недеља, 14. март 2010.

NAJGORI HOROR FILMOVI SVIH VREMENA

praćenje horor filma podrazumeva da često, da biste nabasali na poneki biser, morate da gacate kroz mnogo blata (da ne kažem i nekih drugih žitkih, smrdljivih materija). naravno, lako je pratiti proverene klasike, davno osveštane, davno nahvaljene, svima poznate. ali, ako želite da istražujete izvan utabanih staza, često možete da ugazite u... nešto tako smrdljivo i gnusno da se to odupire ljudskom poimanju. 

takvim naslovima posvećen je ovaj osvrt, kao znak upozorenja: PROVERENO – SHIT!

znači, ne govorim o filmovima koji su slabi 'samo' zato što su osrednji, nemaštoviti, banalni. ne, za njih postoje ocene između slabe dvojke i 3-.

ovo što ćete videti dole su daleko gore bljuzge – filmovi koji su skoro savršeno bezvredni, bez trunke bilo kakvog kvaliteta (pa makar to bili i efekti maske, ako ništa drugo) zbog kojih bi vredeli truda. ne. ovo su sve filmovi sa ocenama u rasponu od 1- do 2-. dakle, krš krševa koji ne bih poželeo ni najboljem prijatelju.

naravno, u današnje vreme direct-to-dvd jevtinoća broj shitova koji se pravi je još daleko veći, ali oni su prilično očigledni, i smrde izdaleka. iole verziranom gledaocu nije potrebno upozoravanje na takve ćorke.

u donjem nabrajanju naći ćete pretežno naslove koji bi vas inače mogli navesti na pomisao da možda vrede truda: bilo da potiču od nekog znanog reditelja, ili da u njima igra neko poznato ime, ili pripadaju poznatom serijalu ili nešto slično.


THE BAT PEOPLE
sadrži neke od najneveštijih scena 'horora' ikad pokušanih! smešne maske, dosada, pretenciozni pokušaji 'režije'...


BLOOD TRACKS
produced by George Zečević – hevi metalci u napuštenoj fabrici i nakaze sa smešno-jadnim čirevima na licu koje ih na dosadne načine spopadaju... soooo 1980s!


POLTERGEIST 3
možda je ona mala umrla od sramote posle ovog filma... kao i još pola ekipe tog jadnog serijala. već 2. deo je bio strašno misguided, ali 3. deo je 110% promašen! nimalo strave, jezivo nejeziv ambijent višespratnice, sumanuto glupe scene (napad smrznutih opsednutih automobila!), indijansko-medijumska trućanja... da bruka bude još veća, ovo potpisuje reditelj bisera kakvi su DEATHLINE i DEAD & BURIED! tuga...
JAWS 4 – THE REVENGE
ni Michael Caine ne vadi ovo iz ambisa! ajkula urliče: 'this time it's personal!' i proganja familiju roja šajdera diljem američkih obala, samo da bi na kraju explodirala od muke, dok kejn suv izlazi iz vode.


DERANGED
by Chuck Vincent, 1987. nesnosno dosadna pričica cela snimljena u jednom ružnom, banalno slikanom stanu. ovo je nešto ako užasno nenadahnuta 'modernizacija' REPULSION, ali bez katrin denev, polanskog, ili bilo koga ko bi bar prismrdeo ikakvom talentu ili duhu.


SUMMER OF FEAR
da, Craven! i Linda Blair! ali džaba – ovaj TV film je toliko jadan, dosadan i tupav + uneventful da se to ne može podneti.


HOWLING 2, 3, 5, 6
četvorku nisam gledao, ali verujem da je tu negde sa ovima... jad, beda, tuga, žalost, jeftinoća – ajd što se štedelo na scenariju, režiji, glumcima, ali barem su majstore za efekte mogli da plate. ali ne: niđe veze, niđe smešnijih 'vukodlaka'! ovo je da čovek počne da urliče od muke!


DARK TOWER
Jim Wynorski, šampion Z-filmova, potpisuje ovaj užasno nezanimljivi, dosadni i ružni filmić. i on je čitav smešten u soliter: will they ever learn?! NE SMEŠTATI HOROR U VIŠESPRATNICU! nema dosadnijeg i nehororičnijeg ambijenta (osim ako se ne zovete dejvid kronenberg i ne potpisujete SHIVERS!) e, sad, koliko je wynorski cronenberg, toliko je i njegov tower – jednak shiversu.


