четвртак, 12. новембар 2009.

SKROBONJA GOES ONLINE


Mislim da ne treba predstavljati Gorana Skrobonju: ako ste već na ovom blogu, i ako vas bar malo zanima horor, njegovo (teško zaboravljivo!) ime niste mogli ne primetiti na mnogim horror-related knjigama objavljenim u poslednjih 20ak godina u Srbiji. Potpisivao ih je kao izdavač ("Košmar"), pisac (zbirke Od šapata do vriska, Šilom u čelo i Tihi gradovi), prevodilac (sve od Dena Simonsa, većina dobrih stvari od Kinga, itd.), izdavač-povratnik ("Paladin"), priređivač (Beli šum, Istinite laži...), blefer itd.
           O nekim od novijih aktivnosti Paladina već je pisano na ovom blogu, a najfriškija je tek-izašla antologija Istinite laži, čiji rivju (bez dlaka na jeziku, ako to uopšte treba naglasiti) izlazi ovde čim postignem da je pročitam – a na žalost, zbog brda obaveza, to neće biti onoliko brzo koliko bih voleo... Već nakon 2-3 pročitane priče, i ovlašnog prelistavanja ostalih, rekao bih da je ovo znatno jača zbirka od ionako solidnog Šumenka.
           Elem, glavna vest i povod za ovaj post jeste to da je Skrobonja krenuo tragom svojih brojnih mlađih kolega, koje skromniji opusi i značaj za širu javnost nisu sprečili da mnogo ranije pokrenu svoje sajtove ili barem blogove. Dakle, novi Skrobonjin sajt je ovde – a na njemu možete ne samo da se upoznate sa njegovim brojnim aktivnostima (kompletna bibliografija) i najnovijim vestima (recimo, da je upravo završio svoj novi roman koji izlazi na proleće) nego i da potpuno free of charge pročitate poneku priču onlajn, ili da u celosti skinete (u PDF formatu) njegov sjajni Bleferski vodič za horor. Potonji je poprilično zastareo (pisan pre 15-ak godina) i vapije za apdejtom, ali dok se to ne desi (if at all), na Skrobonjinom sajtu imate verziju čije je štampano izdanje odavno rasprodato.
           Među elementima sajta (koji uključuju i neke poluogoljene manekenke) nalazi se i blog, sa čestim apdejtovima na razne teme, kao što su novo srpsko izdanje Uporišta, prigodno izašlo povodom kurentne epidemije gripa, itd.
           Dakle, pozdravljamo Goranov ulazak u cyber vode: ovo je svakako jedno od mesta koja treba staviti u svoje Favorites i pratiti ubuduće...

Нема коментара:

Постави коментар