понедељак, 22. јануар 2018.

Devet godina Kulta!!!

  
            Jeste: na današnji dan, pre tačno 9 (DEVET!) godina u kiberprostoru je rođen Kult Gula, tj. upravo ovaj blog koji sada čitate!
            Fast-forward 9 godina i 2099 postova (sick!) kasnije, i evo nas, i dalje ovde mrsimo o hororu, mraku, ludilu ko da smo juče s tim krenuli... 
Neki od vas su veterani i čitaoci od samog početka (pa i prapočetaka, na nekim forumima koje nećemo imenovati, i na mom kratkotrajnom, nesrećnom sajtu...), drugi su se priključivali kasnije, tokom ovih 9 godina, neki od vas su ovde, praktično, od juče... 
Ali svejedno, ako ste ovde namerno i svesno, ako se ovde vraćate znajući šta tražite, ako niste na ovo mesto zalutali tražeći „pas jebe ženu video“ ili neznamnijakakve gugl-idiotizme – dobrodošli, i hvala na poverenju i pažnji!  
Ovaj blog postoji pre svega zbog vas; ja, zaista, imam vrlo malo od njega u bilo kom utilitarnom smislu. Zapravo, strogo gledano, pragmatično mereno, sati i sati i stotine sata koje posvećujem pisanju, uređivanju i drugim radnjama oko održavanja i popunjavanja ovog bloga znače desetine i desetine nepogledanih filmova i nepročitanih (tuđih) knjiga – ili nenapisanih (mojih) članaka i knjiga!
Ali, nema veze; pisaću i dalje i na blogu, a ne samo na tzv. „ozbiljnim“ mestima, jer mi se tako može i hoće – i jer je to moj križ.
Inače, tokom prošle godine poseta blogu je nešto porasla u drugoj polovini, i statistički gledano stvari stoje lepše no ikada. Evo nešto cifara koje govore o tome, i nekim drugim stvarima.
Ovaj post koji sada čitate je 2.099. po redu od nastanka bloga. Matematika je jasna: prvi naredni biće jubilarni, dve 'iljade i stoti! Kad se ta cifra podeli sa 9 godina dobija se prosek od 233,3 postova godišnje. To je jebeno mnogo! 
Tim pre što ovo nije neki copy-paste blog, sastavljen od tuđih tekstova, jutjub ili kakvih drugih linkova, torenata i neznamčega. Kao što znate, ogromnu većinu sadržaja ovog bloga čine originalni, autorski tekstovi – bilo da su pisani direktno i specijalno za blog, ili su na blog preneta moja pisanija prvobitno izašla u nekom magazinu ili knjizi. 
Okačiti preko 2.000 takvih tekstova za 9 godina – to, prosto, nije normalno. Ako je još neko na ovim prostorima, a i šire, uradio tako nešto, voleo bih da čujem i vidim ko je opstao toliko dugo, ko je objavio toliko mnogo.
Šta je bilo najčitanije na blogu u prošlih osam meseci? I koliko je bilo čitano? Evo – naslovi i linkovi su tu, i u zagradi broj koliko je puta otvoren dati tekst:




































Eh, da sam dobio po 1 dinar od svakog čitaoca svakog od mojih tekstova...
Ali, dobro, nećemo sad o tome; vratimo se statistici.

Poseta blogu u poslednjih godinu dana


Poseta blogu u poslednja tri meseca
Eh, da imam po 1 dinar od svakoga ko jednom dnevno ovde svrati... Ali, naravno, to se neće desiti... Ništa slično, ni blizu.
Nego, hteo bih da čujem vaše mišljenje o jednoj stvari koja mi je nedavno pala na pamet. Elem, red je da nekako pompeznije obeležimo DESET GODINA BLOGA. Šta mislite o tome da iduće godine u ovo vreme objavim KNJIGU IZABRANIH BLOG TEKSTOVA?

Nešto kao: Najbolje iz prvih 10 godina?
Da li bi iko to kupovao? Da li bi dovoljno Srbalja dalo pare za tekstove koje mogu da čitaju dž ovde, onlajn, tako da se takav pothvat isplati?
Ima li smisla cimati se s jednom takvom knjigom?
Treba li to MENI uopšte, u ovoj fazi moje tzv. karijere, a naročito kad imam što na umu, što na drumu, što u kompu, zametke nekoliko ozbiljnijih knjiga od toga?
Da li biste to voleli da imate? Šta biste u tome želeli da bude, kako da bude koncipirano, šta da sadrži?
Ajde, beknite, pa ako vidim dovoljno interesovanja, dogodine u ovo vreme možda izbacim jednu komemorativnu knjižicu posvećenu ovom blogu i njegovim čitaocima...

