четвртак, 28. јун 2012.

FANTASTIC ZAGREB film festival od 29.06. do 06.07.2012.

 
             Prošle godine je u Zagrebu održano "nulto" izdanje festivala "pomerenih" filmova (weird fanta-arty-horror-SF...). Bio sam gost tom prilikom, zajedno sa Đorđem Kadijevićem i Acom Radivojevićem, i uverio se da je to po svemu bilo – kao da je deseti po redu a ne nulti.
Ako ste pratili blog prošle godine u ovo vreme, onda se sećate tih slikovitih izveštaja o festivalskim i vanfestivalskim hororičnim aktivnostima. Da podsetim: pisao sam već kako smo se proveli na putu do festa a kako smo bili dočekani; obilazila su se groblja; listale su se demonološke knjige starostavne; posetio sam ruševine vile Anta Pavelića i zlokobnu zgradurinu sanatorijuma Brestovac; a da ne ispadne da je sve bilo samo zezanje, učestvovao sam na jednoj filmskoj tribini i moderisao drugu. *Sve fotke uz ovaj tekst načinjene su tokom prošlogodišnjeg festivala i pratećih aktivnosti.*
            Trebalo bi da isto tako bude i ove godine, a možda i bolje: naime, organizatori su me ljubazno pozvali a ja se rado odazvao da budem gost Fantastičnog Zagreba – ovog puta, celih osam dana, od 29.06. do 06.07! Boje Srbije i ove godine u Zagrebu brane žreci ovdašnje horor misli: Aca Radivojević i Dejan Ognjanović.
Evo detalja o panelima na kojima ćemo učestvovati.

Panel diskusija / 3.7. (utorak) / 17 - 18.30h / Profil Mozaik Megastore
ZOMBIJI
Tko su zombiji i odakle fascinacija konceptom živih mrtvaca? Mali vodič kroz povijest ‘undeada’.
Moderator: Vanja Vascarac (ko-direktor programa Fantastic Zagreb Film Festivala, Hrv)
Sudionici: Dejan Ognjanović Ghoul (kritičar/teoretičar, Srb), Nevio Marasović (redatelj, Hrv), Ana Rajner (antropologinja, Hrv)

Predavanje / 4.7. (srijeda) / 17 - 18.30h / Profil Mozaik Megastore
SUDNJI DAN
Ploveći mirnom 2012., Aleksandar Žiljak vodi nas na putovanje kroz povijest koncepta Sudnjeg dana, redefinirajući što taj pojam znači danas. Ali zašto je baš 21.12.2012. Sudnji dan?
Predavač: Aleksandar Žiljak (pisac/urednik/kritičar/ilustrator, Hrv)

Panel diskusija / 5.7. (četvrtak) / 17 - 18.30h  / Profil Mozaik Megastore*
FILM I STRIP EKRANIZACIJE
Film i strip imaju posebnu vezu na granici ljubavi i mržnje. Sličnosti između dva medija i odnos stripa i filma u Japanu, SAD-u i Francuskoj, te kratka povijest ove turbulentne suradnje, teme su panela. Vjerujemo žestokog!
Moderator: Vjeran Kovljanić (Filmonaut, Hrv)
Sudionici: Velimir Grgić (kritičar, Hrv), Aleksandar Radivojević (scenarist, Srb), Jurica Starešinić (autor stripa, Hrv), Matko Vladanović (autor stripa, Hrv)

