среда, 22. јул 2009.

UN URLO NELLE TENEBRE aka Exorcist III: Cries and Shadows (1975)


UN URLO NEL TENEBRE

aka Exorcist III: Cries and Shadows
aka The Possessor

*(*)
2-

od svih besramnih EXORCIST-rip-offova koje sam video, ovaj je najbesramniji – barem kad govorimo o zapadnjačkoj kinematografiji. znači, da na trenutak zanemarimo šampione besramnosti, turke i indijce.
on se čak i ne pretvara da postoji iz nekog drugog razloga nego da nabrzinu unovči popularnost koju je fridkinova filmčina požnjela širom sveta. nema tu alibija u stilu: evo, mi imamo novu, originalnu priču, nemamo veze sa fridkinom, teramo neki svoj fazon… jok, bato, ništa slično. ovo govno se čak drznulo da se u nekom trenutku svoje bedne egzistencije nazove Exorcist III (očito, pre nego što je taj film snimljen), a tu su i kadrovi pokradeni iz I dela – dolazak egzorciste pred kuću, kao na plakatu EXORCISTA; napad opsednutog kredenca; ominozni medaljon; i naravno, neizbežno – opsednuti adolescent izobličenog lica, vezan u krevetu, koji psuje i pljuje i bljuje sve živo, dok na kraju demona u sebe ne preuzme crkvenjačka osoba koja se, zatim, baci s visine.
preko ovih vulgarno prepisanih momenata, 'autori' su nabacali tanak sloj šminke: ovde je umesto devojčice opsednut dečak (kao u originalnom slučaju koji je inspirisao roman EGZORCIST); demon je žensko, tj. neka vrsta sukube; a sve to ima neku mutnu predistoriju u srednjem veku.
dečak je, tačnije rečeno – momak ne baš lako odredive starosti, ali između 16-19 godina: sa tzv. 'mullet' frizurom koja je ispred svog vremena jer će tek početkom 80ih postati rasprostranjena, naročito među metalcima. taj nabildovani bebi-fejs tokom filma paradira u nekim neodoljivo drečavim, uskim džemperčićima, a i drugi pokazatelji mode mid-70ies su jednako zabavni, naročito 'horor' scena koja se dešava u disko-klubu, koji je, naravno, kao i sve vezano za disko (pa još italo!) – a laugh riot!
momčić, inače, nema ama baš ni najmanju crtu karaktera, što je i u ovom dnu od produkcije retkost na ivici avangardnosti. čak i u pornićima postoje nekakvi zameci 'likova', tako da znaš da je neko, npr. 'vodoinstalater', 'privatni detektiv', 'policajka', 'nestašna učenica' i sl. o ovom ovde liku, sem da se zove petar, ne znamo ama baš ništa: reklo bi se da je bogat jer svoju devojku ispoliva šampanjcem, ali nejasno je da li je bogati naslednik ili čime se bavi u životu i šta o životu misli ili od njega hoće. on postane opsednut iz čista mira, tako što u šumi nabasa na pičkonudeću golu ženu koja na jednoj steni izigrava eurotrash varijantu dirty dancinga. u podnožju stene on nađe medaljonče sa obrnutim krstom, stavi ga sebi oko vrata – i od tada počinju sranja.
naime, on ne pada smesta u linda-blerovske frasove i samoupišavanja, a i drkanje uz pomoć raspeća ide malo teže sa muškom aparaturom. zato, kada ga opsedne sukuba, on se potpuno pretvori u nju i krene da zavodi okolne žene – a pre svega svoju majku, i sestru-opaticu. majku smandrlja niz stepenice nakon malo vaćarenja, a seku ostavi živu za kraj, kako bi u sebe mogla da preuzme demonicu i baci se s njom u klisuru. oko ovih transformacija nema nikakve konzistentnosti: ponekad se crvenokosa sukuba pojavi u nj. sobi kao zaseban lik, u 3-D, pa se on hrve s njom po podu, a kad joj nožem prereže vrat – rez se javi na vratu njegove devojke koja baš tada đuska uz 'mile voli disko, disko…' kako i zašto to, nemamo pojma. eto tako, jer im se može. čudo su ti demoni. u drugim pak scenama sukuba opseda njegovo telo, i kroz njega (ali u svom, ženskom obličju) spopada ženskinje.
