недеља, 20. август 2023.

NEKOLIKO HOROR VESTI


            Danas, kad pamtimo i udarnički proslavljamo Lavkraftov rođendan, evo, ukratko, nekoliko horor vesti i korisnih informacija za čitaoce ovog bloga.

 

1. ZADUŠNICE

Priveo sam kraju moj 4. roman, ZADUŠNICE.

Imaće oko 300 strana. Biće nešto kraći jedino od PROKLETIJA, ali duži je i od NAŽIVOG i od ZAVODNIKA. Neće ličiti ni na jedan od njih, nimalo, a opet - niko drugi ovome ne bi mogao da bude autor nego onaj koji je napisao NAŽIVO, ZAVODNIKA i PROKLETIJE. Očekujte pretplatu u nekom trenutku pre 1. septembra.

Na kraju prethodnog posta napisao sam: „mislim da ću 20. avgusta, na Lavkraftov rođendan, raspisati pretplatu za moj novi, 4. roman – ZADUŠNICE“.

S naglaskom na „mislim da ću“. Znam da će me psovati obožavaoci koji su tu polunajavu shvatili kao 100% obećanje, ali zaključio sam da je bolje da ne žurim: sačekaću da čujem mišljenje nekolicine pouzdanih čitalaca, koji upravo as we speak čitaju ZADUŠNICE, pa kad saslušam njihove sugestije, proceniću da li da unosim neke manje ili veće dorade. To je normalna faza u izradi svake knjige. Svako normalan želi tu knjigu ne sutra po svaku cenu, nego kad bude da bude, ali da bude 100% odlična. I tako će i biti. Ja se nadam do Sajma knjiga (20. oktobra). Osim ako me prijatelji ne ubede da je treba radikalno menjati i dorađivati. Do sada nije tako bilo s mojim ranijim rukopisima, pa ni ovog puta ne očekujem da će se tražiti krupne izmene - ali, će vidimo. Ovih dana.

 UPDATE: pretplata na ZADUŠNICE biće raspisana u ponedeljak 28.08 u podne, i trajaće do petka, 15.09.

Tih 20 dana trebalo bi da je dovoljno da se svi zainteresovani jave, uplate i pomognu izlazak mog 4. horor romana.

 

            2. NAŽIVO, 4. izdanje

radna verzija!

2023. je tačno 20 godina od izlaska mog romana NAŽIVO (2003). Doživeo je do sada tri izdanja, stekao kultni status i - trenutno je rasprodat.

rasprodato!

U pripremi je 4. jubilarno izdanje. Plan je da izađe zajedno sa mojim 4. romanom, ZADUŠNICE, početkom oktobra. Dakle, stižu: 4. izdanje mog 1. romana, i 1. izdanje mog 4. romana. Neće biti dodataka, niti menjanja texta. Korice će biti nove, i forzec. O tom potom, uskoro.

 

 

            3. ZAVODNIK na filmu

            Ukratko, taj film neće da gledate! Bar ne uskoro.

ODLUKA UO Filmskog Centra Srbije o dodeli sredstava na konkursu za FINANSIRANJE UNAPREĐENJA I RAZVOJA FILMSKIH SCENARIJA, prema predlogu Komisije u sastavu: Srđan Anđelić, predsednik komisije, Maja Todorović, Senka Domanović, Miloš Pušić i Božidar Knežević, članovi.

Ukratko, 8 projekata je prihvaćeno, 72 su odbijena.

Tritment za scenario ZAVODNIK - Dejana Ognjanovića = ODBIJA se.

Evo obrazloženja:

 

Ovaj roman i dalje možete dobiti na mejl adresi orfelinns@gmail.com

 

4. KNJIGE KRVI 

se uveliko spremaju da uđu u štampu, kako bi bile gotove za Sajam knjiga u oktobru.

by Stefan Grković

Orfelin je već obznanio nekoliko originalnih ilustracija domaćih autora koje će krasiti knjigu – a podsećam, ispred svake od priča biće po jedna!

Samo zbog ovih divota vredelo bi da nabavite ovo izdanje, čak i ako imate prethodno.

Ilustracija Aleksandre Dević za Barkerovu priču „Ispovest mrtvačkog pokrova“. Knjige krvi u Orfelinovoj ediciji Crna mačka (580 strana velikog formata, štampa u dve boje, crnoj i crvenoj) izlaze pred Sajam knjiga u Beogradu. Pretplata, početkom septembra.

OK, ne samo zbog njih: nego i zbog tvrdog poveza, i zbog mojih dodataka, a i zato što je raniji prevod vrlo temeljito očišćen i popravljen (ne smem da vam kažem kakve su sve budalaštine, netačnosti, promašenosti i koještarije bile prisutne u ranijim srpskim prevodima). 

 

            5. Stiže Korbenov DEN na srpskom!

            Nedavno sam na blogu hvalio Korbenovog DENA, o kojem sam pisao za RUE MORGUE. Imate taj text OVDE.

            E pa, evo lepe vesti: DEN uskoro na srpskom, u izdanju Lokomotive (bratska filma System Comicsa).

