среда, 25. новембар 2009.

DILAN DOG: Definitivno izdanje!


DILAN DOG: Definitivno izdanje!
Kao što sigurno znate, izdavačka kuća pod bleskastim imenom VESELI ČETVRTAK ispala je ozbiljnija od nekih drugih, sa 'ozbiljnijim' imenima, bar što se tiče izdavanja DILANA DOGA među Srbljima. Ovaj sjajni horor (and so much more) strip svoju premijeru je imao u DNEVNIKOVIM izdanjima na žutom roto papiru i sa skrnavom štampom u kojoj su se gubile finese crteža često mnogo pažljivije i detaljnije senčenog, i sa suptilnijim prelivima u tonalitetu senki nego li u retard-estetici Zagora i drugih im izdanja. Još uvek pamtim (i čuvam!) 1. broj Dnevnikovog DILANA DOGA, kupljen tada kada je i izašao, septembra 1986. (ili beše 1987?) koje je toliko šugavo odštampano da su u toj verziji skoro sasvim izgubljene one Stanove šrafure i vizuelni efekti!
Na svu sreću, GAY THURSDAY je – pored izdavanja novih epizoda Dilana (koje su i ovakve i onakve, ali najčešće ni prineti starim, klasičnim) – pokrenuo kolekcionarsku bibilioteku DILAN DOG u kojoj se ponavljaju stare, najbolje epizode na kojima je i izgrađena reputacija ovog stripa.
Ali ne! Ovo nije samo puko ponavljanje – DILAN tek u ovoj varijanti najzad biva dostojno i dostojanstveno predstavljen!
1) Štampa je izvrsna, na kvalitetnom papiru, i crnilo je tek sada – CRNO, a ne SIVO kao u DNEVNIKOVIM izdanjima;
2) Stripovi su sada u TVRDOM povezu, sa koricama tako čvrstim da nekoga njima možete i da ubijete (i tako dokažete tezu glupih čika i teta da horor stripovi izazivaju nasilje), što im obećava TRAJNOST koju jedva prilepljene i nakon prvog čitanja raskupusane DNEVNIKOVE sveščice mogu samo da sanjaju;
3) TRAJNOST pored tvrdog poveza obećava i ŠIVENJE – trebaće vam mnogo truda i sadizma (+ gluposti) da OVO uspete da raskupusate!
4) Nove, specijalne korice radio je Corado ROI, jedan od najboljih crtača ovog dugovečnog serijala;
5) Rađeni su novi prevodi, znatno bolji od (istina, solidnih) iz ranijeg izdanja;
6) Svaki od tomova u ovoj ediciji sadrži po 3 (tri!) epizode, što ukupno čini 300-ak strana odličnog stripa na jednom mestu;
7) I na kraju, ali posebno vredno hvale: svaki od ovih tomova praćen je propratnim textovima, pisanim originalno i specijalno za VČ, a u kojima se dodatno osvetljavaju razni aspekti sveta Dilana Doga.
Tako, u I tomu imamo prve 3 epiozde Dilana – DOKTOR KSABARAS (pardon, sada je to u doslovnom prevodu sa italo originala: ZORA ŽIVIH MRTVACA), DŽEK TRBOSEK i NOĆI PUNOG MESECA. Osim njih, tu su i tekstovi: O Ticijanu Sklaviju, "ocu" Dilana Doga, piše Marko Šelić na pune 4 strane, dok Draško Roganović na isto toliko prostora piše, vrlo nadahnuto i zabavno, o Dilanovom pratiocu, tačnije – njegovom holivudskom uzoru, Gruču Marksu.
II tom sadrži epizode DUH ANE NEVER, UBICE i DEMONSKA LEPOTA, a od tekstova, tu su dva gigantska: čak 12 stranica pomne frojdovske analize filma DELLAMORTE DELLAMORE iz ordinacije Marka Šelića, plus 9 strana texta o "Đavoljem trileru" (to je ona muzičica koju Dilan stalno duva u svoju frulicu) koje je napisao i komponovao Borislav Stanojević.
Od trećeg toma počinje kataklizma, jer se timu Dilano-istražitelja pridružuje i Dejan Ognjanović – ovog puta unajmljen da rasvetli misteriju plakata filma THE ROCKY HORROR PICTURE SHOW na zidu Dilanove dnevne sobe. Tekst zauzima 5 strana, a ilustrovan je i kadrovima iz tog filma. Pored ovog texta, extra dodatak na ovom DVD-u je i studiozna anal-iza toga kako je u epizodi ZONA SUMRAKA Sklavi uspeo da pomeša mesmerizam, E. A. Poa i film MRTVI I SAHRANJENI. One koji ova izdanja kupuju zbog stripova a ne zbog ovih nadahnutih textova možda će zanimati da se u ovom tomu nalaze epizode kojima je hronološki tu i mesto, dakle: ZONA SUMRAKA, POVRATAK ČUDOVIŠTA (ovo se ranije kod Dnevnika zvalo OČI ZLA) i ALFA I OMEGA.
Najzad, u najnovijem (za sada), četvrtom tomu koji je upravo ovih dana izašao i već je u prodaji, stripadžije imaju naredne epizode iz ciklusa o Dilanu, a filozofi i mudrijaši mogu da čitaju: 1) o VESU KREJVENU, koji je zaslužio da čak 6 ulica u Londonu nosi njegovo ime, a u textu Dejana Ognjanovića saznaćete i čime je to zaslužio; 2) pored toga, u dodatku se pojavljuje i tekst Marka Šelića "Smrt, lično ona" o razvoju lika Smrti kroz serijal DD. Posle toga sledi tekst o autorima Dilana koji su radili na ovom broju Biblioteke DD.
I to je sve, narode – za sada!
FOTO: VESELI UREDNIK VESELOG ČETVRTKA

