четвртак, 3. новембар 2016.

PLODOVI SAJMA: Vesti i najave

  
            Izgleda da je u modi pljuvati po ovogodišnjem Sajmu knjiga; i mada ja ne sporim i pravo i temelje za kritike Sajma –za koji neki čak tvrde da je najgori još od 1990-ih – iz mog ugla Sajam je bio dobar i uspešan. Što je još važnije, moj izdavač (Orfelin) je zadovoljan, pa sam tim više, neizbežno, i ja.
Dakle, ja vam ovde i sada neću naklapati o pljeskavicama, Šešelju, Zorrannahh i srodnim kreaturama, već, naprotiv, želim da vam prenesem nekoliko lepih vesti i najava o stvarima koje su razrešene, ili barem začete, na ovogodišnjem Sajmu, a koje se tiču novih, hororičnih izdanja koja spremam.
Ko je od Sajma video samo polusvet i kič i ništa više, neka mu ih; ja odoh, videh i pobedih, odnosno sledeće stvari sredih.

 1) NEKRONOMIKON 
NEKRO-provokacija

Pisao sam već ovde o najavama Bobana Kneževića da će, bez prava i bez pitanja, objaviti 3. izmenjeno izdanje mog izbora najboljih Lavkraftovih priča.
Na Sajmu sam popričao s Bobanom o tome. On tvrdi da je cela ta njegova šarada i bulažnjenje oko NEKRONOMIKONA, sve što je javno pisao na forumu ZS i obmanjivao naivne čitaoce u više postova tokom nekoliko meseci, bila samo njegova zajebancija, „kako bi mene nervirao“, i da niti će raditi doštampavanja tvrdo-luksuznog, niti će praviti mas-market meki NEKRO. Da li je to bio glupi vic (pre svega na sopstveni račun, kao i na račun onih koji mu i dalje čitaju sve pustiji i isprazniji forum) ili se uplašio mojih realnih pretnji legalnim sredstvima – ne znam, i nije ni bitno. Verovatno oboje. Ispipavao mi puls, da vidi kako bih reagovao AKO bi se na to drznuo. Ili šta god.
U svakom slučaju, ako je Bobanu uopšte išta verovati – a zvučao mi je ubedljivo naživo – on se više neće mešati u NEKRO, osim što će prodavati svoje preostale naknadno ukoričene primerke 2. izdanja za nenormalne pare neobaveštenim naivčinama (tj. onima koji ne prate moj blog).
Mutan lik

Što je najvažnije, a kao posledica ovoga, sada se definitivno, bez zadrške i sumnje i suzdržanosti, može najaviti: pravo, lepo, legalno, pošteno, vrhunsko, tvrdo, spektakularno dizajnirano 3. izdanje NEKRONOMIKONA objaviće iduće godine – verovatno pred sajam –jedan  ozbiljan izdavač. Odnosno, Orfelin.
Što se tiče sadržaja: još nisam sve sasvim prelomio, ali gotovo sigurno ću iz 2. izdanja izbaciti bar dve nešto slabije priče i jedan Lavkraftov esej, a da li ću nešto umesto njih ubaciti – ne znam. Mislim da tekstualni (kritički) deo neću značajno menjati, nego samo ispolirati i apdejtovati, i da će najveća promena biti na planu dizajna. I plasmana, odnosno da ta knjiga napokon bude prisutna u svim knjižarama, gde joj je i mesto, a ne u garažama, ispod tezge i na Kupindo-Limundima...
Kič-šarenilo kojem je Boban oduvek bio sklon u dizajnu biće iskorenjeno iz NEKRONOMIKONA; vrhunski ilustratori (neki od stalnih saradnika Orfelina, kao i neki novi) radiće sasvim novi artwork za celo izdanje. Ni Vitkovićevih ilustracija neće biti, bar ne onih iz prva dva izdanja; ali nadamo se da će biti njegovih novih... Više detalja o ovom izdanju obznaniću kako se bude odmicalo s njegovom izradom, ali za sada je najvažnije znati: ono će se sigurno desiti, neće ličiti ni na jednu knjigu koju ste do sada videli (OK, možda pomalo na Gigerov Nekronomikon), i njegova cena biće razumnija od one koju Boban traži za svoje preostale naknadno sklepane verzije 2. izdanja.


 2) POETIKA STRAVE 
Knjige iz ove edicije odlično su išle na Sajmu. Privukle su zadovoljavajuću pažnju, interesovanje i pohvale čitalaca, a pozitivne reakcije učvrstile su nas u planovima i namerama da guramo dalje s misijom vrhunskog predstavljanja vrhunskog horora koju smo započeli. Još jednom se izvinjavamo pretplatnicima najnovijih izdanja koji su morali da malo sačekaju zbog štamparevog kašnjenja i zbog Sajma: oni koji ih nisu preuzeli na štandu Orfelina svoje primerke će dobiti u narednim danima i siguran sam da će, kad ih budu imali u rukama, biti prezadovoljni.
Sada mogu da najavim naredno kolo ove edicije za narednu godinu o kojem smo saglasnost postigli na Sajmu:

                                                    1. VELIKI BOG PAN – Artur Maken
(Izbor najboljih Makenovih priča, sadržaj obznanjujem kasnije)
2. MORE BOJE CRNOG VINA (The Wine-Dark Sea ) – Robert Ejkman
3. GRIMSKRAJB (Grimscribe) – Tomas Ligoti


Postoji mogućnost da iduće godine u ovoj ediciji objavimo i četvrtu knjigu, ako dobijemo podršku od određenih institucija i fondacija: radi se o jednom francuskom romanu koji već neko vreme imam na umu – i naslov i autor će vam biti poznati, ali za sada ne bih ništa otkrivao dok se ne postignu konkretniji dogovori.
Sa jednim od fanova!

