetka, okončanja, ali takvog koje je logično, smisleno, koje vezuje mašnicu na priču i pruža nekakav osećaj kraja, ili, što bi rek'o naš narod "closure".  Ali, nije li "smislen kraj" samo još jedna fikcija koju smo projektovali na haos u kome obitavamo, ne bi li nam egzistencija bila malo lakša? (SPOJLER: naravno!)
Neće svi biti prezadovoljni okončanjem ovog filma – a iskreno, nisam ni ja baš sasvim, mada sam slutio nešto u tom stilu. No, ne mogu reći ni da sam razočaran ili naročito nezadovoljan. Možda je moglo malo bolje, ali… prihvatam ga. Ako ništa drugo, bar će vas ova REZOLUCIJA navesti na razmišljanje, diskusiju (ako ga gledate u društvu) i još jedno gledanje. Sva sreća pa je film više nego dovoljno dobar, zabavan, duhovit, jeziv, tajanstven i odlično odglumljen (baš bih voleo da vidim koji će glumac ovom Viniju Kuranu, koji igra adikta, idućeg januara da preotme Zlatnog Ghoula za mušku ulogu!), pa zbog svega toga pomisao na još jedno gledanje uopšte ne zvuči kao loša ideja.
RESOLUTION nije samo jedan od najuspelije jezivih novih horora; on je, takođe, i jedan od najduhovitijih: smejao sam se ovde više i dublje i slađe, iz stomaka, mnogo češće nego u bilo kom recentnom patetičnom pokušaju horor-komendije (a la COCKNEYS VS ZOMBIES i sl.), a pritom humor sve vreme proističe iz karaktera i odnosa, i nije zasnovan na gegovima i "vickastim" one-linerima. Najzad, ovo je i jedan od najhumanijih (!) horora u poslednje vreme: uz sve dosetke i gimike i fore i fazone on ne gubi iz vida svoje ljudske likove, i njima se pametno bavi sve do same rezolucije. 
Ali, pre nego što počnete da bljujete na samu reč "humano", žurim da dodam da je RESOLUTION takođe jedan od najmračnijih novih američkih horora, i to NE u površnom, mehaničkom smislu na koji to skoro svi ostali pokušavaju da budu (npr. "bu-huu, glavni junak stradao na kraju" – iz'em ti pesimizam!) nego u dubinskom, psihološkom, pa i u antropološkom smislu. Prosto, crnilo ove situacije sa narko-ovisnikom i njegovim sjebanim životom NIJE samo plitki alibi da se zaplet gura dalje pre nego što ovo bude gurnuto pod tepih (kao što to, recimo, biva s tretmanom narkomanije u rimejku EVIL DEAD). Ni na koji način taj očaj i propast nisu razvodnjeni ili "kao na filmu" ulepšani i umanjeni nekim lakim, jeftinim vađenjem: zapravo, ovi likovi i ova drama dovoljno su zabavni da bi film bio zanimljiv i kad ne bi bilo ikakvih horor dešavanja. Za koliko horora to možete da kažete, novih ili starih, a?
Zbog svog respekta prema svojim likovima (i prema gledaocima!), RESOLUTION i od mene ima respect, i pečat preporuke!

9 коментара:

  1. Obećava, posle duuugooo vremena mi se opet gleda nešto što dolazi iz Amerike. Pretpostavljam da si skinuo ovaj rip: Resolution 2012 WEBRiP AC3 2 0 XviD AXED. Kakav je kvalitet videa i zvuka? Nisam imao dobra iskustva sa WEBRiP izdanjima, mada sumnjam da će se pojaviti nešto bolje jer je film nisko-budžetan.

    ОдговориИзбриши
  2. ne sećam se naziva fajla jer ih ja uvek, odmah po skidanju (tj. čim skinem i titl), preimenujem.
    to što sam gledo bilo je audiovizuelno ok: slika je ionako mrljava jer je tako sniman, poludokumentaristički, a eng. titl sam skinuo zato što je tako lakše uhvatiti neke promrmljane ili uzvikute replike.