            Što se tiče filmskog programa, od 29.06. do 06.07. organizatori najavljuju da će, citiram,  zaljubljenici u sve pomaknuto moći će pogledati preko 25 filmova u pet filmskih sekcija. Uz već postojeće sekcije - Panorama, Orient Express i Ponoćno ludilo, tu su i dvije nove: American Nightmares - posvećen novom valu mladih američkih autora i izuzetno vibrantne žanrovske indie scene, ali i veteranima od kojih ćemo ove godine gledati Francis Forda Coppolu i William Friedkina; i  Visions - program posvećen festivalskim miljenicima; avangardnijim, eksperimentalnijim, otkačenijim i bizarnijim dugometražnim naslovima koji najteže pronalaze put do šireg gledateljstva 
Ovogodišnje lokacije projekcija su kino Europa, Cineplexx Kaptol i Ljetna pozornica Tuškanac. Karte za projekcije u Europi i Ljetnoj pozornici moći će se kupiti na blagajni kina Europa i Ham Hamu, koji je će ove godine biti preimenovan u Fantasttic Lounge i postati festivalski press centar i glavni meeting point druženje s festivalskim gostima, popodnevno chillanje i večernje tulume. 
Uz Stjepana Hundića, glavni „krivci“ za pokretanje Fantastic Zagreba su i Mirjana Mia Pećina, suosnivačica i direktorica festivala, te Vanja Vascarac, ko-direktor programa.  Organizatori, osim bogate filmske ponude, najavljuju i pregršt zabave, a za ovu prigodu, legendarni zagrebački Ham Ham, za vrijeme trajanja festivala, bit će pretvoren u Fan Fan Lounge gdje će se i tijekom dana i navečer događati čudne stvari i koji će postati festivalski glavni centar okupljanja filmofila, filmaša, novinara i svih gledatelja-ljubitelja Fantastica.
„Pozivamo sve ljubitelje umjetnosti, filma, druženja i dobre zabave da dođu na Fantastic Zagreb film festival. U ovogodišnjem izdanju Festival će ponovno ponuditi vrhunski program uz filmove iz cijelog svijeta, od Japana do Brazila, gostovanje režisera i producenata, panel diskusije te popratne programe kao što su koncerti, radionice i susreti s filmskim autorima“, rekla nam je Mia. „Velika nam je želja nastaviti s tradicijom pozivanja filmskih autora, redatelja i producenata koji će predstaviti svoje filmove u Zagrebu, održati susrete s publikom i medijima te tako oplemeniti ovaj festival“, dodao je Vanja. 
Nulto izdanje prvog festivala fantastičnog filma u cijeloj regiji održano je prošle godine uz izuzetan odaziv publike i medija, a ove godine, isti tim profesionalaca odlučio je pokrenuti festival filma fantastike u Zagrebu. Kako festival ovakvog programskog i žanrovskog profila ne postoji niti u Hrvatskoj niti u regiji, ovo je idealna prilika za sve poklonike fantastike da se pridruže ovoj kulturno-zabavnoj umjetničkoj manifestaciji. Više informacija potražite na www.fantastic-zagreb.com.
            Zaštitni znak festivala je Nevidljivi čovek.
 Evo koji će se filmovi moći pogledati, na velikom platnu, sa 35mm trake, zajedno sa masama razdraganih fanova fanta-horora, akcije i ludila. Napomena: opisi uz filmove potiču sa sajta festivala, ali neke od njih sam već prikazivao ovde na blogu, pa se možete toga podsetiti.

Panorama

CODE 37
Belgija
Policijski / Kriminalistički
Hannah Maes i njen tim istražuju seriju nemoralnih prijestupa u noćnom životu Ghent-a, ali za Hannah, potraga za počiniteljem uskoro postaje potraga za sobom. Kada njena privatna potraga zaživi ona se u potpunosti izgubi i prepusti izazovima noći. No, ujutro njen tim pronalazi truplo. 

EXTRATERRESTRE / IZVANZEMALJSKO
Španija,
SF rom-kom
Svi znaju što napraviti kada jutarnje nebo prekriju UFO letjelice: bježi koliko brzo možeš. Ali, što bi se dogodilo kada bi invazija počela dok si u stanu djevojke svojih snova, one koju si upravo upoznao? 

HELL
Njemačka / Švicarska
SF
Nekoć je bilo izvor života, svjetla, topline. Sada, sunce je pretvorilo cijeli svijet u vruću i neplodnu pustopoljinu. Šume su spaljene. Životinjska trupla nižu se po cestama. Čak su i noći blještavo svijetle. Marie, njena mlađa sestra Leonie i Phillip kreću u planine u autu zatamljenih stakala. Priča se da tamo još ima vode. Na putu sretnu Toma, prvoklasnog mehaničara koji se pokaže neophodan. Ali, mogu li mu vjerovati? Napetost raste u maloj grupi. Kao da situacija nije dovoljno teška, namamljeni su u zasjedu. Njihova prava bitka za preživljavanje počinje.

ONCE UPON A TIME IN THE NORTH
Finska
Western
19. stoljeće. Na ravnicama Ostrobothnia u zapadnoj Finskoj, tradicija opstaje prema kojoj prvorođeni sin nasljeđuje sve dok se ostali moraju pobrinuti za sebe. Zakon je odbačen u većini područja i grupe muškaraca, zločinaca s noževima, nadimka ‘’razbijači’’ kontroliraju polja. Oštrica caruje zemljom.

SNABBA CASH
Švedska
Krimić
Johan Westlund uzoran je student ekonomije koji potječe iz siromašne obitelji, no on zapravo živi dvostrukim životom. Pretvara se, naime, da je financijski uspješan kako bi se mogao kretati u štokholmskom visokom društvu. Nakon što upozna Sophie, djevojku iz dobrostojeće obitelji, bit će uveden u svijet organiziranog kriminala. Želeći si priuštiti luksuzan život, počinje prodavati kokain. No, uskoro će se njegov put ispreplesti s onima dvojice beskrupuloznih muškaraca, koji su također željni lake zarade.
 