Što se tiče edicije „Gluvo doba“, za nju imamo nekoliko rukopisa u razmatranju i finalnu odluku još nismo doneli oko toga da li ćemo i šta od toga dogodine tu objaviti. To ćemo prelomiti u narednim mesecima.
Inače, poslednji, 666. primerak POETIKE HORORA, prodat je poslednjeg dana sajma. Dakle, od sad pa do daljnjeg, POETIKA HORORA je out of print. Ko je uzeo, uzeo je. Naravno, u knjižarama je ponegde možda još ima. Nema je više kod izdavača a ni kod autora.


 3) VIŠE OD ISTINE: KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU 


            Knjiga BOŽIJA VOLJA Đorđa Kadijevića izazvala je solidno interesovanje čitalaca, kao i njegovo prisustvo i lično potpisivanje knjiga na štandu Orfelina.
Pisac Zoran Petrović (desno), jedan od onih koji su došli po potpis Đ. Kadijevića
            Tokom Sajma obavio sam razgovor sa jednim velikim izdavačem koji je zainteresovan da sa Orfelinom bude suizdavač dostojanstvene (bogato ilustrovane) knjige mojih razgovora s Kadijevićem: finalni dogovori i ugovori tek treba da se naprave, možda već naredne nedelje, ali zvuči mi da su šanse jake da se to sredi i da se knjiga pojavi pre leta 2017.
            Tokom Sajma se desila još jedna bizarnost: odocneli pokrajinski (vojvođanski) konkurs za podršku izdavaštvu raspisan je baš za vreme trajanja Sajma, onda kad su izdavači odsutni i prezauzeti vašarom! Slučajnost? Ne bih rekao! Ako prođemo i na tom konkursu, onda će ovo izdanje sasvim sigurno izaći naredne godine. Odnosno, uveren sam da sigurno hoće, ovako ili onako.

            Toliko za sada...

            ---U idućem nastavku: koje sam knjige kupio na Sajmu...


6 коментара:

 1. Čestitke tebi i Orfelinu! Lepo je videti da jedna kvalitetna priča kao što je vaša saradnja ostvaruje zaslužen uspeh..

  Sjajne knjige si najavio, definitivno ih nabavljam u pretplati, uključujući i Nekronomikon, iako posedujem drugo izdanje- ono će se čitati i habati, dok će se Orfelinovo čuvati, maziti i paziti :) I bilo bi lepo da dimenzije knjige ostanu iste (ili manje), kako bi mogla da stane na standardnu policu (onaj prokleti Darkwood-ov Frankenštajn od 30cm je em nepraktičan za čitanje, em nemaš gde da ga staviš).

  Aj u zdravlje!

  ОдговориИзбриши
 2. Au, sve sami specijaliteti u idućem kolu. Uzimam sve!

  ОдговориИзбриши
 3. Честитке Орфелину и Вама. Имао сам прилике да посетим Сајам и морам рећи да сам се најдуже задржао на овом штанду. Књиге су предивне и имам их све до једне! Једино нисам купио Кадијевића, јер се сви примерци распадају...власник Орфелина је био љубазан да ми објасни да је лоше коричење последица журбе штампарије и хаварије коју су имали. Искрено се надам да ће књиге ићи на "дораду" или да ће бити другог издања. У сваком случају најлепши, најупечатљивији и најквалитетнији штанд на овогодишњем Сајму је дефинитивно Орфелинов!

  ОдговориИзбриши
 4. Svaka cast za nameru da prevedete Ligotija. Skoro sam krenuo da citam horore, odusevio se zanrom. Kupio sam na sajmu Poetiku horora i Saptaca u tami, hteo sam jos nesto kasnije ali nije mi se dalo da dodjem na sajam drugi dan.

  ОдговориИзбриши
 5. kadijina knjiga jeste u mekom povezu, ali čvrsta je, jaka, pristojno zalepljena i uopšte se ne raspada ili išta slično. ja nisam zapazio ništa slično, niti sam to čuo od drugih.

  ОдговориИзбриши
 6. Potencijalna četvrta knjiga u ediciji, francuski roman... a da ima smisla kad se uzmu u obzir već otkriveni naslovi za sledeću godinu... hmmm... pada mi na pamet, recimo, Roland Topor. Ili bi njega, makar, tu volio vidjeti.

  ОдговориИзбриши