BLOOD DINER
would-be trash classic, sa plastičnim maneken-delovima tela u krajnje jadnim pokušajima omaža ionako ružnom i glupom pradedi splatter filma, BLOOD FEAST. ovo nema čak ni jadni šarm h.g. luisovog kemp klasika. 


HERETIC- EXORCIST 2
u engleskom rečniku pored reči MISGUIDED stoji ovaj naslov. retko biva da se ovoliko imena iz prve lige obruka na ovoliko trećerazredan način! pretenciozan scenario urušava se pod sopstvenim besmislicama, dobri glumci prinuđeni da izgovaraju smehotresne budalaštine, koncept prvog EXORCISTA potpuno neshvaćen i prostituisan, ukratko – smehotresna olimpijada na sve strane!


HELLGATE
nesnosno jeftino, jadno i zaboravljivo. sećam se samo nekakve mutirane ribe, ali ne i njene veze sa ostatkom 'zapleta'.


THE VINEYARD
užasno glup i neatmosferičan filmić o vinogradu zasađenom zombijima. bolje zvuči nego što izgleda.


HALLOWEEN 5, 6, 8
ako 5. deo ima alibi u tome da ga je režirao čovek sa ženskim imenom (dominik!), kako objasniti stravične nivoe protraćenosti sumanutog 6. dela, sa njegovim keltskim kletvama i samhainima i čudima, ili repersko-reality-TV budalaštine 8. dela kojima se majkl majers i definitivno svodi na travestiju poput frankenštajna u nekom abot & kostelo filmu?!


FRIDAY THE 13TH 3, 5, 6, 8
džejsonu su trebala cela 3 filma da najzad zacementira svoj imidž – samo da bi se na tog istog džejsona producenti pokakili 5. delom (u kome nema džejsona nego samo tupavi copycat!), 6. delom u kome je džejson kid-friendly dobričina koji ubija samo loše momke uz mnogo šege i šale (samo čevi čejs fali!) ili 8. deo u kome se ceo lažljivo nazvani 'film' dešava na ružnom, glupom BRODU (a menhetn se vidi samo u poslednjih 15-ak minuta)?


AMITYVILLE 4, 5
dobro, i 3. deo je glup, ali barem ima neke zabavne efekte (uključujući i 3-D demonske bube – sa zubima!); ali 4. je made for TV i govori o jebenoj opsednutoj LAMPI iz amitvilske kuće (!!!) a 5. deo... damn, potpuno je iščezao iz pamćenja. beše nešto sa opsednutim ogledalom iz kuće... kakav KRŠ!

THE MASQUE OF THE RED DEATH
Larry Brand, 1989 – ovo je Korman producirao, sram da ga bude: njegova verzija iz 1964 je ODLIČAN film! za razliku od toga, ova travestija je jedan od najdosadnijih, najjeftinijih i najružnijih filmova koje sam ikada video.


TEXAS CHAINSAW MASSACRE 3, 4 (a naročito 4! koji zločin protiv čovečnosti!)
neshvatanje poente originalnog TCM-a (a donekle i njegovog crnohumornog nastavka) nastavlja se sa 3. delom (koji barem ima nešto malo zanimljivih krvavih momenata – iako ih je cenzura pretežno sasekla pre premijere), a onda dostiže dno sa 4. delom u kome je sprdačina sa mitologijom TCM-a uglavnom nenamerna, tj. plod nerazumevanja, neznanja, brzopletosti, gluposti (a da tragedija bude veća, scenario piše koscenarista originalnog masterpisa)...


OUT OF THE BODY
i ovo je blaženo iščilelo iz sećanja: sećam se samo da je bilo dugo ko gladna godina, i savršeno nezanimljivo.


GHOST HOUSE
Umberto Lenzi, 1987; prilično jadan pokušaj da se slašerska postavka (teens in da house) 'oplemeni' sablasnim ubicom koji ih slešuje. zeeeeev! egzekucija je užasna a glumatanje tih fufica i njihovih gulanfera je nesnosna.


PIRANHA 2: THE SPAWNING
sorry, Camerone, ali ovo je Alan Smithee level! jes' da je bila tezga, ali moglo se to i malo bolje. ili ne? istina, od ovoga do AVATARA i nije veliki jaz. samo što ovde klišei nisu bili dovoljno vešto prilagođeni najnižem zajedničkom imenitelju kao kod AVATARA. u svakom slučaju, zanimljivo za proučavanje, jer predstavlja prvu fazu u kameronovom istraživanju KLIŠEA kao oblika 'umetničkog' (ili barem komercijalnog) izražavanja.