    ОдговориИзбриши
  3. Iako nisam ljubitelj poludokumentarističkog načina snimanja, film mi je izgledao (čudno) lepo i ostavio je snažan utisak, naročito gustom i uznemirujućom atmosferom. Pored snimaka koje Majk pronalazi i razgovora sa Francuzom, jezivi su mi bili i oni sektaši i zalizani agent nekretnina (ili šta je već), mada je scena u kojoj se on pojavljuje istovremeno i vrlo duhovita. :)

    ОдговориИзбриши
  4. Upravo sam pogledao film, veliko hvala na preporuci, vjerovatno nikad ne bih ni cuo za ovaj film da nije ovog bloga. Uzivao sam, mislim da zasluzuje i vise od 3+

    ОдговориИзбриши
  5. Iskreno - film je djubre^2 ali ono što u njemu funkcioniše nekako je hororičnost. Baš zato što su horor elementi suptilni, a ne napadni, pa se dobije ta odgovarajuća atmosfera jeze i neprijatnosti koja ne zahteva samoubeđivanje da je to dojaja horor film.

    Može da dobije 2+, eventualno 3- zbog očajne kamere. Kamera je očajna, dokumentaristički stil je jedno, a tresenje kamere dok dva lika sede u sobi je drugo. Filmska slika - nula, tehnički mutno, neoštro, katastrofa. Da je tehnika i produkcija bila bolja ovo bi bio sjajan film. Ali šta vredi kad se ništa ne čuje niti vidi.

    Ovaj tip može da napravi dooobar film ako mu se daju neke ozbiljne pare.

    ОдговориИзбриши
  6. daleko je ovo od đubreta, kako si ga nazvao, ali slažem se da je izgled filma njegova najveća mana. kamera je užasna.

    ОдговориИзбриши
  7. Film sa odličnom glumom i pričom prosto izuva iz cipela i ne bih sada išao u sitna crevca, jer kod dobre priče sve ostalo nije toliko bitno pa i da smo ih slušali u totalnom mraku. I ne bi mu ja (tvorcu)davao neke ozbiljne pare u budućnosti, pare ionako kvare ljude, tako da bi verovatno usrao sa sledećim filmom i sa većim budžetom, jer to tako biva. I dobro je što nisam krenuo sa čitanjem teksta pre nego li pogledam film, iz razloga da ne bi potpao pod tvoj uticaj, a ono što sam posle pročitao je zaslužno zadovoljilo ono "nešto" u meni, što mi govori da sam i dalje na pravom putu. A kad sam već ovde, jedna preporuka od mene za Ghoula i ostalu ekipu, a reč je o filmu Lake Mungo, australijski psihološki mokumentari horor, tako ga krstili... Ako Resolution izuva, ovaj definitivno skida do gaća! Pet puta gledan sa moje strane, dva puta sam, tri puta sa užom familijom, i gledao bi ponovo ali nemam s kim. To mi je neka duševna hrana kod dobrog filma, jebem li ga. Voleo bih da ga vidim ovde, seciranog do najsitnijeg detalja, lično od maga Ghoula iz razloga što se u 89% (da ne bude 99%) slažem sa tvojim viđenjem filma, a generacijski smo tu, što mu dođe samo plus više...

    ОдговориИзбриши
  8. bre, nateraćete me da repriziram tog MUNGOSA - jer nisi prvi koji otkida na njega, a meni Lake Mungo uopšte nije legao na prvo i jedino gledanje, čak sam ga uglavnom zaboravio. da li mi je nešto tu promaklo ili šta je na delu - videćemo uskoro...

    ОдговориИзбриши
  9. Ko voli, ehm... postmodernu umetnost, uzivace. Ovo jeste meta-film, pre svega, igra sa ''horizontom ocekivanja''. Autori su nabacali mnostvo (prilicno random?) horor i triler motiva, zaintrigirali i nalozili nas, gledaoce, a onda se zezali i sa nama, i sa samom pricom, njenim mogucim tokom i raspletima. ''Entitet'' koji progoni glavne likove jeste, zapravo, publika. To je prvo sto mi je palo na pamet posle gledanja, posebno nakon gotovo komicnog kraja, a vidim da jos neki misle tako: https://www.reddit.com/r/horror/comments/1qv2hy/discussion_about_film_resolution_spoilers_ending/

    ОдговориИзбриши