Orient Express

HEADSHOT / PUCANJ U GLAVU  
            Tajland
            Krimić
U današnjem Tajlandu korupcija je na svakom koraku. Tul, pošten policajac, optužen je za zločin koji nije počinio i ucijenjen od strane moćnog političara. Lišen iluzija i osvetoljubiv, ubrzo se pridružuje grupi ubojica kojima je cilj smaknuti one koji su iznad zakona. Tul prilikom jednog zadatka biva pogođen u glavu, pada u komu i budi se tek tri mjeseca kasnije da bi otkrio kako sve vidi naopako. Doslovno naopako. Nesiguran da li je njegovo stanje posljedica ozljede ili karma on počinje preispitivati svoje zanimanje. Odlučuje ostaviti profesiju ubojice, no time od lovca postaje lovina. Može li Tul pronaći izlaz iz nasilja koje ga prati?

BUNOHAN
Malezija
Akcija/Drama
Smješten u graničnom Malezijskom gradu istog imena, Bunohan prati tri otuđena brata čije su se sudbine tragično isplele u mrežu prevare i korupcije. Nakon bijega s borbe u Tajlandu, Adil (Zahril Adzim), kickboxer je u bijegu od Ilham-a (Faizal Hussein) ubojice. Potjera vodi do Bunohan-a gdje se suoče sa tajnovitim planovima Bakar-a (Pekin Ibrahim). Njihov povratak osvjetljava prošlost Pok Eng-a, patrijarha, čije će tajne otpetljati život svih.

YORU GA OWARU BASHO / END OF THE NIGHT / NA KRAJU NOĆI
Japan
Film Noir
Pronađen i udomljen od profesionalnog ubojice, Akira je naučio pravila zanata u ranom djetinjstvu. Danas, čini se naviknut na smrt i nezainteresiran za ljude koje je plaćen smaknuti. No, kada susreće mladu prostitutku Yukine, postaje joj privržen i odan namjeri da ju spasi sa ulice.

FLYING SWORDS OF DRAGON GATE
Hong Kong / Kina
Istorijski / borilački: Jet LI
“Flying Swords of Dragon Gate” kreće tri godine nakon što je neslavno Dragon prenoćište izgorjelo u pustinji pri čemu je nestao njegov voditelj Jade. Nova banda zločinaca je preuzela Dragon Inn , voditelji preko dana, a tragači za blagom noću. Prenoćište je navodna lokacija izgubljenog grada zakopanog pod pijeskom, a njegovo blago otkrit će gigantska oluja svakih 6 godina. Banda koristi prenoćište kao pokriće da nađe izgubljeno blago. Oluja se približava ali situacija se komplicira dolaskom trudne konkubine koja je pobjegla iz palače. Konkubinu je spasila misteriozna žena Ling, te su obje pobjegle u prenoćište. Na njihovom tragu su ubojice predvođene moćnim eunuhom Yu, proganjani pravednim generalom Zhao-m koji je posvećen rušenu Yu-a i vraćanju reda u palaču.
 
Ponoćno ludilo

JUAN OF THE DEAD
Španjolska / Kuba
Horor komedija
Usred onoga što službeni mediji nazivaju izoliranim incidentom financiranim od američke vlade, u Havani prepunoj krvoločnih zombija, jedan junak, Juan, hrli u pomoć. Jedini način da ih pobijedi je da im uništi mozak stoga Juan shvaća pozitivnu stranu situacije – može se suočiti s njima i još k tome zaraditi nešto novaca. Juan usvaja moto ‘mi ubijamo Vaše najmilije’… za razumnu cijenu naravno, i čineći to započinje poslovnu avanturu koje se razvija u ovu kubansku zombi komediju kao stvorenu za zabavu cijele Vaše obitelji.

KILL LIST / LISTA SMRTI
            UK
Kriminalistički / Horor / Triler
Film započinje prikazom napetog odnosa između Jay (Neil Maskell) i njegove supruge Shel (MyAnna Buring). Svađa oko financija doseći će gotovo nasilni vrhunac tijekom večere u društvu Jayevog prijatelja iz vojske Gala (Michael Smiley) i njegove nove ljubavi Fione (Emma Fryer). Gal će predložiti Jayu da obave jedan unosan, ali brutalan posao – morat će ubiti troje ljudi. Već nakon prvog hica postat ćemo svjedoci Jayeve psihotične naravi. S trećim pogotkom film će poprimiti bizaran preokret sa svim karakteristikama okultizma.

