izabrana dela

izabrana dela

среда, 17. новембар 2010.

Ako kradeš, kradi od najboljih!


             slučajno otkrih da je neki baja (mali knindža) ladno uzeo moju listu najboljih horora 21. veka (prvo izašla na popboksu, a zatim proširena i dopunjena za blog), 'preveo' je na hrvatsku varijantu srpskog, i okačio na jednom forumu kao svoju.
            evo kako moje 'riječi' zvuče na hrvatskom:
            "Ukratko ću reći o prošlom desetljeću što se tiče horor žanra, pa krenimo...
Prvo desetljeće 21. stoljeća nije se pretjerano proslavila. Jedva 4-5 filma koja bi se mogla nazvati remek-djelima u strožem smislu riječi, pregršt odličnih, i gomila vrlo dobrih.
Nije da nije bilo dobrih stvari za gledanje, jer je. Ali ako ovo desetljeće usporedimo sa prethodnima, ona pokazuje ozbiljan zamor materijala i pretežno jalove pokušaje regeneracije. Previše nastavaka, previše remakeova, previše adaptacija, citata, referenci, parazitiranja, previše oslanjanja na nešto prethodno, previše zurenja u prošlost, premalo istinske vizije za budućnost...
U ovom desetljeću nije se pojavio nijedan vizionar ranga, recimo, Richarda Stanleya (koji je debitirao početkom 1990-ih, a onda posle fijaska sa OSTRVOM DOKTORA MOROA, prešao u ilegalu i na snimanje fascinantnih dokumentaraca). Odnosno, pojavilo se nekoliko solidnih pretendenata na titulu novog majstora horora, ali svaki od njih je, bez izuzetka, odmah požurio da jaka obećanja iznevjeri. Nakon genijalnog HAUTE TENSION, Alexandre Aja goes to Hollywood i bavi se remakeovima. Njegov THE HILLS HAVE EYES je, sa svim svojim manama, još uvijek jedan od najboljih ako ne i najbolji horor remake ovog desetljeća. MIRRORS je imao svoje trenutke nadahnuća i zabavnog sadržaja, a sigurno će ih biti još više u njegovoj 3-D PIRANI (2010). Ali... da li je to budućnost horora?
Čovjek koji potpisuje najčistije i najbesprekornije remek-djelo u ovom desetljeću, Kinji Fukasaku, umro je ubrzo potom, a njegov sin je uspio potpisati samo izrazito razočaravajuć nastavak BATTLE ROYALE-a. Nedavni X-CROSS Fukasake juniora bio je gledljiv, umjereno zabavan trash, ali ništa što bi ukazivalo na ozbiljnije prisustvo tatinog DNK-a."
itd. itd.
evo gde je to okačeno – čak su se mnogi i upecali i primili ovo kao da je njegovo. srećom, cult of ghoul je odavno prepoznat kao faktor horor stabilnosti u regionu, i bilo je pitanje tjedna kada će netko da zapazi da je ova lista, zajedno sa uvodnim textom, komentarima i svom ostalim – ukradena!


ovo gore je najbezočniji primer, ali ima drugih, nekreditovanih 'pozajmica', bez navođenja izvora, na mali milion mesta na internetu na kojima se nude torenti i drugi linkovi. to naročito važi kada se radi o skidanju srpskih horor filmova, o kojima sam pisao knjigu, i delove toga kačio na svoje blogove i na IMDb. ne mogu se ni izbrojati svi oni koji su otuda kopirali, i kao svoje opise i ocene predstavljali doslovne moje reči. evo samo jedne takve nekreditovane 'pozajmice' – za Devičansku svirku. to se posle reciklira, kopira, umnožava ubeskraj...
ne bih imao ništa protiv, kad bi ovi lopovi odozgo barem priznali čije reči navode, i kad bi bar svaki deseti od njih kupio U BRDIMA, HORORI, odakle su te reči koje razvlače po netu kao svoje.
a evo ga još jedan koji je osetio potrebu da mi udeli 'kompliment' tako što će da pokrade moj rad, i prezentuje ga drugima kao svoj: izvesni 'pupuška' je otkrio da su Srpski horori - neistraženo tlo sa ogromnim potencijalom - prvi deo!
wow, brate, pričaj mi malo o tome!
tačnije, PREPRIČAJ mi malo knjigu U BRDIMA, HORORI o tome!
što jes, jes, malo je teško, a i zamorno, prekucavati celu knjigu (mnogo ima texta, ko će time da se bakće!), nego je ovaj pupuška to lepo dajdžestovao, prepričao, skinuo hajlajtove, ponegde jedva nešto malo promenio moje rečenice, neke čak i skoro doslovce preneo – ali da ne opisujem to, evo, na gornjem linku, svako ko ima pri ruci moju knjigu U BRDIMA, HORORI može da uporedi linkovani text sa mojima. čak i onaj ko nema knjigu – neka potraži na ovom blogu moje napise o LEPTIRICI, ŠTIĆENIKU itd. i neka uporedi sa 'pupuškom' – još jednim 'pionirom' koji istražuje 'neistražene' terene u oblasti plagijata.
sve, sve, ali zaista mi ne ide u glavu da neko, u doba interneta, kad se sve može izguglati, proveriti, uporediti, može da ovako besramno uzme nešto tuđe, i da ga na ovakav način (zlo)upotrebi, i okači onlajn, i nada se da neće biti raskrinkan i prokazan kao lopov, kakav jeste!?

