недеља, 22. октобар 2017.

SAJAM KNJIGA 2017: ŠTA KUPITI?



            Počeo je tradicionalni Vašar knjiga u Beogradu – najveći i najbolji na Balkanu! – pa je vreme i za tradicionalne Gulove preporuke. Evo šta vam savetujem da obavezno overite!

 

 Orfelin 
Pre svega, Orfelin ove godine nije na štandu koji je imao prethodne tri godine, dakle – nije u areni nego u prstenu Hale 1. Nije to do nas nego do Sajma, ali ovo mesto je možda još primetnije, doslovno ga ne možete promašiti – ali za svaki slučaj, evo mape.
A evo i krupnijeg plana za lakšu orijentaciju na osnovu komšiluka.
I ko ima i ko nema trebalo bi da nabavi čitavu ediciju
„Poetika strave“.

Nju, za sada, čini ovih 8 naslova – a na Sajmu su po sledećim super-niskim cenama:

- VRBE – Aldžernon Blekvud = 700
- ŠAPTAČ U TAMI – H. F. Lavkraft = 700
- ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI – M. R. Džejms = 800
- HLADNA RUKA U MOJOJ – Robert Ejkman = 900
- UKLETA KUĆA NA BRDU – Širli Džekson = 1000
- KARMILA i druge priče strave – Šeridan Le Fanu = 900
- VELIKI BOG PAN – Artur Maken = 900
- PISAR TAME – Tomas Ligoti = 1000


Osim njih, overite i moj roman dok ga još ima
- ZAVODNIK = 800

I knjigu mojih razgovora s Đorđem Kadijevićem
- VIŠE OD ISTINE = 1.800
 

Napomena: sve navedene cene važe samo na Sajmu i samo na Orfelinovom štandu.
Može biti da nekih od ovih knjiga ima i drugde (Makart, Delfi, Vulkan...), ali tamo ne važe ove cene.


Ja ću lično biti na Orfelinovom štandu od četvrtka do nedelje: ako se tada zadesite na Sajmu i želite da se sretnemo, popričano, ako želite potpis, posvetu itsl. potražite me tamo, tada.


Takođe, ako želite da spektakularnu knjigu o Kadijeviću dobijete sa njegovim potpisom, dođite na štand Orfelina u petak 27.X u 18h.


Lom

Korektura
roman
Tomas Bernhard
Odličan roman o tome kako „dobre namere“ vode u Pakao...

Tajne kabale
izabrane priče
Isak Baševis Singer
izabrao i priredio Flavio Rigonat

Misterije
roman
Кnut Hamsun


 Ultimatum.rs 

Nemačka priča

Izbor od šezdeset kratkih priča. U ovoj svojevrsnoj antologiji predstavljeni su neki od najznačajnijih nemačkih pisaca XX veka ali se otkrivaju i neki savremeni pisci koji su našoj publici manje poznati, pružajući uvid u različite tradicije ne samo pripovedanja već i različitih poetika. Među autorima nalaze se i priče bardova nemačke i evropske književnosti, Maksa Friša, Bertolta Brehta, Aleksandara Klugea, Gustava Majnrika, Roberta Valzera, Gintera Grasa, Hajnriha Bela, Tomasa Bernharda do savremenih nobelovki Herte Miler i Elfride Jelinek.
Hmmm. 60 priča na 180 strana? nešto je ovde meni sumnjivo...




Logos

Crveni smeh
izabrane priče. knj. 1
Leonid Andrejev

Ova odlična zbirka izašla je prošle godine, ali nisam je tada uzeo, pa i ovog puta ponavljam preporuku (i podsećanje samom sebi).
Za ovaj sajam isti izdavač je izbacio, od istog autora, Satanin dnevnik – ali nemoj da vas taj naslov, u spoju s imenom autora, namami na pomisao da se radi o nečem odličnom, Dapače, to je jedino prozno delo Andrejeva koje mi je bilo skoro smrtno dosadno i isprazno.


 Agora 

Spasonosna razdaljina
Samanta Šveblin
"Ekološki horor genetski modifikovanog sveta", ukršten sa "dekadencijom argentinskog sela i fantastikom sujevernog sveta punog predrasuda.