LITTLE DEATHS / MALE SMRTI
UK
Horor
Redatelji: Sean Hogan (“House and Home”), Andrew Parkinson (“Mutant Tool”), Simon Rumley (“Bitch”)  
Triptih o seksu i stravičnoj smrti. Prvi dio, “House and Home”, tematizira patologiju seksualnog odnosa jednog ljubavnog para. “Mutant Tool” prikazuje bivšu prostitutku i narkomanku kojoj liječnik propiše lijek s neželjenim i iznenadnim nuspojavama. Treći dio “Bitch” prati još jedan ljubavni par, čiji je odnos izgrađen na morbidnoj strasti i igrama moći, što će, dakako, doseći svoj okrutni i groteskni vrhunac.

THE INCIDENT / INCIDENT
            USA/Fra
            Horor
George, Max i Ricky su u rock bendu. Trojac se nada probitku, no u međuvremenu, između malih gaža i probi, netko mora platiti račune. Zbog toga rade u kuhinji psihijatrijske ustanove visokog rizika. Dobra plaća, minimalan rizik – nemaju fizičkog kontakta sa zatvorenicima. Jedne noći, prije večere, ogromna oluja sruši sigurnosni sustav, vrata se otvore i bolesnici su slobodni. Pomoć stiže uskoro. Samo ju trebaju čekati i – preživjeti.

THE RAID
Indonezija
AKCIJA!
Šta reći – sve piše u mom rivjuu!

Visions

BEYOND THE BLACK RAINBOW
Kanada
SF Horor

KEYHOLE
Guy Maddin!

American Nightmares

REZ (Gut)
SAD
Horor
Nešto fali u Tomovom životu. Svaki dan mu je isiti, te postaje sve više odvojen od najbližih. Njegov najbolji prijatelj Dan misli da ima riješenje, tajnovit video koji mora vidjeti da bi povjerovao. Što mu Dan pokaže ostavlja Toma nemirnim, umom preplavljenim uznemirujućim slikama i željama, vezujući dva prijatelja zauvijek kroz svoju ružnu tajnu.

RAMPART
SAD
            Krimi triler
Smješten u Los Angeles 1999., film istražuje mračnu stranu policajca Davea Browna (Woody Harrelson), mizogina, rasista i nasilnika, ali i navodnog zagovornika jednakih mogućnosti. Kako bi održao obitelj na okupu, živi s dvije bivše supruge, sestrama Barbarom (Cynthia Nixon) i Catherine (Anne Heche), s kojima odgaja zajedničke kćeri. Dave i dalje održava seksualne odnose sa svojim bivšima, ali i s ljubavnicama izvan kuće. Nakon što njegov policijski odjel zapadne u korupcijski skandal, Rampart će istražiteljima poslužiti kao laka meta.

TWIXT
            SAD
Copula

KILLER JOE
SAD
Krimi triler
*Ovo je meni by far MOST EXPECTED film na celom festivalu! Da li je Fridkin podlegao prokletstvu matoraca (Kopola, Arđento, Skot...) ili je stvarno potpisao odličan film na kakav mnoge kritike ukazuju? Videću već u subotu!*
Dvadesetogodišnji Chris Smith je trgovac drogom kojem je ponestalo sreće, ali stvari će se samo pogoršati kada unajmi iznenađujuće šarmantnog ubojicu Joe-a da ubije njegovu vlastitu majku zbog police osiguranja vrijedne 50,000$. Potpuno bez novaca Chris se složi dati svoju mlađu sestru Dottie kao jamstvo za Joe-ove usluge dok ne dobije novac od osiguranja. Točnije – ako ga ikada dobije.

HOMMAGE RAY BRADBURY
FAHRENHEIT 451

SUDNJI DAN
THEY LIVE
SAD
John Carpenter

IGRA PRIJESTOLJA II
S ponosom najavljujemo maraton druge sezone sada već kultnog i s nestrpljenjem očekivanog serijala "Igra prijestolja", koju smo ovog proljeća u Hrvatskoj mogli gledati na HBO-u, samo dan nakon američke premijere.

Ima tu još nekoliko naslova naknadno dodatih, pa zato najbolje sami pogledajte ceo program sa satnicom OVDE.
Što se tiče gostiju iz sveta, oni još nisu zvanično obznanjeni (mada ih pažljivi čitalac programa na sajtu festivala može naslutiti!); ako dođe jedan od najavljenih reditelja, biće zabavno videti njegov susret sa Acom Radivojevićem...
Eto, toliko za sada o tome, a po povratku očekujte izveštaje, rivjue, fotke i sve što nije suviše neprikladno za javnost!

PS: A ko ne ide u ZG, neka svrati barem u KG u isto vreme - dolazi DILAN ekipa i grdne neke stripadžije!

Нема коментара:

Постави коментар