kažu neki da je i krađa jedna vrsta komplimenta.
pa, hvala, zaista nije trebalo.
ghoul aims to please.
my name is legion, for my words will be spoken through many!
 

13 коментара:

 1. Nemoj da si na kraj srca, ako se vec krade onda znaci i da valja. To ti je neka vrsta indirektnog priznanja.

  ОдговориИзбриши
 2. ma uopšte nisam na kraj srca: vrlo sam zabavljen ovim, i naravno da ujdurme ove vrste doživljavam kao komplimente. e, sad, još ako očekuješ od mene da im se najsrdačnije i najrazduševljeniej zahvaljujem na ovoj pošasti, tj. počasti - hm, ne preterujmo.

  ОдговориИзбриши
 3. NE RADI SE O NA KRAJ SRCA,OVO JE KRADJA,A LISTA,KOMENTARI, NEKURCEVITI PRISTUP SVEMU -IS ONE OF A KIND- I ja to duboko postujem...
  sta reci osim da nemas brige, jer 'smiriti te nece ni sa tim sjajnim dijamantom, jer prijatelji tvoji jesu- betmen, mandrak, fantom...'

  ОдговориИзбриши
 4. Нису баш у питању тједни већ мјесеци, овај плагијат је објављен на хрватском форуму још у фебруару. Узгред, одакле ли је прекопирао текстове за тему "Giallo - Poigravanje Žanrovima", оригиналном аутору би се могле рећи двије, три ријечи.

  ОдговориИзбриши
 5. Pa, dobro, sada znaš kako bi zvučao kada bi pričao na hrvatskom. Pogledaj da nije taj lik taj svoj prIJevod postavio negde i na nekom drugom jeziku. Onda bi mogao i da skupljaš prevode svog teksta, a možda prevodiocu i da platiš za njegove usluge. :)

  ОдговориИзбриши
 6. mda. za plaćanje će da se malo načeka. prvo da prođem na konkursu ministarstva kulture za prevođenje kapitalnih dela srpske kulture na strane jezike.
  inače, ja na taj forum ne zalazim, tj. ne pratim skoro nijedan: ovu ujdurmu sam zapazio tako što sam u statistici primetio nagli priliv (da ne kažem proliv) posetilaca sa tog hrvatskog foruma, pa reko da vidim: šta su to otkrili SAD što nisu znali ranije? kad ja tamo, a ono, međutim...

  ОдговориИзбриши
 7. Tip je nevjerojatan! Pokrao je i mene!

  Pazite ovo:

  Njegov post:
  http://www.forum.hr/showpost.php?p=25945810&postcount=75

  Moj post:
  http://horrorhr.com/tamnica/viewtopic.php?f=4&t=3193&start=105

  Koji moron - cak je ostavio i osobne dijelove teksta nepromijenjene! Nevjerojatno!

  ОдговориИзбриши
 8. hej, arminio, čemu toliki uzvičnici? rekoh već, a sad i ti potvrđuješ - krao je samo od najboljih! ;)

  ОдговориИзбриши
 9. :)

  Ma nek' je krao - al' koliko glup treba biti da ostavi cak i opasku da ima dvoje klinaca!?! A cisto sumnjam da se bas toliko podudara sa mnom...

  :))))

  ОдговориИзбриши
 10. nisam ni ja neki vatreni pristalica "citiranja sa navodnicima", ali ovaj ga je bas razvalio.

  ОдговориИзбриши
 11. još jedan besramni lopov uvaćen na delu: VIDI GA U DOPUNJENOM TEXTU! :)

  ОдговориИзбриши
 12. Imitation is the most sincere form of flattery!Naslov je trebao da glasi"FOR THE WIN!"\

  pozdrav Milos

  ОдговориИзбриши
 13. pupuška je na kraju ipak obrisao svoj sramni plagijatorski text i više ga nema na njegovom ionako polumrtvom blogu. šteta...

  ОдговориИзбриши