понедељак, 3. мај 2010.

GP-506 aka THE GUARD POST (2008)

***

3

nestrpljivo sam dočekao novi film od korejca koji je isporučio sasvim fin, blago-natprosečan vojnički horor R-POINT.

ovo je, površno gledano, more of the same: opet je vojnički (mada ne ratni) kontext, sve se zbiva na jednoj vojnoj predstraži na granici sa sev. korejom, gde je ceo odred vojnika brutalno iskasapljen, a spec. istražitelj ima jednu noć da raščisti stvar pre nego što glavonje izbrišu dokaze i zataškaju stvar.

premisa je genijalna, početak je izvanredan, sve kreće mega-obećavajuće, razvija se sasvim solidno – da bi, pred kraj, kao i maltene SVAKI azijski hororčić, krenulo silaznom, razočaravajućom putanjom.

dakle, scenografija, kamera, osvetljenje, boje, itd – sve je za 10; krvopljus je preteran i gnusan, ubedljiv kako samo korejci umeju; tempo je vrlo dobar, priča intrigantno postavljena, ubedljivo se razvija, tokom većeg dela filma deluje kao da će prevazići uobičajene probleme azijskih horora... ali ne, na kraju je nestalo inspiracije, i kada se otkrije ŠTA i ZAŠTO, negde 40ak min. pre kraja filma, ostatak je prilično ravan i neuzbudljiv, bez obzira na sav sturm und drang.

poseban problem je tipičan za azijate: svi su bre isti, teško ih je razlikovati i kad su u civilno-šarenoj odeći, a kamo li u uniformama! pa još kad krenu flešbekovi i skakanja iz sadašnjosti u blisku prošlost i kad se pomešaju živi i mrtvi, sadašnji i prošli, to sve postane prilično naporno za pohvatati ko tu koga i zašto jebe.

da se razumemo: kraj nije LOŠ, ali očekivao sam nešto potentnije od TOG konkretnog objašnjenja; banalno je, i čak i kao takvo, nedovoljno obrazloženo.

uprkos svemu, od mene: jaka trojka zbog evidentnih kvaliteta koji dominiraju tokom više od 2/3 filma.

Нема коментара:

Постави коментар