недеља, 18. децембар 2011.

STRAW DOGS (2011)

**     
2+
            Sve što su mogli da promaše – promašili su u ovom ionako nepotrebnom rimejku. Greh je tim veći što je scenarista i reditelj, Rod Luri, zapravo bivši filmski kritičar koji bi (u teoriji!) trebalo da zna bolje nego da dosledno ispromašuje sve poente jednog od kult-klasika sedme umetnosti! Umesto patuljastog šmokljana-matematičara kakvog je kod Pekinpoa igrao Dastin Hofman, za glavnog junaka sad imamo nekakvu wish-fulfillment fantaziju našeg scenariste i reditelja: naime, dobili smo Džejmsa Marsdena, krupnog, mišićavog i lepog mužjaka koji se pretvara da je "nerd" – pogađate! – tako što nosi naočari. Pih. Za Hofmana sam se bojao i navijao; ova copina deluje kao da bi mogla sama da se nosi sa 3-4 redneka odjednom. 

Taj lik je po zanimanju, naravno, scenarista, koji usred današnje Amerike sprema skript o – Staljingradskoj bici! Seljoberi s kojima se zakači takođe su nekakvi mišićavi, nabildovani, preplanuli, da ne kažem lepi ali svakako pravilnih crta i filmskog izgleda: mislim, jebote, ovo je film u kome vođu južnjačkih degena glumi plavooki Šveđanin! Čak i seoskog retarda (ex Dejvid Vorner) sad igra ona neandertaloidna razvijotka, ružniji i gluplji brat iz PRISON BREAK. Ženicu, pak, ne igra više tako jebozovna pičica kao Suzana Džordž nego nekakva antipatična tankousta uspijuša, Kejt Bosvort ("istina, dobrog dupeta", šapuće feminista u meni). 

Iako scenario protrčava kroz većinu koraka koje je i stariji film imao (barem ako se iz aviona posmatra), to je samo banalno i promašeno ejpovanje bez sopstvenog ubeđenja i smisla. Sve to oponašanje nedodirljivog se, zbog lošeg kastinga i neshvaćene poente originala, svodi na tek još jedan – istina, lepo uslikani – film opsade, sa nešto malo HOME ALONE meets SAW fora & fazona, ali bez one unikatno opresivne atmosfere sveprožimajuće paranoje i neizbežnog nasilja koje titra u vazduhu i zahvata sve, pa čak i naočarca, jevro-matematičara Dastina.

Ako je stari film bio o tome kako nasilje rađa nasilje a spuštanje na nivo stoke i nevinu žrtvu (if any!) neminovno pretvara u stoku (ili, tačnije, pruža priliku skrivenoj zveri da iskoči iz brloga) i ako se bavi patologijom "normalnih" možda i više nego li patologijom neukih seljobera – rimejk je skroz naskroz u fazonu "America, fuck yeah!" odnosno "ko mi dira dom i ženu, jebaću mu oca u vr' guzice!" i nad simplicizmom toga izlišno je zadržavati se.

Ovim promašenim zahvatima gotovo sasvim je ubijena originalna dinamika između likova i poenti koje iz njihovog međuodnosa nastaju, uključujući tu i nedostižno neprejebivi Pekinpoov kraj koji ovaj idiot nije čak ni pokušao da dosegne, nego se sve okonča mlitavo, prazno i bezveznjački: katarzično, umesto antiklimaktički. Sjebasmo retarde, izgore nam šupa, al vatra donosi pročišćenje a sutra je novi dan; uostalom, dom je ostao netaknut. 

Istina, najveći problem ovog rimejka je to što se naslanja na filmčugu koju niti zna niti ume da dosegne; onaj ko nikada nije gledao Pekinpoove PSE OD SLAME moći će bez većih problema da utuca svojih 100-ak minuta uz ovaj leposlikani lepokastovani umerenozanimljivi i savršeno zaboravljivi redux. Ali, dođavola, šta uopšte na ovom blogu traži neko ko nije gledo the one & only STRAW DOGS? Pa ne pišem ja ovo za one što ih Gugl ovde baci dok tragaju za stvarima kao što su "kako se jebe" ili "film o ubijanju crnaca" ili pak "how big is srdjan todorovic penis"! Oni su, u opsadi moje niškobanjske farme, s druge strane barikade!

6 коментара:

  1. Nisam još videla rimejk, ali, sudeći po jednom intervjuu, to što je urađeno je urađeno namerno; ono, bile im sa stanovišta političke korektnosti or some such shit nepodobne neke stvari u Pekinpoovom filmu, pa su zato menjali (i filmu ukinuli poentu). Kejt Bosvort (poznatija po tome što se zabavljala sa Orlandom Blumom i Aleksandrom Skarsgardom nego po ikakvom glumačkom umeću) bi tu trebalo da bude nekakva moderna ženska koja stoji uz svog čo'eka i zajedno s njim brani dom, oni su par koji međusobno razgovara i podržava se, za razliku od originala ova se brani od silovanja... Meni su ta objašnjenja iz intervjua delovala kao besmislena papazjanija, no, kao, to što je urađeno urađeno je s namerom.

    ОдговориИзбриши
  2. pa naravno da su namerno uneli izmene: ne može neko slučajno da SISTEMATSKI promeni (nagore) svaku bogovetnu stavku jednog filma, prosto i ćorava rimejk-koka nabola bi bar neko pekinpoovo zrnce, al ova ovde - jok! koj su đavo uopšte uzimali da rimejkuju film s kojim se fundamentalno ne slažu?

    ОдговориИзбриши
  3. Da pokažu kako bi oni to uradili, valjda. Pretpostavljam da su pokazali. xD

    ОдговориИзбриши
  4. Zato su ga i rimejkovali - to jest pokušali su da ga unište - jer se s njim ne slažu.

    ОдговориИзбриши
  5. pa da: šta zna taj glupi pijani polu-indijanac šta valja i kako treba? sad su mu objasnili. idioti.

    ОдговориИзбриши
  6. Meni je vec posle gledanja trejlera bilo jasno da ovo nece izaci na dobro... No, ekipi se mora odati priznanje za hrabrost - krenuli da prave rimejk savrsenog filma, i napravili ga...

    Ako motiv nisu bile pare (sto razumem i mogu da oprostim), nego politicki korektno mrsomudjenje - celu ekipu na prinudni rad, do kraja bednih zivota! :D

    ОдговориИзбриши