Do tada – da smo živi i zdravi!

13 коментара:

  1. Ту сам од самог почетка, као неми посматрач додуше (што сам и сада углавном) и сва почетна знања о филму сам стекао управо овде да би их тек касније ширио књигама, можда звучи као јефтина реклама али Калт оф Гул je уобличио мој филмски укус као ништа пре, а ни после њега и на томе сам захвалан до смрти. Што се тиче књиге нисам претерано оптимистичан иако бих лично купио примерак, мислим да Калт оф Гул има већу прођу као месечни часопис за инострано тржиште, да се штампа на енглеском и продаје белом свету и нама који смо редовни посетиоци блога овде, типа пар ривјуова актуелних хорора ту, једна репортажа о уклетом селу/нетактнутим лепотама паранормалне Србије на средњим странама, мало нешто из историјата жанра, па онда пар ривјуова старијих филмова које ваља погледати као неки вид подсећања, па осврт на дела неког од мајстора хорора, па нека хорор књижица модерна ривју, па књижевни хорор класик.. а све копи-пејст.

    ОдговориИзбриши
  2. Složiti sve postove po abecednom redu, odštampati i ukoričiti u 30 tomova, pa prodavati kao enciklopediju strave, užasa, mraka, ludila..., tj. kao opštu enciklopediju koju svaka pristojna kuća mora da ima.
    Šalu na stranu. Kad se osvrnemo oko sebe vidimo da smo okruženi pravom stravom, užasom, mrakom, ludilom, a da je ovaj blog jedno od retkih sigurnih utočišta za zdrav razum, slobodno mišljenje, čistu savest i da oplemenjujuće i katarzično deluje na naše napaćene duše.

    Srećan rođendan!

    ОдговориИзбриши
  3. Hteo bih da cestitam uvazenom i stovanom Dr. Gulu na strucnosti, istrajnosti i velikom trudu. Ne znam za mnogo slicnih primera. U nedostatku kvalitetnih casopisa, ovaj blog je sjajan izvor informacija.

    I oni koji ne vole Gula odaju priznanje za blog, i mislim da je to ultimativni kompliment.

    Ne znam kako stoje stvari za materijalnu podrsku, patreon i slicno u Srbiji, ako neko zna nek' kaze.

    Pesimista sam po pitanju stampanja najboljih clanaka u smislu finansijskog uspeha, ali sta ja znam. Svakako, vredi na neki nacin kompletirati best of.

    Mislim da je sjajno sto u blogu ima dosta tekstova koji se odnose na ne-horor radove, nadam se da ce ih biti jos vise.

    U svakom slucaju, podrska za sve koji se trude i bore. Jos mnogo jubileja zelim Gulu i citaocima.





    ОдговориИзбриши
  4. Abraxas je prilično dobro prošao sa svojom knjigom prenesenih tekstova - dva izdanja. Mali izdavač, doduše. S druge strane, ti si višestruko objavljivan autor i mislim da bi kompilacija tekstova s bloga privukla makar kolekcionare, uz kompletiste, hordere i ostale.

    Šalu na stranu, mislim da je knjiga dobra ideja i fini način da se zaokruži deset godina velikog posla.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo je odličan blog koji manje više redovno posećujem, pravo mesto da se od proverenog stručnjaka pročita sve o žanru, a i šire. Možda je u mom slučaju mali problem taj što ja nisam pravi fanatik - ljubitelj horora, ali ovaj blog i sam žanr su takvi da se dotiču raznih avangardnih tema koje me veoma intrigiraju. Čestitam Dejanu na kvalitetnom radu, i iskoristio bih ovaj momenat za jedan savet, ako bi Dejan mogao da mi ga pruži?

    Zadnjih nekoliko dana sam gledao BBC-jev TV serijal iz 70-ih pod nazivom "A Ghost Story for Christmas". Skup kratkih filmova uglavnom rađenih po literarnim predlošcima MR James-a, pisca koji je, čini mi se, bio ozbiljnije pominjan ovde na blogu. Klasična engleska produkcija, priče strave koje produkuju jezu, ali samo kroz nagoveštaje, i ostavljaju rezoluciju nejasnom, u dilemi - natprirodnog ili psihološkog.

    Taj minimalizam u izrazu zapravo i stvara jak efekat, jako blizak literarnom, i odlično je osveženje u odnosnu na uobičajeni, eksplicitni, komercijalni moderni horor.

