среда, 10. новембар 2010.

WALKING DEAD (TV, 2010)

**
2

             ovaj pilot za TV seriju me smorio na 'zdravo' (lost me at 'hello'): 
1) antipatičan, mlakonjav gl. glumac/lik, 
2) spor tempo i, naročito, 
3) izrazito iritirajući pristup otkrivača rupe na saxiji koji nam jednu bilion puta viđenu situaciju slika polagano i u sitna crevca kao da je nismo već bilion puta videli. volim ja zombije, al ne baš ovoliko spore. 
ne, ne tražim da budu trčeći (tek od njih mi je muka!) ali fuck, od čoveka koji je pre 2 decenije umeo ekonomično i pitko da nas uvede u rimejk BLOBA i u nastavak MUVE tako kao da nismo pre toga već gledali originalne priče očekivao bih malo više poštovanja prema vremenu i strpljenju današnjih gledalaca, i malo veštiju i prikladniju narativnu ekonomiju, tajming i storiteling od ovde ponuđenog. 
a još kad darabont krene da duva u svoje violine (koje je otkrio, valjda, nakon previše druženja sa stivenom kingom – kao mlađi nije toliko besramno posezao za patetikom, ali sad je izgleda beznadežno izgubljen u IZMAGLICI!) i kad dobijemo desetominutnu 'dramsku' scenu iz podžanra 'oće kaki, neće kaki' (tj. 'mama je postala zombi: upucati je u glavu ili ne? biti il ne biti, o sudbo kleta, diži nišan, spuštaj nišan!') ja mogu samo da kažem: 'ma, idi begaj! I'm too old for this shit!'
            neki tvrde da je strip na kome je ovo zasnovano 'bolji' u narednim epizodama, pa će shodno tome MOŽDA i serija. e, prc. ja sam video dovoljno, i previše, i za moj groš jasno mi je šta ovde može da se dobije. za mene, mrka kapa, a ostalima, zavisi od tolerancije prema darabontu, patetici, kingu, sapunicama, dvestoti put prežvakanim zombijima, televiziji itd.  
ako baš imate vremena za bacanje, ovo nije sasvim negledljivo: ali, bar za mene, nema dovoljno razloga da svoje vreme nadalje traćim na ovo.

6 коментара:

  1. 1) antipatičan, mlakonjav gl. glumac/lik"

    Zavisi od toga u kom ce pravcu razvijati njegov lik. Ako za par epizoda pocne tamaniti zombije kao muve i istovremeno patiti sto mu je kolega brze bolje poceo taslaciti zenu a on se nije ni ohladio onda je to propast. Zasad se njegova "faca" uklapa u citavu pricu. Neharizmaticna postenjacina kao stvorena da od vec postojecih grdnih problema sebi stvori jos vece.

    "2) spor tempo"

    Jeste bezveze. Prebrzo predje put od svoje selendre do velegrada a u medjuvremenu tupi. Steta. Bilo je tu dosta prostora za grandioznih obracuna.

    "volim ja zombije, al ne baš ovoliko spore.
    ne, ne tražim da budu trčeći (tek od njih mi je muka!"

    Nuklearku na trcece zombije. Jedan trceci zombi nije manje opasniji od njih dvadesetak. Meni su se ovi spori zombiji izuzetno dopali. Odavno ovako nije jasno bila postavljena razlika između jednog drustvenog parazita (zombija) koga elegantno mozes zaobici ili ako ti se bas posreci maznuti sipkom po glavi i mnostva njih pred kojima si realno paralisan te ti jedino preostaje pobjeci u neku rupu (unutrasnjost tenka) ili slavno poginuti.

    i kad dobijemo desetominutnu 'dramsku' scenu iz podžanra 'oće kaki, neće kaki' (tj. 'mama je postala zombi: upucati je u glavu ili ne? biti il ne biti, o sudbo kleta, diži nišan, spuštaj nišan!')"

    He he ima tu bas viska kadrova ali opet zavisi od toga sta ce dalje biti sa likovima.

    Ako se Mrki&sin ne pojave uopste onda su neslavno izginuli i to je OK. Mrki je svinja koja je lagala samom sebi da radi u korist ostatka svoje porodice a u stvari hrani svoju nesposobnost da raskine sa svojim predjasnjim zivotom, olicenim u liku zombi mame,pa zbog toga zrtvuje svoj i sinovljev zivot(Milos i Perini casovi pevanja vs druzenja sa Lejlom :-). Druga varijanta je da se u finalu sezone pojave obojica i tu ja prestajem gledati seriju. Treca, nazalost nerealna varijanta je da se Mrki vrati sam i krene u totalni masakr.

    Serija ima potencijala ali ce najverovatnije biti suma svih nasih crnih slutnji.

    ОдговориИзбриши
  2. danas se svaka šuša laća zombija - neki čak piskaraju čitave cigle od treš-sapunica 'romana' o njima! - i ovi stvorovi su mi naprasno postali prilično dosadni. potrebno je sve više i više da me neki zombie yarn zaista zainteresuje a sve što u poslednje vreme viđam iz tog podžanra izrazito je nenadahnuto i strogo reciklatorsko. nekada su, kod romera, zombiji simbolisali konzumente - danas su upravo brainless konzumenti najuporniji u ceđenju suve drenovine iz zombi filma...

    ОдговориИзбриши
  3. Strip je dobio Ajsnera, mada se meni i nije baš nešto svideo (previše već viđenog). S druge strane, scenarista (stripa) opušteno ubija glavne likove, i iako je to prilično jeftin trik, ipak pali donekle.

    ОдговориИзбриши
  4. "previše već viđenog" savršeno sažima moj sud o ovome, i u stripu a još više u filmu. cenim da će ova Tv verzija da bude zanimljivija onima koji su zombije otkrili sa rimejkom ZORE ili kasnije, sa ZOMBILENDOM, ali da ima malo toga da ponudi onima (poput mene) koji druže sa zombijima od malih nogu, od romerove ZORE (ili još dalje u prošlost), pa preko svih onih opskurnih italijana i low-budget ludila (tipa VIDEO DEAD itsl).
    a to što kažeš za ubijanje gl. likova: pa, super - ako ubiju ovog sadašnjeg glavnog, i neki zanimljiviji dođe u prvi plan, molim da me obavestite - možda i počnem ovo opet da gledam, ali samo POSLE TOGA.

    ОдговориИзбриши
  5. Пуно јефтиних трикова. Сваки зомби умире тако што му просвирају главу у пуном плану а онда нека ЦГИ крв шикља... Смешно. Глумци очајни. Плус неке сцене су већ снимљене у другим филмвима: метак кроз главу клинке на почетку, буђење у напуштеној болници само што није Лондон... Контам да ће ово угасити на крају прве сезоне. Дотад ћу отпратити, можда буде нечег полузабавног.

    ОдговориИзбриши
  6. možda će i baba da postane deda.
    samo joj jedna stvar fali.

    ОдговориИзбриши