THE EVIL
auh! ovo je, srećom, uglavnom iščilelo iz mog sećanja, i neka tako i ostane. grupa naučnika donosi skalameriju u nekakvu kuću da joj izmeri zlo, a onda... krenu neke savršeno glupe i dosadne stvari...


CHANGELING 2- THE REVENGE
Lamberto Bava, 1989: Film nema blage veze sa vrlo dobrim naslovom koji je pozajmljen i veštački nalepljen; čak i nevezano za to, zaplet o duhu ubijenog i zazidanog muža od strane neverne ženice podstaknut njenim ljubavnikom zapravo je vrlo trapav i neuspeo pokušaj bave jr-a da rimejkuje taticin SHOCK.


NIGHTWISH
profesor i njegovi studenti odu na usamljeno mesto da bi experimentisali sa nekakvim čeprkanjem po podsvesti ili tako nešto. avaj, ne iskopaju ništa vredno truda.


MOM
solidna premisa: keva postane krvožedna zver koju treba hraniti, i sinko – šta će, kud će, jedna je majka, krene da je snabdeva... avaj, glumci su užasni, film izgleda kao govno razmazano na traci, efekti su nikakvi – sve to vrišti za rimejkom.


PROM NIGHT
znam da neki slešeroljupci drže ovo u sećanju kao jedan solidan filmić; sorry, za moje pare, ovo je savršeno dosadan, nezanimljiv, nestrašan, tupav primer šićardžijske nenadahnute exploatacije superiorno-nedostižnog HALLOWEENA, i tu čak ni džejmi li kertis u gl. ulozi ništa ne pomaže. pa čak ni lesli nilsen.


GHOST TOWN
western-horror. ružniji i gluplji nego što zvuči.


THE CURSE
bogohulna 'adaptacija' najbolje horor priče svih vremena, THE COLOUR OUT OF SPACE, od H. P. Lovecrafta, ovde je svedena na vrlo jeftin i ružan 'monster' movie, pri čemu monstera ima vrlo malo, a maska je jadna.


TERROR AT THE LONDON BRIDGE
'starring' david hasselhoff, he he; duh džeka trboseka zarobljen u nekakvom kamenju prenetom u ameriku da se napravi nekakav most. kreću – zeeev – ubistva...


GRANDMOTHER'S HOUSE
vrlo loše. izbrisao iz sećanja, pamtim samo da je bilo nesnosno.


CAT'S EYE
Kingove bezvezne pričice, savršeno nedotupavne i adekvatno -kretenski- prenesene na ekran.


METAMORPHOSIS: THE ALIEN FACTOR
ovaj na samom kraju odjavne špice, kao moto, ima citat repliku iz filma: 'I don't get paid enough for this shit!' savršeno sumiranje filma. inače, efekti maske i čudovišta, iako jeftini, imaju povremenih trenutaka zadahnuća, pa se najneprobirljivijim monsteroljupcima može, uz ogradu, preporučiti.
PUPPETMASTER 3, 4...
treba li objašnjavati? ovo je u startu bilo shit, ali tek od 3. kreće zaista negledljivo tupljenje.


CREATURE aka THE TITAN FIND
joooj gnjavaže! debi williama malonea, jeftin u svakom smislu reči – ružni setovi, smešni glumci, debilna priča, neiskorišćeni klaus kinski, traljavo alienoliko čudovište, malo krvi... gnjavaža.


CHILDREN OF THE CORN 2
posle trećeg sam dig'o ruke – istina, u njemu postoje dobri efekti Screaming Mad Georgea. u ovome nema ni to, samo neki dosadni tinejdžeri i napadi opsednutog lišća kukuruza.


WAXWORK 2: LOST IN TIME
besmisleno omažiranje, skakanje iz podžanra u podžanr horora, bez reda i smisla i poente, sem da se majstorima za efekte pruži prilika da se poigraju za sitne pare.


BLOODMOON
protraćen odličan skor briana maya za izrazito loš i dosadan slešer. od one najgore sorte, koja kad treba da sečivo dotakne žrtvu – skreće pogled, tj. kameru u stranu, ili pravi rez. ok, rado bih koristio svoju maštu da su tvorci ovoga upotrebili bar malo mašte izvan samih scena ubistava. ali nisu. ovo je skroz beskrvna rutina.


THE DEVONSVILLE TERROR
od zloglasnog ulija lomela, istina, pre nego što je skroz potonuo u kal i šljam direct-to-dvd serial-killer bulšita, dolazi ovaj treš u kome donald plezens vadi nekakve pijavičaste parazite iz svojih vena. sorry, to je JEDINO viđenja-vredno u celom filmu.