Ne znam da li je veće uživanje držati u rukama ove divno odštampane i opremljene stripove i najzad ih čitati kako to zaslužuju, ili biti počastvovan da za njih još i pišem! U svakom slučaju, ako do sada niste otkrili DILANA DOGA, jedini alibi vam je da ste živeli u nekoj rupi izvan civilizacije, ili da ste vrlo, vrlo mladi.
Ako su vam ova izdanja do sada promakla, ne tugujte.
Za sva propuštena izdanja edicije Veseli četvrtak možete se obratiti KLUBU ČITALACA putem mejla:
klubcitalaca@veselicetvrtak.com, telefonom: 011 271 0 488, ili ih možete kupiti u maloprodajnim objektima TRAFIKA.
Takođe, sva izdanja Veselog četvrtka možete kupiti u Beogradu, u strip knjižarama Darkwood (Lomina 5) i Alan Ford (Bulevar Arsenija Čarnojevića 85b).
Biblioteka Dylan Dog izlazi od juna ove godine u dvomesečnom ritmu. Biblioteka Dylan Dog se ne može kupiti na kioscima. Cena svake knjige (sa tri stripa unutra, ponavljam!) pojedinačno je 1400 dinara, ali zahvaljujući KLUBU ČITALACA Veselog četvrtka, svi članovi imaju osnovni popust od 20%, što bi onda cenu knjige činilo 1120 dinara. Popust u KLUBU ČITALACA se vremenom (čitaj: kupovinom) povećava, pa cena u tom slučaju pada još više; i svoj popust možete ostvariti uz člansku kartu pri narudžbinama preko telefona, e-maila, ili u maloprodajnim objektima TRAFIKA.
Kakva besramna reklama, a? Šta mogu kad mi je najslađi leba koji pisanjem za Dilana Doga zarađujem i još o istom trošku mogu da uživam u ovim sjajnim stripovima!

3 коментара:

  1. Samo se nadam da u toj kolekcionarskoj biblioteci neće biti stanovitih uvoda.

    ОдговориИзбриши
  2. Dobro sam procitao tekst o Dilanu Dogu na tvom blogu i mislim da bas nista ne znas o Dilan Dogu.Veseli cetvrtak nije bleskasta izdavacka kuca nego najozbiljnija izdavacka kuca kod nas to da znas.Sto se tice reprinta izdanja u tvrdom povezu to sigurno nije dobar potez jer je dosad bilo vec dva reprinta istih izdanja sto gubi svaki smisao stripa kao umetnosti.Ko skuplja Dilana Doga znace o cemu govorim.Strip se ne moze stampati serijski kao knjige za osnovnu skolu jer gubi smisao i njihovo skupljanje pogotovu za kolekcionare.Kolekcionar ce pre da kupi stari ocuvani strip za vece pare,nekad cesto i ostecen nego sto ce da kupi foto album Dilanovih fotografija da mu stoje kao trofej na polici.I ti tvoji doktorski eseji Dilanovog stripa i horor zanra uopste su vise nego bleskasti.Tvoje poznavanje horor zanra je na vrlo niskom nivou.Ne znam da li su tvoji tekstovi skroz copy/paste sto na kraju krajeva nije ni bitno jer mozes da postavljas sto god hoces na svom blogu,ali citava prica o tvom festivalskom zanosu horor ostvarenja je pravom recju promasena.Sto lepo ne kazes da ti je Amerika u glavi,da putujes iz sebi znanih razloga a ne da zavijas sebe u horor okruzenje i festivalski milje u kome si se skroz slucajno obreo.

    ОдговориИзбриши
  3. auh! neko te naljutio? pokvarila ti se kolica? what?
    NIŠTA ti nisi 'dobro pročitao'.
    da si dobro pročitao, video bi da ja nisam kazao da je Veseli četvrtak bleskasta izdavačka kuća, što si našao za shodno da demantuješ.
    da si dobro pročitao text, koji zaista nije neki rocket science, vrlo je jednostavan čak i za nepažljive čitaoce, video bi da u njemu stoji da je to " izdavačka kuća pod bleskastim imenom". znači, da ti nacrtam: IME je bleskasto, a ne KUĆA – za koju u produžetku te iste rečenice dodajem da je "ispala ozbiljnija od nekih drugih, sa 'ozbiljnijim' imenima".

    da li izdavanje "reprinta izdanja u tvrdom povezu SIGURNO nije dobar potez" – to prepusti VČ-u da izjavi. njima se učinilo da to SIGURNO JESTE dobar potez.
    a ako se to ponekom kolekcionaru ne sviđa – neka se zadovoljava nekim od ranijih reprinta (valjda misliš na hrvatske?) ili neka daje velike pare za stara Dnevnikova izdanja.
    slobodna zemlja, i šta nam možeš?

    usput, kad si već toliki kolekcionar, evo ja ću da ti prodam moje stare, blede, šugavo štampane Dnevnikove Dilane: daću ti i popust na glupost.

    ne znam šta su to "doktorski eseji" – vidi se da ti očito nisi prismredo ni magistriranju, a možda ni diplomiranju, kad se bacaš tako glupim frazama.
    u svakom slučaju, baš mi je drago što mi je mentor za doktorsku tezu (ne esej, nego rad od 400-500 strana) jedan od najuglednijih anglista u zemlji, a ne tamo neki anonimni isprdak bez imena sa tamo nekog bloga.

    ОдговориИзбриши