уторак, 31. март 2009.

THE CHILDREN


 *(*) 
 2- 

englezi su nas razmazili u poslednje vreme svojim SPUŠTANJIMA i RAJSKIM JEZERIMA i navikli smo skoro po difoltu, na neviđeno, da se udivljavamo svakim novim hororčićem otuda.
avaj, ovu DECU je zlostavljao čovek koji je prethodno potpisao film WAZ – a ako ikada pogledate tu prenadrkanu jeftinoću koja bi po svaku cenu da bude stylish i edgy, samo što nema ni duha ni muda ni likove ni priču, onda će vam biti jasno zašto su DECA bila pobačena u startu.
pre svega, postavka je šućmurasto urađena: gomiletina 'likova' se uvede u prvom minutu filma, a gledaocu je ostavljeno da razabire ko je kome šta u toj halabuci sa gomilom dečurlije i roditelja misteriozno mladolikih tako da čovek samo uz najveće napore može da razluči, npr, dal je neko tu nekome mama ili sestra. ovo se ne raščišćava ni kasnije tokom filma jer nijedan od tih stvorova ne bude zaista razvijen u lik –bilo kakav, a kamo li simpatičan i prijemčiv. znači, imamo 5-6 nekakvih entiteta koji ubeskraj kenjaju ni o čemu interesantnom, i njihovu jednako nezanimljivu, neupečatljivu decu koja postepeno počinju da se ponašaju 'čudno' – valjda pod uticajem neke smole na drveću, mada se to niti objašnjava niti osmišljava.
zašto je baš drveće ovde spooky? zašto je dolazak na obod šume – zlo? zar deca nisu u većoj opasnosti da postanu monstrumi na asfaltu velegrada? koje nam se to imbecilne poante spočitavaju ovim? nemam pojma, a ne verujem da su ni scenaristi razmišljali o takvim implikacijama.
od tenzija na relaciji roditelji-đeca – nije izvučeno ništa.
od jezivih potencijala dece – tih 'malih stranaca' kako ih je v. barouz zvao – opet ništa.
od potentnih dramskih situacija – dal da ubijem dete (u samoodbrani) il sebe?- takođe ništa.
to be or not to be roditelj – ništa.
čak se ni od podatka da je jedna od likinja zapravo 'the abortion that got away' ne napravi ništa stvarno zanačajno.
ovaj zaplet nudi MILION zanimljivih, potencijalno podsticajnih ili barem dramski, žanrovski interesantnih puteva – a DECA ne krenu nijednim od njih. što je najgore, ne samo što ne idu onima koji se ovom prikazivaču čini kao logične opcije – ovaj film nema NIKAKVU razlučivu, primetnu agendu, pa makar i promašenu: prosto, nije mi jasno ŠTA se ovim konkretnim scenarijem htelo reći? zašto praviti film o deci koja ni zbog čega postaju ubice? ovo niti je exploatacija u stilu solidnog španskog KO BI MOGO UBIT DETE niti je intelektualno-metafizička elaboracija ranga ROZMERINE BEBE; niti je žanr, niti je drama, niti je treš, niti ništa.
ovaj film je kao jedno veliko dosadno bezubo kilavo derište sa povelikim mlakim smeđezelenim tovarom u svojim pelenama, i to je sve.

6 коментара:

  1. http://www.zuti-titl.com/the-children-2008.html

    totalno sam zbunjen :D

    ОдговориИзбриши
  2. zašto si zbunjen?
    različiti ljudi imaju različite ukuse.
    ŽT je, generalno, tolerantniji prema trashu i crapu od mene, to je svakom pažljivom čitaocu jasno.

    ОдговориИзбриши
  3. :D ocito je kako trebam mijenjati neka pravila za biranje filmova
    o ovome ne znam nista niti sam cuo za film dok nije izasao dvd rip
    dakle moj stav ne moze biti presudan... a prema kritikama je 1:1
    dakle moram traziti jos neke stranice slicne tematike :D

    ОдговориИзбриши
  4. ja na ž. titlu ne videh 'kritiku' nego samo par neobrazloženih, neubedljivih rečenica ejakuliranja bez argumenata...

    istina, ni ja ovde nisam rekao sve što bi se moglo o vrlo lošoj režiji i montaži itd, ali samo zato što me mrzi jer film ne zaslužuje toliko priče.

    ОдговориИзбриши
  5. Dobar film! Komparativni rivju THE CHILDREN i EDEN LAKE sam metnuo na ZS forum.

    ОдговориИзбриши