THE TOMMYKNOCKERS
King of Krap: jedna od najgorih kingovih cigletina od romana ovde adaptirana u predugačku i savršeno nezanimljivu, loše kastovanu tv-seriju.


976-EVIL
oba dela – da, taj shit ima i nastavak! fredi je bolji ispred nego iza kamere, a za stivena džefrisa (u gl. ulozi) ne znam da li je veća bruka ovo sočinjenije ili njegova karijera zvezde gay pornića. ukratko: ružno, glupo i savršeno nezanimljivo.


PRIME EVIL
from the makers of SNUFF... ima nešto splattera, ali ne vredi ta krv tolikog mučenja kroz beslovesno loše glumljenu i režiranu 'priču'...


FINAL EXAM
još jedan HALLOWEEN klon – beskrvni, dosadni, tupavo režirani slešer bez trunke duha ili likova za koje bi nas bilo briga.


CTHULHU MANSION
ne dajte se obmanuti: 'Cthulhu' je man in the suit! a žrtve su nekakvi kriminalci koji se kriju u pogrešnoj kući. užasno glupo, ni trunke lavkraftoidnosti.


AENIGMA
fulci snima horor u srbiji... ili bosni? roletna odseca glavu draganu bjelogrliću u jednoj od prvih mu filmskih pojava, he he he. hajlajt: napad demonskih, krvožednih vinogradarskih puževa! devojka vrišti dok sirote životinjice pužu po njenoj koži i ne čini ništa da ih skloni: samo vrišti, i vrišti – dok puževi pužuju...
THE VAGRANT
chris walas – ho ho, prema ovome THE FLY 2 je tata na masterpisi! retko ružan i glup film.


COUNT DRACULA
j. franco i njegove punjene životinje – some of them actually actors... hajlajt: napad prepariranih životinja, izveden isključivo kroz montažu i zumove. neverovatno. glupo. ne vredi što je kristofer li tu, pa ni to što ima brkove (kao 'pravi' drakula, tj. i istorijski, i stokerov). džaba sve. franko režira. spa(sa)vaj ko može.


WITCHOUSE
e, ovaj odnosi šnjur – ako gori film postoji, bez i najmanje redeeming feature, ja ga nisam gledao!


COLOR ME BLOOD RED
H.G. Lewis, bez imalo šarma, i njegov najmanje krvav 'horor'. Nisam uvrstio one ostale, iako čovek nema veze s režijom, jer imaju neki trash šarm, lowbrow humor i splatter – koji ovde fali...


CAT IN THE BRAIN
ovo je horor ekvivalent porno filma, fulci at his most demented and depraved, kad od lekova nije znao gde mu je dupe a gde glava – da sve bude još zabavnije, ovde on igra samog sebe, tj. poremećenog filmskog režisera. veći deo ovoga su reciklaže hajlajt klanja iz njegovih prethodnih filmova.


INVITATION TO HELL
WES CRAVEN, pokrij se ušima, nesrećo, ovo je đubre tolikih razmera da onaj ko nije gledao to ne može da zamisli! da ne poveruješ da je imao obraza da ovo POTPIŠE kao svoj film, i to ISTE godine kad je napravio remek delo A NIGHTMARE ON ELM STREET!!!!!!


TROLL 2
to je toliko neopisivo loš film da bi nazvati ga đubretom bila uvreda za đubre. sem toga, to je više nekakav pokušaj ne znam ni ja čega – fantazi-triler-dečjeg horora, toliko jeftino i jadno da bi maske koje deca prave u školi bile ubedljivije od 'trolova' u ovom 'filmu'. ambis!

a na ovo nadole ne vredi čak ni da se osvrćem – mrzi me da ih uopšte 'obrazlažem'; ko mi ne veruje, nek proveri sam, pa nek se javi.

