среда, 22. јануар 2014.

Pet godina Kulta!

             Da: baš na današnji dan navršava se tačno pet godina otkako je u kiberprostor zaplovio Kult gula. Pet godina, 1515 postova. Isprva svakog dana, pa onda na svaka 2-3 dana po jedan, punih pet godina.  
Nijedne reklame za sve ovo vreme, nijednog dinara zarađenog od ovog poduhvata, osim nešto malo siće stečene preko Ghoul Shopa (za šta mi blog kao takav nije neophodan). Pet godina "tell it like it is" kritika, rivjuova, rantova, listi, izveštaja, putopisa, intervjua, najava, uveseljavanja i zamračivanja...
Za sve ove godine, ukupno 2.633.708 prikaza stranice bloga.
Ukupno 4006 komentara.
Prosek od 500-600 poseta dnevno.
302 registrovana pratioca.
Redovan feedback u komentarima koji pokazuje kvalitet posetilaca koji su se sami profiltrirali: već više od 3,5 godine nisam obrisao nijedan komentar; psovači i prostaci su se sami sklonili na druga, za takve prikladnija i daleko mnogobrojnija mesta u srpskom kiberprostoru.
Ne bih sad preterivao u tapšanju sopstvenih leđa – bolje da to vi uradite, ako mislite da treba! – ali, punih pet fucking godina blogovanja ipak zaslužuje nekakav respect, ne? Pet godina bez zamora materijala, bez posustajanja, uporno, inadžijski, uprkos svim pametnim razlozima zbog kojih bi mi bolje bilo da sam se bavio nečim drugim umesto blogovanjem.
Ipak, za sada mi ne pada na um da prestajem.
Zahvaljujem svima koji me redovno čitaju, lajkuju, linkuju, preporučuju, komentarišu, zapitkuju, kritikuju, traže, mole, gunđaju. Dok god osećam da činim nekakvu razliku, što bi rek'o naš narod ("to make a difference"), činiću je i dalje, kako najbolje umem – tačnije, dok osećam da imam za koga.
Toliko o tome.
Tapšanje na stranu, ako želite da zaista podržite ovaj Kult, prvu ozbiljnu priliku za to imaćete vrlo uskoro, za koju nedelju, kada budem raspisao pretplatu za svoj novi roman ZAVODNIK... A biće, kako izgleda, još nekih Ghoul-related projekata ove godine, čisto da ne pomisli neko da se samo blogovalo a da se važnije kreativne i prosvetiteljske rabote nisu obavljale.

Čitamo se!

20 коментара:

  1. Pa nek je sa srecom! Skidam kapu za istrajnost i moram da priznam da do sada nisam citala realnije filmske kritike

    ОдговориИзбриши
  2. Svaka čast, Cult je jedan od retkih blogova koje ne prestajem da posećujem otkako sam ga otkrio:)

    ОдговориИзбриши
  3. Што би рекао наш народ, ВЕЛИКИ РИСПЕКТ!

    На прсте једне руке могу да се поброје сајтови које посећујем свакодневно или скоро свакодневно. Култ је један од њих.

    Правим паузу само кад одем тамо негде у онај крај, где се дешава радња "Заводника"...

    С тим у вези, једва чекам излазак из штампе тог романа и читаћу га баш тамо, где се иде "за воду"...

    ОдговориИзбриши
  4. Svaka čast Dejane... Želim da nastaviš u ovom tempu ma kako to delovalo u današnje vreme nemoguće. Imam eto jednu zamerku, molbu... Jel sam gubav pa me ne adiduješ za prijatelja na fb ili ti je tu zatvoreni krug tvojih prijatelja? Ne znam koliko si aktuelan tamo ali bih voleo da te imam za prijatelja.

    ОдговориИзбриши
  5. Gule, čestitam ti rođendan bloga, želim ti sve najbolje u daljem radu. :-)

    ОдговориИзбриши
  6. hvala svima na čestitkama i lepim željama.
    što se tiče fejsbuk-frendovanja, istina je: retko prihvatam nepoznate osobe, a naročito one sa 'umetničkim imenima' umesto pravih, krštenih, ili osobe sa kojima nemam zajedničke prijatelje, a periodično i brišem one s kojima se ne izrodi nikakva feedback. ;)

    ОдговориИзбриши
  7. To što evo sada kucam 4017. komentar na blogu, samo svedoči o tome koliko su Ghoulovi tekstovi stimulativni. A stimulativni su jer nema laži ni prevare, sve je surova istina, onakva kakva jedino može da bude.
    Neko bi možda zlurado iskomentarisao za sebe, da sam ja sam napisao bar pola od ovih 4017 komentara. Ne znam, nisam brojao, ali gotovo sve što sam napisao na internetu (a i privatno) napisao sam na ovom blogu. Upravo zbog toga što je jedino ovde pristup tematici strave, užasa, mraka, ludila itd. sa dostojnim poštovanjem i iskrenošću, kakvo zaslužuje bavljenje smrću i strahom od smrti kao duboko filozofskim pitanjima. Smešni su oni koji nipodaštavaju horor, jer ne shvataju da dobar film ili dobra knjiga dobijaju punu težinu tek ako se dotiču mračnih tema smrti i straha od smrti. Ovo ne znači da su filmovi i knjige o smrti automatski horor, ali je činjenica da su horor književnost i film u najpovoljnijoj situaciji da pređu na onu stranu i postanu besmrtni, odnosno da postanu remek-dela.

    ОдговориИзбриши
  8. Oni koji čine razliku su nam najpotrebniji! Umetnost i preispitivanje su uvek bili neraskidivo povezani i vaš rad to najbolje pokazuje! Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  9. Čestitam! Hvala za mnogobrojne preporuke, kao i za recenzije upozorenja. :)

    ОдговориИзбриши
  10. Potreban nam je CULT da bismo živeli uz Istinu! Dugo živi kiber-meso!

    ОдговориИзбриши
  11. Kada sam pre 4-5 godina uplovio u internet vode i počeo malo ozbiljnije da gledam i analiziram filmove, kao i neke druge sfere umetnosti, ali i život, generalno, slučajno sam naleteo na ovaj blog. Pročitao sam par tekstova i u prvi mah osetio neku vrstu besa, neslaganja, odbacivanja. Međutim, neka nevidljiva ruka me je stalno vraćala na blog. Počeo sam shvatati suštinu ghoul-ove ,,mračne duše", tek kada sam i sam prihvatio jedan dijalektički model preispitivanja sopstvenog JA.

    Svaka čast i samo napred...

    ОдговориИзбриши
  12. "a naročito one sa 'umetničkim imenima"... E taj sam. :) Znaš kako, ne mora cela familija, kolege i ostali da znaju šta kačim i šta radim, osim žene naravno. Ali ok, dovoljno što se možemo na neki način družiti i ovde.

    ОдговориИзбриши
  13. Svaka cast i samo ovako nastavi! Redovno posecujem blog i uzivam u ostroj kritici i zasluzenim pohvalama koje filmovi ili knjige dobijaju. Procitati britko i lucidno napisanu kritiku, sa cesto zajedljivim opaskama je nesto sto se retko srece. Keep up the good work!

    ОдговориИзбриши