cela ova zavrzlama ima neki svoj koren u srednjem veku, ali niko se nije ni potrudio da to narativno poveže, nego su scene 'orgija' samo nalepljene na ostatak filma, a vi publiko – upotrebite malo maštu, nemojte da vam scenaristi sve crtaju! pre nego što se neko zaleti da ovo gleda zbog reči 'orgija', da preciziram: te orgije zapravo više izgledaju kao nešto između teškog petinga, rvanja, slo-mo baleta i loše koordinisanog prevrtanja golih telesa jednih preko drugih bez cilja i svrhe, ali pazeći da ništa od toga slučajno ne zaliči na snošaj. valjda se ovi obožavaoci sotone jebu u laktove, uši, kolena, pupkove itsl.
a ako je nekome fraza 'gola telesa' dovoljna da pohita i skine ovo čudo, moram da preciziram: dostupan je samo VHS rip, pristojan ali nedovoljno oštar da biste bilo šta konkretno razaznali u toj masi uskomešanih telesina. koliko se može videti, pretežno su to neke neugledne i prosečne žene, možda prosjakinje koje su pokupili na ulici i doveli ih da se skinu pred kamerama za kilo brlje. jedina curica vredna freeze frame-ovanja je kratkocrnokosa partnerka naše sukube u jednoj OK ali nedovoljno otkrivajućoj lezbo sceni.
a ako nekoga to zanima, i ovaj teen dečkić ima frontal nudity, ali začas, i u mračnoj senci. šifra: crna mrlja.
sve to je još i marginalno zabavno u svojoj beslovesnosti, ali kada krene u fotokopiranje EGZORCISTA, onda postaje rutina koja 'šokantna' može biti samo najzadrtijim katoličkim babama, da gledaju tog loše našminkanog momka kako huli i psuje dok mu pop čita 'oče naš iže jesi ni za di si nisi…'
da li ovo gledati? šta ga znam: ja sam slab na ovu tematiku, i ne mogu da odolim kad na jednom mestu vidim orgije, obrnute pentagrame, crne mise, blasfemije, popopljuvanje, golotinju, krv… naravno da je sve to uslikano i režirano krajnje prozaično i bez jačih momenata nadahnuća, ali nije ni sasvim nesvarljivo, ima umereno zabavan trash ugođaj, i što je najvažnije – ne smara, nema mnogo priče, stalno se nešto dešava, dinamično je, pa ko voli so-bad-it's-almost-kinda-good filmove na teme satanizma, može da prođe i mnogo gore od ovog jedva-gledljivog, ali ipak gledljivog pobačaja.
režiju potpisuju FRANCO LO CASCIO i ANGELO PANNACCIÒ, ljudi za koje nikad nisam čuo, a prilično pomno pratim italo horror; takođe, u celoj ekipi nema ama baš nijedno ime koje bi horor fanaticima nešto značilo. kamera je jeftina, muzika bedna i neupadljiva, efekata maske ima vrlo malo i loši su, scenografija je rudimentarna i nenadahnuta, zvučni efekti takođe, a dub na engleski samo dodaje još jedan sloj treš-šmeka.
pa, ko voli, nek izvoli! Ghoul je rekao!

1 коментар:

  1. Scena sa raspecem iz turske verzije Egzorcista https://www.youtube.com/watch?v=rQT2lECrBZI nisam znao da ova sranja stvarno postoje. Ima na yt i ceo film, samo za fanove

    ОдговориИзбриши