GRAVE SECRETS

SEVERED TIES

EVIL ALTAR

INNER SANCTUM 2

VOODOO

WITCHTRAP

DEMONWARP

BUGS

SUPERSTITION

HEADHUNTER

KILLER BARBYS

FRANKENSTEIN MEETS THE WOLFMAN

ENDLESS DESCENT

FEAR

(BRAM STOKER'S) LEGEND OF THE MUMMY

PHANTASM 4: OBLIVION

CARNIVAL OF SOULS, 1999

FEVER LAKE

THE RAGE: CARRIE 2

WISHMASTER 2: EVIL NEVER DIES

DEATH WARMED UP

THE OMEN 4

PHANTOM OF THE MALL: ERIC'S REVENGE

NECROMANCER

WHAT LIES BENEATH

PARASITE

WEB OF THE SPIDER

I BOUGHT A VAMPIRE MOTORCYCLE

I DRINK YOUR BLOOD

ORIGINAL SINS

THE PRINCE OF TERROR

HORROR PLANET aka INSEMINOID

BEYOND THE DOOR

CITY OF THE WALKING DEAD

HORROR HOTLINE: BIG HEAD MONSTER

CRADLE OF FEAR

RED SANDS

IL MEDAGLIONE INSANGUINATO

WALLED IN

THE BURROWERS

THE SLAYER

MY BLOODY VALENTINE (2009)

LAID TO REST

MANITOU

NIGHTMARES

LOOK WHAT'S HAPPENED TO ROSEMARY'S BABY

THE WASHING MACHINE

HELL'S GROUND (paki)

HOUSE OF USHER (gay; 2008)

CRUSH, 2009

REEKER

NEZULLA, THE RAT MONSTER

THE CHILD

THE WICKER MAN, 2007

RETURN OF THE LIVING DEAD 4 – NECROPOLIS

THE WITCH WHO CAME FROM THE SEA

DELIRIO CALDO

BROTHERHOOD OF SATAN

TAMARA

THE WARNING

PUN MESEC NAD BEOGRADOM

HOUSE OF WAX

SQUIRM

DEAD MEAT

HELLBENT

PRAY

GODSEND

ZONA MRTVIH

STREET TRASH

TOURIST TRAP

HOLLYWOOD CHAINSAW HOOKERS

SATAN’S SLAVE

BLOOD DELIRIUM

HUMONGOUS

SLEEPAWAY CAMP

CURSED

ZOMBIE HONEYMOON

ANTHROPOPHAGOUS

THE SHUNNED HOUSE

RABID GRANNIES

KILLER ME

DEAD CREATURES

I PASS FOR HUMAN

BLOODLUST aka MOSQUITO

SWAMP OF THE RAVENS

THE PARK

SHATTER DEAD

L’ALTRO INFERNO

THE EVIL CAT

HERA PURPLE; DEMON GODDESS

EVIL ED

MANIAC, 1933

DEF BY TEMPTATION

RAISINS DE LA MORT

THE NIGHT EVELYN CAME OUT OF THE GRAVE

FROGS

PIECES

THE ATTIC EXPEDITIONS

SLEEPING WITH THE DEAD (HK)

itd.
itd.
...

9 коментара:

 1. Јееееее, има и домаћих:)

  ОдговориИзбриши
 2. pa gde da bude lista NAJGORIH a da na njoj nema DOMAĆIH? ;)

  ОдговориИзбриши
 3. ima tu onih koji mi ostadose u nekom lepom secanju, ali bio sam klinac, a i izbor horora u video klubu nije bio velik ( npr. Mom,The Vineyard i 976-Evil )

  ОдговориИзбриши
 4. e pa dejo ocrni neke bas lepe naslove. neki od tih su i te kako gledljivi bar meni. exorcist 2 recimo je meni bas drag a ima ih jos
  no tebi je shutter island 2+ tako da sta reci dalje :D
  no svako ima svoje ukuse.
  kad ces okaciti sta si jos lepo gledao na festu? meni je najvise prijao Invictus

  ОдговориИзбриши
 5. o VUKODLAKU me mrzi da trošim reči a ostalo sa festa sam već pokrio, bar ono vredno pisanja - ne znam šta te zanima.

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман19. март 2010. 19:34

  lulz uspesno sam izbegao da pogledam bilo koje od ovih remek-dela horora, hooray...666

  ОдговориИзбриши
 7. Znas, problem sa obakvim listama je u tome sto navedeni filmovi odmah postaju primamljivi za checking out to jest nabavku! I da znas da cu to i da uradim ... :-)

  ОдговориИзбриши
 8. janko, ti si oduvek ispoljavao redak talenat za pogrešno i/ili promašeno ocenjivanje, te stoga ne sumnjam da će mnogi od gorenavedenih filmova da ti se dopadnu!

  ОдговориИзбриши
 9. Анониман16. јун 2016. 13:49

  Реално, и први Амитвил је срање (после онаквог првог дела немам жељу да гледам наставке). Он није за листу најгорих хорора икад, али је ипак срање. Поред онакве ДВЕ приче о тој кући направљен је потпуно безвезан филм, који је сасвим испод просека за хороре хороричних "веселих седамдесетих".

  ОдговориИзбриши