"Ovaj opasno adiktivan prvi roman još jednom potvrđuje Samantin prepoznatljivi, preteći i subliminalno nasilni pripovedački stil u kojem se pred-apokaliptički svet latentne pretnje predstavlja kombinacijom književnosti apsurda, fantastike i horora oscilirajući između najboljih stranica Embrouza Birsa, drama Beketa i Pintera, i pomalo zaboravljenih priča Koboa Abea".


 Strahor 

U vrzinom kolu

Antologija domaćih priča folklorne fantastike.
U njoj ćete naći moju najnoviju horor priču „Divlja kapela“, a društvo mi prave Skrobonja, Oltvanji, Bakić, Tuševljaković itd.


 Filip Višnjić 

Kuća sa sedam zabata
Natanijel Hotorn

Gotski roman o porodičnom prokletstvu u jednoj staroj kući u Salemu. Lavkraft ga je obožavao, ali to je ipak bilo manje zbog horora a više zbog ljubavi prema lokalnoj istoriji Nove Engleske.
Solidan je to roman, mada možda nije baš najbolje ostario. Ne očekujte mnogo jeze i strave.


Volšebnik
(The Magician)
Vilijam Somerset Mom
Simpatičan senzacionalistički roman navodno nadahnut Alisterom Kroulijem i njegovim imidžom velikog zlikovca (i Velike Zveri).


McMillan

Mračni karneval 
Rej Bredberi
 
Kolekcija sa trinaest odabranih proznih ostvarenja iz Bredberijeve debitantske zbirke „Mračni karneval“ (1947).
Ono što je bizarno je sledeće: ta zbirka u originalu ima 27 priča, a na srpskom samo 13! Pun sadržaj videti OVDE.
Izdavač tvrdi: „Reč je o Bredberijevoj prvoj zbirci u kojoj kvalitet priča značajnije varira. Izdavač je odabrao najbolje zastupljene radove i kada je trebalo da zbirku objavi pod drugim imenom, od Bredberijevih je dobio preporuku da zbirku ipak štampa pod nazivom 'Mračni karneval'.“
Ispada da je mladi Bredberi pisao koješta pa Makmilan probrao ono što nije ubi bože, a ostalo bacio. To je, opet, bizarno, kad se vidi da su, recimo, iz srpskog izdanja izbačene vrlo dobre „The Homecoming“ i „The Emissary“...
Baš šteta: ovo je u originalu odlična zbirka. O polovičnom (half-ass) srpskom izdanju, pa još s ovom amaterskom koricom, ne znam šta dobro da mislim!


Vulkan

HEX - VEŠTICA IZ BLEK SPRINGA
Tomas Olde Hevelt
„Dobro došli u Blek Spring, naizgled idiličan i živopisan gradić, koji proganja veštica iz sedamnaestog veka. Hoda ulicama i ulazi u vašu kuću kad god poželi. Stoji pored vašeg kreveta dok spavate. Svi znaju da se njene oči možda nikad neće otvoriti. Ona ne gleda, ali vidi sve. Da li je u pitanju natprirodni fenomen ili samo legenda? Pitajte stanovnike Blek Springa. Njima je veštica jezivo stvarna.“
Još nisam stigao da pročitam ovaj mnogohvaljeni roman, ali deluje mi da se radi o solidnom komercijalnom hororčiću.
Sad, mrsko mi je da preporučujem Vulkanovo izdanje jer taj izdavač je notoran po lošim prevodima i još goroj lekturi pa zato – odlučite sami da li da ovo bolje kupite na engleskom negoli na srpskom, kad ga ovakvi izdaju...



Filmski Centar Srbije

Vizuelna i druga zadovoljstva - Lora Malvi
Jednu od velikih knjiga teorije filma dobijamo sada u prevodu Aleksandre Kostić prvi put na srpskom jeziku.


NKC (Niški Kulturni Centar)
Posle višegodišnjeg izbivanja sa Sajma, ove godine niški izdavač najzad opet ima svoj štand (na I spratu Hale 1, tj. u gornjem delu prstena).

Potražite nove i stare brojeve jedinog domaćeg filmskog časopisa FILAŽ (koji, kao što znate, ja ko-uređujem i za koji stalno pišem).


