уторак, 1. септембар 2020.

Italijanski horor, Uklete kuće, Zapostavljeni horori...

  

            Mnogo lepih stvari ima u najnovijem broju najboljeg svetskog magazina za horor, RUE MORGUE, tačnije u njihovom duplo većem specijalu za Noć Veštica (Sep/Oct 2020 issue #196). Već danas ga možete potražiti na najbližim trafikama ili u knjižarama koje ga drže, a ako takvih nema u vašoj blizini – ne brigajte, jer postoji i digitalno izdanje koje možete kupiti bilo gde u svetu, pa čak i u Srbiji, koja nije u svetu!
            Šta to tako lepo ima unutra?
            Pa, pre svega, spektakularni temat o ITALO HORORU (GOLDEN AGE OF ITALIAN HORROR), u kojem čuveni scenarista DARDANO SACCHETTI naširoko govori o svojoj saradnji sa velikanima Italo horora za koje je pisao: kakvi su bili Mario Bava, Dario Argento, Lucio Fulci, Lamberto Bava i Ruggero Deodato? Čitajte pa vidite!
            Plus! Tu je i članak u čast velikom, nedavno preminulom kompozitoru, „Remembering ENNIO MORRICONE“; osvrt na dokumentarac o životu Italo splatter majstora LUČIJA FULČIJA (FULCI FOR FAKE), te pregled SACCHETTI’S SICKEST FLICKS!
            Ima tu još svakakvih čuda unutra, ali želeo bih da istaknem stvari kojima sam ja doprineo, jer su one, logično, najpribližnije onome što bi čitaoce ovog bloga najviše zanimalo.
            Tu je, recimo, ogroman pregled najboljih skrajnutih, manje znanih i nedovoljno hvaljenih horora 21. veka: 50 OVERLOOKED HORROR FILMS of the past 20 years. Nisam ovlašćen da otkrivam ceo spisak, ali mogu vam reći o čemu sam ja pisao – naravno, na svoj predlog, po svojoj želji, a ne po zadatku. Dakle, odabrao sam i opisao sledeće:

Acacia
Dead End
Let us Prey
Life and Death of a Porn Gang
Noroi
Parasomnia
R-Point
Dream Home

 
            Ako vas zanimaju moje opširnije misli o ovim filmovima, ima ih na ovom ovde i na Temple blogu za većinu naslova. Ako vas zanimaju ostali izabranici, o kojima nisam ja pisao, onda podržite ovaj divan magazin i kupite digitalnu verziju. Kako? Piše malo niže, ali prvo – još Gulovih pisanija u ovom broju!
            Čitajte moj članak o izvanrednoj antologiji o zlim mestima i ukletim kućama,  CROOKED HOUSES! Ova antologija novih, originalnih priča toliko je dobra da je već rasprodata, ali u pripremi je II izdanje!
Neki od meni dragih autora zastupljenih u njoj su Richard Gavin, Colin Insole, Helen Grant i Mark Valentine,
a troje dragih mi pisaca sam odabrao za kraće intervjue o njihovim pričama, pa tako u ovom članku možete naći šta su mi na uvce rekli Reggie Oliver, Lynda E. Rucker i Steve Duffy, kao i urednik-priređivač-izdavač, Mark Beech.
Inače, ovaj izdavač (Egaeus Press) radi luksuzne, divno opremljene i sadržinski superlativne horor knjige – nešto slično našem Orfelinu, samo što su njihove u manjem tiražu (do 400), bez pogovora i sličnih kritičkih dodataka (nema svako Dr Ghoula!), i – što koštaju skoro 10 puta više od Orfelinovih (u proseku, 35-50 funti komad).
            Osim tog članka, imate u ovom super-broju i moje prikaze dveju knjiga:
1) okej, ali previše šarena i neujednačena, Weird Women: Classic Supernatural Fiction by Groundbreaking Female Writers 1852–1923 – Lisa Morton, Leslie S. Klinger, eds.
i 2) daleko bolja, Gulovim pečatom zakićena, najtoplija preporuka: The Age of Decayed Futurity: The Best of Mark Samuels kod najboljeg današnjeg izdavača horor teorije i proze, Hippocampus Press.
            Kakav je taj Semjuels, pitate me, na šta liči? Ukratko, da citiram iz mog prikaza: “Alienation, paranoia, misanthropy… Intellectual, existential and cosmic horror questioning man’s place in the universe and the nature of reality… Metafiction with constant allusions to the classics of supernatural literature, from Machen through M. R. James and Lovecraft to Campbell and Ligotti… Samuels portrays a world in a manner closer to the European tradition of horror, which is suspicious of and detached from the so-called reality, using a stylized subjectivity of mostly unreliable narrators.
            Ako bi trebalo da napravim top-listu danas aktivnih pisaca horora kod kojih dominira vrlo mračan, skoro nihilistički pogled na svet, rangirao bih ih ovako:
1. John Padgett (pisao sam za RM prikaz njegove prve zbirke, The Secret of Ventriloquism)
2. Mark Samuels, ovde prikazani
3. Christopher Slatsky (nedavno sam u RM prikazao njegovu zbirku The Immeasurable Corpse of Nature)
4. Matt Cardin (pisao sam za RM prikaz njegovog omnibusa To Rouse Leviathan).

            Eto. Malo li je? Dakle, kup'te MRTVAČKU ULICU, digitalni broj je samo 5 $, a na artiji 10$.

All this and the latest film, book, comic book, music, game and toy releases!
ON STANDS SEPTEMBER 1!
Save on waiting time and shipping costs with RUE MORGUE DIGITAL, available NOW for Android, PC and Mac for only $4.99 an issue!

  

4 коментара:

 1. multikulturalnosti i ortodoksnog pravoslavlja -- jezik pregrizo, Beelzebube! Dok tvoje vestice i lavkraftovi pasivci 40 godina nisu uspeli da podignu socijalisticku revoluciju, a ceo zivot pisu idiotske marksisticke tirade na katedrama za lezbi-medije, o ljudskim i kvir pravima, litije su za samo pola godine skinule diktatora koga niko nije mogo da skine.

  ОдговориИзбриши
 2. to je samo dokaz da ne treba potcenjivati moć zatucanih iracionalnih atavizama u crnim mantijama i kukuljicama, o čemu je lavkraft pisao još pre 100 godina. uzgre, da li je toliki roket sajens da komentar staviš ispod posta koji te je zadahnuo za ovu produhovljenu misao, a ne ispod onog koji s pravoslavljem nikakve veze nema?

  ОдговориИзбриши
 3. Rasprave su vam uvel dobre i sadrzajne ali iz ove kao pobednik izlazi negul Dejan jer ova gulova zadnja recenica previse nizak udarac. Kakve veze ima sto je pogresio post za koment bitno je sta stoji u komentaru

  ОдговориИзбриши
 4. talični tomo, ti nisi u stanju čak ni da razlikuješ šta je glavni argument a šta je rečeno uzgred, čak ni kad ti se jasno napiše UZGRED, a osoba koja to ne razlikuje ne bi smela sebi da dodeljuje ulogu arbitra u raspravama.

  ОдговориИзбриши