    Ono što me je zaintrigiralo je, slobodno mogu reći - da je očigledno da su Kadijina dela iz 70-ih, njegove metafizičke i nadrealne crno bele drame pune mistike i egzistencijalističke strave - vrlo bliske ovom serijalu, bar što se tiče forme! Naročito starijem engleskom filmu iz 1968, pripojenom delu serijala, pod nazivom "Zazviždi, i ja ću doći".

    Ali Kadija je, po mom mišljenju, daleko iznad ovoga. Naprosto jer je naš režiser, i po svom tvrđenju, potpuno iznad ideje horora ili priče o duhovima, već ulazi u prave metafizičke dubine. MR James, ili čak i priča Čarlsa Dikensa o Skretničaru ("Signalman") - ne mogu ozbiljnije da dostignu Kadijine umetničke vizije!

    Jesam se ovde raspisao, ali samo da bih eventualno došao do sugestije - gde ima u svetskoj/engleskoj književnosti, ekranizovano u vidu TV serijala, bilo šta slično onome što je Kadija (i Branko Pleša) radio 70-ih na RTB-u ???

    ОдговориИзбриши
  6. poljaci imaju obilatu produkciju tv filmova iz oblasti mračne fantastike i horora, od kraja 1960-ih i tokom 1970-ih. nažalost, za njih nema titlova, pa sam ih samo ovlaš 'pregledao'. lično, čisto sumnjam da su oni doesgli kadijin nivo jer nisu ih radili reditelji tog kalibra, ALI - ako je negde prišao blizu tome o čemu govoriš, onda su to verovatno poljaci. engleszi svakako ne - te tv ekranizacije džejmsa su tek korektne, ali previše mlake i benigne, ne hvataju dovoljno jako malicioznost i stravičnost njegovih priča.

    ОдговориИзбриши
  7. Čestitam! Što se tiče knjige...kupio bih pod uslovom da sadrži moj omiljeni tekst SKROMAN PREDLOG.

    ОдговориИзбриши
  8. SKROMAN PREDLOG ne bi bio u toj knjizi zato što to nije tekst izvorno pisan za blog; prvo je bio objavljen u "Balkanskom književnom glasniku"... Knjiga, ako je bude bilo, sadržaće isključivo stvari pisane direktno za blog i premijerno objavljene na njemu.

    ОдговориИзбриши
  9. Čestitke i od mene. Nailazio sam na samohvalne mega blogere koji se samohvale blog hiper produkcijom. Ni približno ovolikom broju tekatova; a o dužini napisanog, sadržaju, količini informacija da i ne govorim. Vidim neke velike brojke kraj novijih rivjua novijih fimova koje odgledasmo zajedno, gde sam te požurivao da bežiš kući i odmah napišeš nešto, čisto da vidim šta sam gledao. Šalim se, naravno, a što se decenije bloga tiče, ja bih kupio izabrane tekstove, naravski, a da li bi bilo masovnijeg odziva, ko zna? Možda najava sadržaja i dizajna pa pretplata...možda bi to dalo pravu sliku. U svakom slučaju-ej, devet godina, nije to malo...

    ОдговориИзбриши
  10. Od svih sjajnih stvari za koje sam saznao preko ovog bloga, u po dana i po noci, mogu da se setim Sexual personae od Kamile Palje, Dust Devil od Stenlija, i naravno Praznika od Kadijevica. Hvala na tome, a i svemu ostalom, jer ovo je jedno od retkih mesta, ako ne i jedino gde covek moze procitati detaljno promisljene kritike i tekstove i puno nauciti iz istih.
    Knjigu bih kupio :)

    ОдговориИзбриши
  11. Šta reći,nego srećan rođendan tvom preodličnom blogu Ghoule!!!
    Mnogo toga pametnog se moglo pročitati i videti na tvom blogu i mogu ti iskreno reći da si u ovoj mračnoj zemlji punoj OLOŠA,jedno od malobrojnih (ali itekako vrednih) svetala na kraju tunela.
    Svim ti srcem želim još mnogo uspešnih godina i da se ne obazireš na zlobne komentare šljama!
    Možda se vidimo "Nakon 90 godina" :-)

    ОдговориИзбриши
  12. hvala svima na čestitkama i dražesnim komentarima - lepo je znati da ovo nekome nešto znači i da donosi nekakve (pozitivne) promene u ovom našem životarenju na ovim prostorima, makar na idividualnom planu. dakle - misli globalno, radi lokalno, to je moj moto!

    ОдговориИзбриши