Tanesi


13: ANTOLOGIJA SAVREMENE JAPANSKE HOROR PRIČE
Izbor Susumu Katagava i Dina Hrecak


Ovo je izbor od trinaest priča strave i užasa sedmoro nagrađivanih pisaca, koji su poznati po tome što u svojim delima istražuju tamne strane ljudskog uma i duše.
Kao i u prethodne dve antologije, priče su hronološki poređane po godinama rođenja pisaca, tako da se lako može pratiti razvoj ovog žanra u Japanu, od priča Edogave Ranpoa, koji se smatra ocem savremenog japanskog horora, do najmlađeg i izuzetno talentovanog Ocuićija.


ESEJI, EUREKA, POLITIJE
Edgar Alan Po

Ova trodelna knjiga počinje Esejima koje je Po (1809–1849) pisao za raznovrsne časopise. Među dvanaest eseja, od kojih su neki prvi put prevedeni na srpski jezik, nalazi se i „Filozofija kompozicije”, u kojoj je Po opisao nastanak „Gavrana”. Središnji deo knjige zauzima tajanstvena Eureka. Ova rasprava je vrhunac Poovih misli o prirodnim naukama, sveobuhvatna kosmogonija. U knjigu je uvršten i jedini dramski tekst u kome se pisac oprobao, a koji je ostao nedovršen. Politije je naišao na izrazito nepovoljne kritike, izgleda s pravom.


Dereta

Korto Malteze u Sibiru - Hugo Prat
Korto Malteze je možda i najznačajniji strip-junak svih vremena, ali retko ko zna da je Hugo Prat napisao i roman po istoimenoj grafičkoj noveli, koji će kasnije poslužiti za ekranizaciju animiranog filma iz 2002.


Arete
 
Alehandro Hodorovski:
Mistični kabare
Ples stvarnosti


Neopress
(Delfi i/ili Makart)

GOLUB I ZMIJA – USPON I PAD EX-YU GNOSTIČKE ZAJEDNICE EGA
Dušan Stojanović Borga
Istorija Bele Gnostičke Crkve, koju izlaže knjiga Golub i zmija – uspon i pad gnostičke zajednice EGA, svakako može da mnogo čemu pouči i posavetuje sadašnje i buduće spiritulne tragače, „lovce Istine“, ljude koje neodoljivi unutrašnji impuls nagoni da se upuste u plovidbu nepreglednim morima duha. Autentični spiritualni doživljaji, kojima knjiga obiluje, mogu da posluže kao dodatni podstrek svesnim tragačima, ali i buditelj zapretenog unutrašnjeg zova. Ma kako to čudno zvučalo ljudima neupućenim u ezoteriju i gnosticizam, ovaploćenje EGA na fizičkom planu omogućila je i njene aktivnosti sve vreme vodila kosmička inteligencija poznata kao Aivaz.


Solaris
Strah i trepet : srpska horor priča
priredio Vasa Pavković

Sumnjam u kompetenciju tog priređivača i u njegov izbor, ali ipak je ovo jedini ovakav pokušaj do sada, pa ću svakako baciti pogled na to što je Vasa tu nabacao.
Više od polovine sadržaja čini temat iz časopisa REČ iz sredine 1990-ih sa neukim, neveštim kvazopostmodernističkim isprđivanjima nazovi-veličina: dakle, priče od kojih ne treba očekivati ni STRAH ni TREPET - osim trepeta od dosade i ugnjavljenosti.


Gavran
Otrantski zamak
Horas Volpol
Drugo, popravljeno izdanje prvog gotskog romana – ali pazite, ovo je knjiga vrednija za proučavaoce nego za „obične“ čitaoce...
Knjigu imate na štandu KONTRASTA.


Službeni glasnik
Nezasitost
Stanjislav Ignaci Vitkjevič
604 str.
2.113,10 RSD
Nezasitost Stanjislava Vitkjeviča je roman izvrnut naopačke, roman deformacije, rastakanja, u isto vreme dramatičan, epski i metafizički, ali i groteskan i skandalozan. Ništa manje nije se ni moglo očekivati od jednog od „tri musketara poljske avangarde“, ili tri stuba poljske kulture XX veka, hronološki prvog u trijadi Vitkjevič, Šulc, Gombrovič.
Ovo zvuči kao vredno pažnje, ali cena je zaista velika. Kome se ne žuri, može sačekati godinu ili dve i istu knjigu kupiti na nekoj Glasnikovoj akciji za 200-500 dinara.

OBLICI GLINE
Embrouz Birs
Najčuvenije Birsovo delo, Đavolov rečnik, koje se sastoji od satiričnih definicija engleskih reči i političkih besmislica, odavno pleni pažnju naših čitalaca. Međutim, manje je poznato da je Birs jednako dobar pesnik i da je u poeziji takođe podrugljiv i kritičan prema društvenim nepravdama. Knjiga Oblici gline sadrži pesme i pisma prevedene prvi put na srpski jezik.

UPOTREBE DRUGOG
„Istok“ u formiranju evropskog identiteta
Iver B. Nojman
220,00

REČNIK PAKLA
Kolen de Plansi
330,00

PRSTOM ANĐELA PO SNEGU
Ogledi iz mistike
Aleksandra Mančić
49,50

LEPRA bolest-religija-metafora
99,00

MESEČARI I DRUGI ESEJI
Džek London
49,50

CRNO U KOLORU Crni humor u srpskom filmu
Srđan Vučinić | Vladan Matijević
220,00

STRATEGIJE PRIPOVEDANjA
Tanja Popović
220,00

POETIKA SRPSKE AVANGARDE
Radovan Vučković
440,00

PERIOD, STIL, ŽANR
Aleksandar Flaker
99,00

NESTALA OSOBA
Franc Kafka
Valerij Brjusov
99,00


Kontrast izdavaštvo

Sve knjige moći ćete da nabavite po specijalnoj sajamskoj ceni sa popustom od 30%.
Akcije:
- 4 knjige Filipa K. Dika: "Suvišni izveštaj", "Čovek u visokom dvorcu", "Da li androidi sanjaju elektronske ovce", "Tri stigme Palmera Eldriča" - 1999 RSD

Na istom štandu možete naći vrhunski domaći časopis KNJIŽEVNA FANTASTIKA – tačnije, samo njegov 4. broj.
Prethodni brojevi na štandu Čarobne knjige. Ako ih izlože.



  STRIPOVI NA SAJMU  

Veseli četvrtak

Biblioteka DD, knjiga 26 
(Crno prokletstvo, Poslednji čovek na zemlji, Inkubus, Ubice dolaze iz mraka)
Ja sam u ovoj knjizi pisao o epizodi ranije izdatoj kod nas kao Crna magija.
Obratite pažnju na novi dizajn edicije!



DD Planeta mrtvih 3

Epizoda za koju je urednik Marčelo rekao da je najbolji strip na kom je radio u prethodnih sto godina.


Biblioteka Obojeni program #15 – Drevno prokletstvo
strip na kom je Feri umro bukvalno na pola priče.

Pored toga, pojaviće se još i Teksov Obojeni program sa 5 kratkih priča i 28. knjiga Biblioteke Zagor (takođe redizajnirana na sablažnjenje svih onih koji su kupili prethodnih 27).

biće na Sajmu poslednjih dvadesetak komada


DARKWOOD

POPUSTI NA SAJMU KNJIGA 2017!

Ovo ispod je GHOULOV IZBOR stvari koje vam naročito preporučujem kod Darkvuda.

Dosadašnja izdanja, prva cena je standardna, a druga je sajamska cena

Mange   190
Betmen-Crno i Belo 1   1450   1190
Betmen-Crno i Belo 2   1450   1190
Betmen-Crno i Belo 3   1950   1490
Betmen-Duga noc veštica meko (DW)   2490   1990
Betmen-Duga noc veštica tvrdo (DW)   2990   2490
Betmen-Luda ljubav i druge price meki   1490   1190
Betmen-Luda ljubav i druge price tvrdi   1990   1690
Betmen-Ludnica Arkam   2450   1990
Betmen-Muk meki   2490   1890
Betmen-Muk tvrdi   2990   2490
Betmen-Vampir      2450   1950
Frankenštajn   1600   1150
Iz Pakla   3900   2900
Jezovnik 1 -Berni Rajtson   1800   1450
Jezovnik 2 -Ricard Korben   3390   2500
Jezovnik 3 -Leglo strave 1   1350   1190
Jezovnik 4 -Hose Ortiz   1800   1390
Jezovnik 5-Leglo strave 2   1350   1190
Jezovnik 6-Kuca na granici   1490   1290
Jezovnik 7-Lavkraft   1990   1690
Korto Malteze 1-Balada o slanom moru   2490   1990   

Korto Malteze 2-U znaku Jarca   2490   1990

Lokot i kljuc meki 1-5   1150   890
Lokot i kljuc meki 6   1350   990
Lokot i kljuc tvrdi 1-5   1500   1150
Lokot i kljuc tvrdi 6   1750   1350
Propovednici po   1490
Stvorenje iz mocvare 1   1950   1450
Stvorenje iz mocvare 2-5   2450   1890



--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Popusti 3+1 i sve slično tome:

Za kupovinu bilo koja 4 Betmena najjeftiniji dobijate gratis
Jezovnik (u ponudi 1, 3, 4, 5, 6, 7) – za kupovinu bilo koja 4 najskuplji na 50%
11. Propovednik 3+1 gratis
12. Propovednik komplet – 9000,00
15. Stvorenje komplet – 7000,00
16. Stvorenje - za kupovinu bilo koja 2 treći na 50%

Sajamske cene važiće i u sve tri naše knjižare: Darkwood, Južni Darkwood u Nišu i Severni DW u Novom Sadu.

SPECIJALAN POPUST: Kako bismo vas nagradili što čitate naša izdanja, odlučili smo da vam prilikom kupovine novih izdanja ponudimo značajan popust za stara izdanja.
- Svako ko kupi nova izdanja u iznosu od 3000 dinara ili više, dobija popust od 500 dinara za bilo koje staro izdanje.
- Svako ko kupi nova izdanja u iznosu od 5000 dinara ili više, dobija popust od 1000 dinara za bilo koje staro izdanje.
- Svako ko kupi nova izdanja u iznosu od 10.000 dinara ili više, dobija popust od 2500 dinara za bilo koje staro izdanje.
Ovo znači da u navedenim iznosima možete dobiti stripove na poklon, ukoliko je njihova cena ista ili niža od visine popusta.

Redakcija Darkwooda za predstojeći praznik knjige pripremila vam je sledeće poslastice:
Gaša 4, 5, 6

Beležnica smrti 4

Pogledajte i preuzmite novi Katalog. U njemu su i neki naslovi koji su najavljeni, a izaći će (neposredno) nakon Sajma, kao i neke najave koje do sada niste videli. Udahnite vazduh pre nego što kliknete na sledeći link!


Makondo
 

Snovita potraga za neznanim Kadatom - H. F. Lavkrafta bi trebalo na štand da stigne u sredu...
Za sajam još stižu Baron Minhauzen, Markesova biografija i Mark Tven (Tom Sojer, Jenki na dvoru kralja Artura, Kraljević i prosjak) od knjiga
i Instrumenti nasilja, Lens 3&4 i Mali Nemo 4&5 od stripova.
Puno klasika, malo horora...
Jenki na dvoru kralja Artura je prilično crn i skroz anticrkveni, pa eto...


KOMIKO

A evo i cenovnika za ovogodišnji Sajam! U njemu sam crveno obeležio ono što vam GHOUL PREPORUČUJE:


System comics

Druuna
Albumi sa po dve epizode: SF, sex, splatter i pipci!

Druuna 1
Morbus Gravis  + Delta
autor: Paolo Eleuteri Serpieri
format: prošireni A4
povez: tvrdi
broj strana: 124
štampa: kolor
pismo: latinica


Druuna 2
Stvorenje + Mesožderka
Paolo Eleuteri Serpieri
format: prošireni A4
povez: tvrdi
broj strana: 124
štampa: kolor
pismo: latinica 


Druuna 3

Detaljnije o oba albuma, OVDE.


A ako vam to sve nije dosta, imate i SAJAM IZVAN SAJMA!

 Mali sajam u knjižari Beopolis 

Evo potvrđujemo govorkanja, tog oktobra 2017. godine radovi ispred ulaza u hol Doma omladine su završeni, opet se održava Jazz festival, a u knjižari Beopolis Mali sajam knjiga. Elem, od 23. do 31. oktobra svoja izdanja izložiće izdavači koji ne učestvuju na Beogradskom sajmu knjiga uz, naravno, sajamske cene. Plus, ove godine ćemo ugostiti i izdavače iz regiona, Buybook, Sandorf i Multimedijalni institut. Biće još nekih prijatnih iznenađenja, pri tom ne mislimo samo na naša prijatna lica, imaćemo popuste i na izdanja nekih nama dragih izdavača čiji rad volimo i poštujemo.
Spisak učesnika možete pročitati u nastavku, a sve ostalo u knjigama.
Buybook Doo
Booka
Deve
Fabrika knjiga
Književna radionica Rašić
MAMA Zagreb
Mostart
Nojzac
Partizanska knjiga
Radni sto
Sandorf
ŠTRIK
Tardis
Utopia


Clio, Geopoetika, Logos, Lom, Paideia, Rende, XX vek su takođe na popustu.
Vidimo se!

10 коментара:

  1. A Bredberi? :)

    http://www.mcmillan.rs/index.php/knjige/beletristika/35-mracni-karneval-rej-bredberi

    ОдговориИзбриши
  2. Šta bi sa planetom mrtvih 2, jesi pročitao?

    ОдговориИзбриши
  3. možda će nekog interesovati antologija nemačkih priča pod nazivom 'nemačka priča'.

    https://www.knjizara.com/Nemacka-prica-150664


    ОдговориИзбриши
  4. Fuck, nisam to znao za Bredberija... Mozes li da mi prosledis sadrzaj nekako ako imas uvid? Imam nekoliko njegovih zbirki, pa da ne uzimam onda bzvz ako je stvarno ofrlje toliko. Vidim pise na wikipediji da su 15 prica odatle uvrstene posle i u October Country, a nju imam :)

    ОдговориИзбриши
  5. odlboje, sve ti lepo piše, imaš i link, zaplavljen jebote, otvori oči! kleme, hvala, ovi nemci su mogli da mi promaknu - itekakao me zanimaju! BRING IT ON! dajte još preporuka.

    ОдговориИзбриши
  6. apdejtovao sam ovaj post sa još nekoliko novih naslova. što se tiče milanovog izbora, kao što ćeš videti, to niđe veze nema, ima i priča iz october country i iz karnevala, navrat nanos - evo ga:
    Jezero
    Čupavac iz kutije
    Čovek sa sprata
    Rezervoar
    Mali ubica
    Nadgrobni spomenik
    Mrtvac
    Sledeći
    Nasmešeni ljudi
    Pogrebnik
    Gomila
    Hajde da se igramo otrova
    Noć

    ОдговориИзбриши
  7. ima i ovo na kupindu, ne znam da li su to one čuvene contes cruels.

    http://www.kupindo.com/Beletristika/35691755_Uzvanik-poslednjih-svecanosti-Villiers-de-l-Isle-Adam

    inače, bio sam na sajmu i kupio dve knjige, pisar tame i zenica sveta, pisar tame zaista izgleda fascinantno, ali zbog manjka svetla uspeo sam da pročitam samo biografiju, nadam se da ću preživeti ostatak:) usput sam sreo i šešelja, kolka ljudina:)

    ОдговориИзбриши
  8. https://www.knjizara.com/Martirologijum-dnevnici-1970-1986-Andrej-Tarkovski-150006

    Ovo je vredno nabavljanja.

    ОдговориИзбриши
  9. Pročitao sam negde da je Satanin Dnevnik poslužio kao inspiracija Bulgakovu da napiše Majstora i Margaritu, tako da je to za mene must read. Btw, ovo što je Logos izbacio, pored Sataninog Dnevnika, sadrži i dodatnih sedam priča na 220 str: Život Josifa Fivejskog, Zid, Eleazar, Juda Iskariotski, On, Bargamot i Garaska, Odbrana. Prevodioci su Petar Vujičić i Mirjana Grbić.

    Izdavač mi je potvrdio da se planira još jedna i poslednja zbirka priča Andrejeva.

    ОдговориИзбриши