уторак, 3. август 2010.

COLIN ARTHUR U NIŠU!

"KOJI Kolin?"- pitate se vi.

Sram vas bilo. Ako se to pitate, znači da niste pažljivo čitali U BRDIMA, HORORI! Jer, tamo pominjem ovog majstora za efekte maske, kao glavnog za đavolske kreature u filmu ČOVEK KOGA TREBA UBITI. Pored toga, radio je i scene ustaškog masakra i klanja u OKUPACIJI U 26 SLIKA. Ove njegove srpsko-hrvatske eskapade i nisu nešto mnogo publikovane – ne navode se čak ni na njegovoj IMDb stranici! – pa zato ispada da nema baš sve na guglu niti na IMDb-u: ponešto ima samo u knjigama.


Anyway, ako mu pogledate IMDb stranicu, videćete da je Kolin radio s nekim od najvećih reditelja, kakvi su Kjubrik (ODISEJA!), Milijus (KONAN!), Almodovar (PRIČAJ S NJOM), Amenabar (OTVORI OČI!)… Pored njih, radio je efekte i u ne tako gigantskim, ali fantasy-horror vrlo relevantnim naslovima kao što su – Larazove VAMPIRICE, zatim obe BESKRAJNE PRIČE, SUDAR TITANA (original), CRVENA SONJA, a kada je prešao u Španiju radio je i ponešto treša sa H. Pike Simonom (BESKRAJNO PONIRANJE, KTULU MANSION).

Dakle, Kolin Artur svakako ima CV kao malo koji majstor za efekte, i veliko mi je zadovoljstvo da najavim njegov dolazak u Niš narednih dana. Podrazumeva se da ću detaljno da ga intervjuišem za FILAŽ, a evo i konkretnog povoda za njegov dolazak:


Od 3 – 10. avgusta 2010. godine biće u Nišu održana 4. Međunarodna dečja kolonija crtanog filma „Pantelej 2010“ na kojoj će učestvovati šezdesetak polaznika i mentora iz Velike Britanije, Italije, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bugarske i Srbije.

Specijalni gosti Kolonije i predavači, između ostalih biće:

- Kolin Artur, majstor maske i specijalnih efekata u mnogim američkim i evropskim filmovima – od „Odiseje u svemiru 2001“, Stenlija Kjubrika, preko „Konana Varvarina“, Džona Milijusa, sve do Amenabarovog „Otvori oči“;

- Filipa Timins, predstavnica američke kompanije „Vajkon“ (Vicon), čiji softveri i hardveri su korišćeni za specijalne efekte u holivudskim filmovima - „Čarli i fabrika čokolade“, „Hulk“, „Troja“, „Zvezdane staze“...;

- i Zoran Simjanović, jedan od naših najznačajnijih kompozitora primenjene muzike, autor nezaboravnih numera za TV seriju „Grlom u jagode“ i filmove - „Specijalno vaspitanje“, „Miris poljskog cveća“, „Maratonci trče počasni krug“, „Nešto između“...

U okviru Kolonije biće urađen i jedan zajednički animirani film o ekologiji koji će biti prikazan na svečanom zatvaranju kada će biti podeljeni i sertifikati svim učesnicima. Organizatori Kolonije su Studio crtanog filma SCF 98 i udruženje građana Anima, pokrovitelji su Grad Niš i Gradska opština Pantelej, a prijatelji Kolonije - Niški kulturni centar i udruženje građana „Dante Aligijeri“ u Nišu.

Četvrtu međunarodnu dečju koloniju crtanog filma „Pantelej 2010“ ove godine nije podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, koje je pre tri godine pomoglo pokretanje ove manifestacije, a sluha za ovu filmsku manifestaciju nije imalo ni pedesetak javnih i privatnih preduzeća iz Niša i cele Srbije.

Četvrta međunarodna dečja kolonija crtanog filma „Pantelej 2010“ će svečano biti otvorena u utorak, 3. avgusta sa početkom u 20.30 u prostorijama Gradske opštine Pantelej. U okviru Kolonije, ne samo za polaznike, već i za sve zainteresovane, masterklas će održati Kolin Artur, u sredu, 4. avgusta u 20.30 u holu Gradske kuće i Filipa Timins, u četvrtak u 20.30 u sali Niškog kulturnog centra.


Autorski tim Studija crtanog filma SCF 98 Niš i udruženja građana „Anima“

Zoran Stefanović

Slobodan Milošević

Dejan Dabić

SATNICA AKTIVNOSTI


Utorak, 03.8.2010.godine

20:30 – 21:30 Svečano otvaranje manifestacije (dvorište GO Pantelej)

21:30 – 22:00 Koktel i druženje učesnika kolonije


Sreda, 04.8.2010.

20:30 – 22:00 Prva prezentacija Artura Kolina (specijalni efekti)

predavanje i video projekcija /hol Gradske kuće/


Četvrtak, 05.8.2010.

09:30 – 13:00 Prepodnevni rad (izrada maski – Artur Kolin)

20:30 – 22:00 Prezentacija Vajkon produkcije (sala NKC-a)


Petak, 06.8.2010.

20:30 – 22:00 Retrospektiva filmova sa varaždinskog festivala animiranog

filma „VAFI“


Subota, 07.8.2010.

20:00 – 22:00 Retrospektiva filmova „Animateke Slon“ i moskovske škole


Nedelja, 08.8.2010.

16:00 – 20:30 Obilazak Čegra, Kameničkog visa i panoramsko razgledanje grada

Večera (lanč paket)


Ponedeljak, 09.8.2010.

19:00 – 19:50 Svečanost zatvaranja - premijerno prikazivanje zajedničkog

animiranog projekta učesnika kolonije i dodela diploma za

učešće na 4. Međunarodnoj dečjoj koloniji crtanog filma –

Velika sala NKC

19:50 – 23:00 Koktel i igranka uz nacionalnu muziku Srbije


3 коментара: