четвртак, 5. новембар 2009.

NANG MAI aka THE NYMPH (2009)

**

2-

ne bi me čudilo da ovaj film dođe na idući FEST. jer, ovo je tipičan, školski primer festovskog filma, odnosno savršeno gađa (ne)ukus njegovih retardiranih selektora.

-dugi kadrovi;

-nema muzike;

-ništa se ne događa;

-dosada;

-nadrkani 'simbolizam' koji je dovoljno otvoren da može da znači ama baš svašta, i ništa;

-prikazan u Kanu.

prepričan, zvuči kao neki potencijalno zanimljiv horor: mladi par ode u džunglu. on je neki kao fotograf pa slika lišće i paučinu izbliza, a ona se švrćka sa njim. oni imaju neke probleme u zadnje vreme, i 'mesecima se nisu jebali' ako je verovati ovom peeping tomu, tj. fotografu. da li zbog toga, ili nečega drugog, tek on usred noći odluta u šumu (da pojebe rupu u drvetu, pošto ova njegova ima 'glavobolju'?). izgleda da je odabrao pogrešno drvo za te radnje, jer… ujutro, on je nestao. nema mu ni traga ni glasa. policija nju ispita, al uzaman. kad je pa policija nekome pomogla?

ona tako kunja neko vreme, a onda – on se vrati. prođe još neko vreme ničega, dok ne ispadne da se on NIJE vratio, nego se njoj to tako činilo. tripovala žena. pobrkala ga sa svojim ljubavnikom, koga ima već 2 godine. a ona još lepo kupila 3 pakovanja kondoma za svog sveže-vraćenog mužića.

ništa, ode ona opet u džunglu, a ovaj ljubavnik je prati. u šumi, ona se ustremi na jedno drvo. možda u njemu živi ta nimfa iz naslova? if any? znači, uz poklič 'demoliraću šumu!' ona izudara to drvo, samo da bi se njen mužić pjavio i odneo je nazad, onesvešćenu, njenom ljubavniku. ovom održi pridiku da ide da se izvini svojoj familiji što ih je obrukao spanđajući se sa udatom ženom, i da se vrati svojoj zakonitoj ženi, iako je ne voli. onda se vrati nazad u šumu, a ovo dvoje kolima ode nazad u grad.

kraj.

ups! ja vam spojlovao film?

ma ne, samo sam vam sačuvao sat i po života.

nije da nisam bio i sam upozoren – svi rivjui na netu naglašavaju da je ovo dosadnije nego gledati farbu kako se suši, ali hteo sam lično da proverim, jer je polazna premisa zanimljiva, i ima određenu sličnost sa ANTIHRISTOM. ha! proći će eoni dok ti mongoloidni cigani na tajlandu ne nauče da prave filmove kao ANTIHRIST!

znači, ova NIMFA je čisto artsy-fartsy izdrkavanje za snobove i festovski polusvet koji može da meditira nad tim dugim kadrovima i simbolizmom ŠUME… nije to sasvim negledljivo, lepo je uslikana ta šuma, a početna scena, u jednom kadru, je čak fascinantna – subjektivac se šeta i vozi kroz šumu, čas na nivou tla, čas visoko u granju, i prati kako 2 mamlaza jure i siluju jednu ženu – a nešto kasnije ih nađemo kako plutaju u obližnjoj bari. to je, valjda, bila osveta mame prirode, ili tako nešto. u ostatku filma imamo povremeno te subjektivce iz žbunja, kao u nekom thai rip-offu PETKA 13-og, samo bez ki-ki-ća-ća-ćaahhh muzike. i bez džejsona. i bez nimfe.

1 коментар:

  1. "proći će eoni dok ti mongoloidni cigani na tajlandu ne nauče da prave filmove kao ANTIHRIST!"

    Smatraš da Antihrist pravi mnogo bolje filmove od mongoloidnih cigana?

    ОдговориИзбриши