уторак, 7. мај 2024.

Embrouz Birs: HALUCINACIJE (1973/74)

 

            Sasvim slučajno sam naleteo na jedan nadasve i višestruko zanimljiv srpski kratki horor film, pa ga, evo, smesta delim sa vama. Verujem da će mnogima biti otkrovenje i novina, kao što je bio meni.

            U pitanju je kratki, devetominutni ispitni film za FDU.

            Ime reditelja (a verovatno i scenariste) ne znači mi ništa: izvesni Miodrag Ćertić. Pogled na njegov IMDb ukazuje na krajnje bizarnu karijeru, sa velikim prazninama i vrlo proizvoljnim naslovima, pretežno dokumentarnim.

            Ono što ovaj film čini vrednim pažnje jesu najmanje dve stvari.

            1) Glavne (i jedine) uloge igraju dva velikana domaćeg glumišta, giganti kakvi su Zoran Radmilović i Slobodan Cica Perović.

            2) Scenario je rađen po priči Embrouza Birsa „Staley Fleming’s Hallucination“.

            Na skrnavoj „špici“ filma ne piše ni ko je šta radio ni po čijem je delu scenario, to sam sve morao da naknadno rekonstruišem, i autora i konkretni predložak, ali eto, iskopao sam jedan zaboravljeni dragulj iz praistorije srpskog horora, nastao te prelomne 1973. godine – godine u kojoj je TV premijeru imala LEPTIRICA, u okviru „Priča tajanstva i mašte“… i u kojoj je i izvesni Ghoul bio rođen…

            Film je krajnje rudimentaran, sveden baš kao i priča-predložak koja ima jedva tri stranice; idealno za jedan pravi školski rad, ali naziru se pokušaji „gotske“ stilizacije u upotrebi svetla i senki, a ovu dvojicu je uvek uživanje gledati i slušati, pa zato, bez dalje filozofije, evo vam filma ispod.

            Napomena: snimak je UŽASNO loš, naročito slika; zvuk je još i podnošljiv. Ja stvarno ne razumem čime je ovo snimano i na čemu, sto mu muka, pa ipak je ovo emitovano na RTS-u pre samo 15 godina, zašto onda izgleda kao da je snimano rektalnom kamerom iz nečijeg dupeta pa prebačeno na VHS, čega je ovo presnimak desete generacije?! Uglavnom, ja bolji video ovoga trenutno na netu ne vidim: ako vi imate ili negde vidite bolji snimak, javite i dajte. Do tada, za osnovnu grubu informaciju, poslužiće ovo…       

 

HALUCINACIJE (1973/74)

FDU

reditelj: Miodrag Ćertić

scenario po priči Embrouza Birsa „Staley Fleming’s Hallucination“

Kamera: Vojislav Opsenica

igraju: Zoran Radmilović, Slobodan Perović

Pogledajte ga ovde

https://www.youtube.com/watch?v=XZW01AatTjA

 

I još ova napomena: neka vas ne zaprepašćuje što je Embrouz Birs bio ekranizovan u dalekoj Srbiji, u vreme SFRJ. Njegova zbirka NEOBIČNE PRIČE bila je objavljena 1965. u uglednoj Nolitovoj ediciji „Orfej“, u izboru Branka Vučićevića, i s njegovim predgovorom.

Samo godinu-dve nakon ovog kratkog aperitiva, stiglo je i glavno jelo u vidu daleko razrađenijeg, odličnog TV filma po Birsu, PROKLETINJA, u režiji Branka Pleše.

            O njemu ste mogli detaljno čitati u mojoj knjizi U BRDIMA, HORORI: SRPSKI FILM STRAVE (2007). A ako vam je film nekako promakao, imate ga na Jutjubu, u sasvim pristojnom izdanju, pa ga obavezno pogledajte ovde:

https://www.youtube.com/watch?v=S9P_CYaIUws

 


4 коментара:

 1. Da li će Orfelin u bližoj budućnosti da uvrsti u svojoj ediciji i Birsovo čedo "best of" priča?

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. orfelin ponekad "ponovi" već na srpskom postojeće delo onda kad je zadovoljen barem neki od ovih uslova: 1) odavno izašlo i rasprodato (a birsa još ima u prodaji); 2) loš je postojeći prevod pa zato radimo novi (što u slučaju birsa nije slučaj: vučićevićev prevod je odličan); 3) imamo nešto značajno da dodamo postojećem delu, kao npr. kad smo "karmili" dodali još 6-7 retkih ili neobjavljenih le fanuovih priča (to opet ne može važiti za birsa, jer na srpskom imaš, u jednoj knjizi, SVE njegove priče). prema tome - ZAŠTO bi orfelin izdavao pisca kojeg imaš na srpskom, dostupnog u prodaji, u odličnom prevodu, i to SVE što je napisao od priča? možda ćemo birsa uraditi u daljoj budućnosti, samo ako poživimo toliko da se sadašnje izdanje rasproda i njega ne bude na srpskom na svakom koraku. ali ne pre toga.

   Избриши
  2. Jasno. Sa ovakvim predznanjem ću onda kupiti Birsa iz '65, pošto sam ga mahom čitao sa pozajmnog odeljenja, ponešto.

   Избриши
  3. kako oćeš. ja preporučujem izdanje GROB BEZ DNA, novije, koje sadrži celokupnu njegovu kratku prozu. ali i taj izbor iz 1965 je vrlo dobar.

   Избриши