izabrana dela

izabrana dela

петак, 23. јануар 2009.

MALPERTUIS, roman Jeana Raya


našao sam čuveni roman MALPERTUIS jeana raya u NAJBOLJOJ KNJIŽARI U SRBIJI.
tu knjigu nisam uspeo da nađem čak ni tokom godine dana u USA – tačnije, jesam u jednoj biblioteci, ali ne sećam se zašto je nisam fotokopirao – u svakom slučaju, užasno retka knjiga užasno nepravedno potcenjenog i neznanog pisca!

pored nje, on je na eng. preveden u samo još 2 zbirke priča, obe out of print, i to je SVE!

belgijanac, bizaran lik čudesno fascinantog života. izguglajte, da ne prepričavam.
često se ističe njegova bliskost sa lavkraftom u tematskom smislu – pisao o uplivima paralelnih dimenzija i svetova na ovaj naš, sa čestim okultnim referencama.

roman je izvanredan primer EVROPSKE fantastike – književne, lične, osobene, izrazito nadrealističke, sa jakim začinima fin de siecle dekadencije, dakle, hiljadama kilometara daleko od banalno dobroćudne i prozaične anglosaxonske žanrovske književnosti – kako svog doba (1. polovina XX veka) tako i današnje.
mada ga na koricama nazivaju 'modernim gotskim romanom' ipak je preciznije MALPERTUIS klasifikovati kao MRAČNU FANTASTIKU sa mestimičnim uplivima HORORA, prilično moderno tretiranog, i bez zamornih gotskih skalamerija.

dešava se u nekom svom sopstvenom svetu koji ima vrlo tangencijalnu vezu sa 'svakodnevnicom' prepoznatljivom prosečnom čitaocu, i snovita, apsurdna, iracionalna atmosfera ga potpuno prožima – tako da, vi koji ste navikli na king-barker-simons horore sigurno nećete umeti da se snađete u kvantnom skoku u odnosu na tu vrstu pisanja koju rej pruža. istina, slaba je verovatnoća da će neki zatočnik king-barker-simons provenijencije uopšte ZNATI za žana reja, a kamoli da će se truditi da ga nađe, pročita i shvati. možda je tako i bolje. rej ostaje u zabranu kulta – ko zna, znaće...

stil je vrlo sveden, čitljiv, bez smaranja i tupljavina, ali sa velikom prefinjenošću postiže složene efekte na gotovo neprimetan, lagan način. možda u tome DONEKLE pomaže što sam prvo gledao ekranizaciju, pa onda pročitao roman, ali svejedno – rej uspeva da sa vrlo malo detaljnih opisa oživi i ubedljivom učini ovu glomaznu kućerinu i likove koji lutaju njome.

btw, filmska verzija je vrlo slobodna adaptacija, i prilično je različita od romana – to je i razumljivo, i ne kažem ovo kao kritiku: jasno mi je zašto je tako moralo; film egzistira kao sopstvena, autohtona zverka podjednako fascinantog autora, kummela, ali rejov roman treba pročitati da bi se u potpunosti pojmila njegova kosmička, metafizička vizija.
ovo je sasvim sigurno jedna od retkih, fascinantih, unikatnih, nezaboravnih knjiga horor žanra – samo za najveće sladokusce.

oduševljen njome, smesta pročitah i 2 najhvaljenije rejove priče koje, srećom, posedujem u nekim antologijama (sreća, strogo gledano, nema mnogo veze s tim: pre će biti, znanje + ukus).

"The Shadowy Street" je jedna od najboljih i najoriginalnijih horor priča koje sam ikada pročitao, sasvim sigurno upada u top 10-15 EVER. takođe upada i u NAJJEZIVIJE. koncept je izvanredan, zastrašujuć, i tretiran je sa više direktnosti i više otvorene akcije nego li strava u MALPERTUIS. to važi i za narednu:

"The Mainz Psalter" je jedna od najboljih horor priča koje se dešavaju na okeanu, sa ingenioznim uplivima kosmičke strave sasvim uporedivim s najboljim lavkrafovim stranicama.

kao pisac, rej je možda čak i bolji od velikog HPL-a, bar u ovim reprezentativnim delima.
ono u čemu je ISPOD ovog velikana, ipak, jeste snaga i fanatizam tih neljudskih koncepcija, daljina i dubina njihove elaboracije, te mestimična sklonost ka ovozemaljskom i zemljanom, i manje razvijena poetičnost nego kod HPL-a.

ipak, rej je definitivno moje najveće otkriće u horor pisanju još od roberta ajkmana i ima moju totalnu preporuku!

lepo bi bilo kad bi ovo neko preveo na srpski, ali ponekad – a naročito kad god odem na sajam knjiga, bilo BGDski ili Niški – stvarno se upitam IMA LI ZA KOGA?

ipak žan rej nije ime koje bilo kom prosečnom, pa čak i blago natprosečnom čitaocu nešto znači – zapravo, kladio bih se da ni većina horor fanova nikada nije čula za njega, ili ako ih baš muneš u rebra možda se jedva prisete da postoji neki tamo MALPERTUIS i da je MOŽDA rađen po tamo nekom romanu itsl.
uostalom, da se ne lažemo – iako i ja odavno znam za reja po čuvenju, tek pre mesec dana sam uspeo da nabavim njegov roman. 

i među stranim fanovima on je slabo poznat, malo prevođen, te knjige su teško ili nikako nabavljive, dakle – šteta na globalnom nivou. pri tom, njegova bizarna nacionalnost ga izbacuje čak i iz eventualnih pojava iz postojećih antologija FRANCUSKE fantastike, tako da rej zaista stoji po strani od većine...

4 коментара: