недеља, 28. август 2022.

INCANTATION (2022)

 

***

(3-)

Evo nam ga jedan found footage Made in Taiwan: nekada davno je ta etiketa bila zvono za uzbunu i znak za zajebanciju, ali što se tiče ovog filma, mora se priznati da je urađen veštije i bolje od većine zapadnjačkih, ima zabavnu (mada nedorečenu) mitologiju iza sebe: nekakvi gejaci, brđani, obožavaju zloćudnog ženskog Budu.

Tu je i nekolicina vešto izvedenih horor set-pisova – naročito kad se, uglavnom u flešbekovima (u pomalo iritirajućoj strukturi gde se, ne uvek pregledno, skače između vremenskih tokova), iz grada ode na selo, u planinu, i u jezivi tunel u koji ne treba ulaziti – ali naravno da će neko da uđe, i sve vreme da snima, i da najebe zbog toga…

Umerene pohvale ovom filmu ne znače da u suštini, i formalno i narativno, ovo sve nije već viđeno i da nema poprilično jeftinih fazona tipičnih za ovaj FFF podžanr – uključujući dva koja me redovno najviše izluđuju:  

1) found footage omogućava formu koja naizgled ne zahteva koherentnu i zaokruženu priču, nego je zasnovana na fragmentarnosti i nedovršenosti, kao u tzv. „stvarnom životu“. To je ono homerovsko „a bunch of stuff that happened“, prosto se nabaca neka količina jezivih slika, prizora, scena (a ima ih ovde, treba priznati!), a veza između njih, ako uopšte postoji, nek se stvara u umovima gledalaca, ako im je baš stalo do toga, a ne do jezive vožnje u horor luna parku sa „BU!!!“ iskakanjem na svakih pet minuta.

2) Postoji previše scena ovde u kojima apsolutno nema smisla niti logike da je osoba u kadru a) imala uopšte uključenu kameru u tom trenutku, b) da je baš tad baš to snimala i c) da je baš tako namestila i usmerila kameru, a naročito d) da, čak i kad počnu gadne stvari da se dešavaju, ta osoba i dalje brine o tome gde joj je kamera, podešava je da uhvati ono što treba, i nosi je sa sobom tamo gde joj očigledno život u opasnosti, i čovek tu ne može da ne usklikne: „Jebo film, jebo snimanje i kameru već jednom, aman ostavi to govno i spasaj živu glavu, luda ženo!“

A tu je i treća zamerka donekle srodna sa drugom: VARANJE u formi. Naime, film na kvarno ubacuje i neke kadrove koji apsolutno nisu dijegetički opravdani – u smislu, oni ne potiču sa kamere osobe koja snima, nego pružaju kratke „objektivne“ fleševe iz kojih bolje sagledavamo geografiju neke scene. Što će reći – film bi bio mnogo bolji da stvari prikazuje „normalno“ i da se uopšte ne drži jebene FFF forme, koja mu je koliko adut, toliko i teret, i često ne zna šta će s njom, pa mora da vara.  

A da nismo opterećeni tim „home video“ alibijem što neke scene snimljene u domaćinstvu postoje, bili bismo pošteđeni scena u kojima neurotična majka mazi svoju ćerčicu koja se zove Dodo, a ona ćućori s kevom, koje su NEGLEDLJIVO prezašećerene: to tipično azijatsko tepanje i ćerčičino „umiljato“ cvrkutanje, to cacili-macili, mamice-pamice, dudili-mudili, dodo-modo je zaista krindž-patetično odvratno. Ali to se može preleteti i na ffw.

da li je pikila moja mikica-pikica?

Trebaće vam ovde malo više pažnje, koncentracije i pamćenja nego u prosečnom američkom „pet budala jurcaju po hodnicima napuštene zgrade“ FFF-u, i zbog te prošlost-sadašnjost strukture, i zbog pojedinosti i pravila oko prokletstva, mita, legende, boginje, mada ako nešto i ne pohvatate, ima na internetima objašnjenje čemu sve to služi a uz to i (ne) radi.

Anyway, ako ste gladni horora koji ima zanimljiviju i mračniju pozadinu (ideju) nego ono što je iz nje izvukao (BU! pa BUU! i na kraju BUUU!!!), pogledajte ovaj. Mada u svojoj krajnjoj poenti pomalo besramno krade od RINGUa, ima tu dovoljno strave da vam usadi u mozak seme za košmare.

P.S. Za one kojima se mora crtati: postoji i novi američki horor s istim ovim naslovom. Nisam ga gledo i nisam siguran hoću li. Ovo je bio rivju za tajvanski INCANTATION.

8 коментара:

  1. Šta je FFF skraćenica?
    Onaj kome treba docrtati.

    ОдговориИзбриши
  2. pokušao sam da gledam SENDMENA, odgledo celu 1. ep. i tu ću stati.
    ne vredi. ovo me nije zanimalo ni kao strip (em ne volim tu vrstu fantazije, em je crtež uglavnom bio loš), a serija me je dodatno odbila slabim kastingom (naročito sendmen-brnaba), jadnim vizuelnim nekvalitetom, nenadahnutom režijom i kičastim cgi-jem. plus što me ama baš nimalo ne zanimaju ti likovi i ta carstva i "čudesa".
    eto, za slučaj da je neko očekivo rivju, sud, ocenu - neće ih biti. ovo je sve što imam reći na tu temu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. https://www.art-anima.com/sendmen-azbuka-devete-umetnosti-i-strip-koji-je-promenio-svet/

      "Do tada su stripovi uglavnom bili viđeni kao žanr namenjen deci i tinejdžerima."

      Što volim kada čitam ovakve baljezgarije. Slažem se za crtež- užasan je.. i ništa me tu ne privlači

      Избриши
  3. Kako ocenjujete film "I Came By" (svratio sam, eve me, kako ga već prevode) koji je čak King preporučuje kao najstrašniji ikada (izvor: index.hr)?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. to, pre svega, nije horor; zatim, plot mi ne deluje prioritetno zanimljivo (mada, pokušaću da ga pogledam u nekom trenutku); zatim, prethodna dva filma tog reditelja ostavila su me ladnim. naposletku, king ne bi prepoznao odličan film ni da mu ga režira stenli kjubrik. prema tome, živo me zabole za njegove filmske preporuke.

      Избриши
    2. Kako li mu uspeva tako smušenom da prodaj бесцелере? Sad razumem otkud oni nepotrebni produženi dijalozi i deskripcije u njegovim opusima. Kjubrik je uzimao samo ono što vredi.

      Избриши
  4. I came by je dosadan i neubedljiv, stvarno King redovno preporucuje neka sranja. Ne morate se gnjaviti

    ОдговориИзбриши