            U pitanju je na srpski prevedeno upravo ono novo izdanje Dark Horsa koje sam vam hvalio, sa njegovim restaurisanim artworkom, i sa svim dodacima!

            Evo šta kaže katalogizacija u Nar. Bibl. Srbije:

 

Den. Knj. 1, Nikadođija

[scenario i crtež] Ričard Korben ; [prevod Draško Roganović]

Den. 1, Neverwhere

Beograd : Lokomotiva, 2023 (Beograd : Publikum)

[128] str. : ilustr. ; 33 cm

Str. [5-6]: Predgovor: Denova metamorfoza / Hose Viljarubija
Str. [7-8]: Uvod / Paton Osvalt Hose Viljarubija
Str. [113-114]: Predgovor prvom izdanju / Fric Liber
Str. [116-117]: Umetnost Ričarda Korbena / Brus Džouns
Str. [128]: O autoru
Tiraž 1000.

Poslat u štampu, uskoro izlazi...

Takođe, iz dobro obaveštenih stripadžijskih krugova doznajem da nam ove jeseni stiže i Korbenov masterpis MUTANT WORLD / SON OF THE MUTANT WORLD! Ne smem ništa više da zucnem, više detalja kad postanu javni. Uglavnom, štedite novce na vreme, zarađujte, prodajte extra bubrege: svakakve knjiške i stripovske preleposti vas čekaju ove jeseni.

 

 

            6. Stigla je u moje šake Rondo Haton nagrada!

Nju sam ovog proleća dobio za članak „Hex of the Century“ u RUE MORGUE magazinu.

 

 

7. SLUČAJ OPENHAJMER

Čujem da je Jutjub uklonio zanimljivu srpsku TV dramu RTB iz 1970, SLUČAJ OPENHAJMER, pa sam je ja sad opet postavio na svoj kanal.

Gledajte/skidajte dok možete, dok je nisu opet sklonili.

https://www.youtube.com/watch?v=UspkcG08ZyQ


9 коментара:

 1. Sto se tice novog Romana, nikad nisam razumeo ljude koji "ne mogu" da sacekaju izdavanje bilo Knjige, Filma, igrice, cega god, zasto moras da imas sve sada, sto pre. Cekacu koliko god treba, vaznije mi je da je Roman doteran I sredjen nego da ga citam sto pre, a jednom kada se nesto izda, vise nema nazad. Nista gore od laganog/atmosfericnog pocetka I zbrzanog akcionog kraja ...
  I onako mi svaki novi roman prvo "lezi" na polici barem mesec dana pre nego krenem da ga citam, odnosno kada osetim da je vreme.

  Sto se Romana Nazivo tice, vise mi godi korica drugog I trece izdanja, Nova radna verzija se previse "oslanja" I podseca na Prokletije, sto je razumljivo, Ali mi je Nazivo vise Roman sam za sebe. Tako da se radujem ali ga najverovatnije preskacem.

  ОдговориИзбриши
 2. Hvala za Openhajmera! Odgovor na scenario Zavodnika me je baš nasmejao, vredi slati scenarije samo da bi se čulo šta struka kaže! Pitam se šta bi rekli za scenario za Prokletije...

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. za Prokletije bi komentari sigurno bili još smešniji, samo njih ne planiram slati tim komisijama.

   Избриши
 3. Updates za kutiju za Knjige krvi? Ima, nema?

  ОдговориИзбриши
 4. Haha, kutije. Ja volim knjige, ali ne i pa toliki fetiš. Iskreno, to mi stvara gomilu stvari, s ja sam minimalista. Dosta je knjiga. Orfelinu bih zamerio samo što ne stavlja pokaznu traku na svim knjigama, nego stavljam cedulje.

  ОдговориИзбриши
 5. pretplata na ZADUŠNICE biće raspisana u ponedeljak 28.08 u podne, i trajaće do petka, 15.09.
  tih 20 dana trebalo bi da je dovoljno da se svi zainteresovani jave, uplate i pomognu izlazak mog 4. horor romana.

  ОдговориИзбриши
 6. Hvala na "Slučaju Openhajmer", preuzeo sam ga i podelio link, a onda i pogledao. Tadašnja nenarodna bezbožna vlast je opasno maltretirala narod ovakvim intelektualnim sadržajima - umesto da mu preko medija daje mentalno dno od leba i igara kao danas, i svakodnevno tonu mržnje da preživa na nacionalnoj i svakoj drugoj osnovi. Preuzeo sam film pre nego što ga sklone sa YT kako bi ostao zapamćen ovaj davni primer zločina nad našom osetljivom pravoslavnom narodnom dušom.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. namerno sam dao i link, i embedovao ga u postu. naime, primetio sam, svojevremeno, kad sam okačio na jutjub onaj dokumentarac I WAS A GOD IN BOSNIA, posle nekog vremena su ga uklonili sa jućuba, ali je misteriozno OSTAO vidljiv embedovan u mom blog postu. tako da - ako im ćune da opija skinu sa ćuba, valjda će da pretekne OVDE.

   Избриши