недеља, 14. август 2011.

THE DRUG AND OTHER STORIES by Aleister Crowley


Edited, with an Introduction, by William Breeze
Foreword by David Tibet
Wordsworth Editions, 2010
620 strana

            Ovo nije prikaz knjige, jer mi je stigla iz Engleske tek pre par dana, i jedva sam je načeo.
            Strogo gledano, svakom ozbiljnom pratiocu ovog Kulta nekakav opsežan prikaz, kritika, rivju, analiza i sinteza i tako to, vezano za ovu konkretnu knjigu, ne bi trebalo da su uopšte potrebni (mada će se, možda, ipak desiti u neko blisko buduće vreme, na ovom istom mestu).

            Mislim, come ON – po prvi put u istoriji čovečanstva sve Kroulijeve kratke priče sabrane su na jednom mestu, ili, tačnije, 49 odabranih od ukupno 70-ak (pri čemu su izostavljene neke pornografske, satirične i sl. a sabrane su one koje su bliže fantastici, hororu, misteriji, ezoteriji).
            Šta još treba reći? Ko zna, znaće; ko ne zna, neznaće!

            Preko 600 strana Kroulijevih priča, opremljenih sasvim solidnim predgovorima (jedan od njih piše Dejvid Tibet, frontmen grupice kroulijanski nazvane CURRENT 93, koja se pojavljuje i u mom NAŽIVOM...) i informativnim anotacijama koje pojašnjavaju real-life imena pominjana u textu, ili real-life uzore za prikrivene aluzije u istima. I sve to za samo 350 din! Hej, ova knjiga vredi barem 5 puta više od toga!

            Što se tiče Kroulijeve proze, moram reći da me njegovi romani svojevremeno, kad sam ih bistrio u 1990-ima, baš i nisu impresionirali koliko sam očekivao – ni DNEVNIK UŽIVAOCA DROGE ni MESEČEVO DETE nisu mi bili toliko vickasti, pametni, lukavi, gadni, mračni, a još manje pak originalni, nadahnuti ili bogato napisani koliko bih to od te persone očekivao. Čak imaju neverovatne doze staromodnosti u tretmanu likova, akcije, dijaloga...

            No, kratke priče by Crowley izgleda da su mnogo bolje. Ranije sam ih čitao samo nekolicinu, ali svejedno, ističem 'The Testament of Magdalen Blair' kao bez ikakve sumnje najogavniju, najmorbidniju i najkošmarniju priču koju sam ikada pročitao: nesumnjivo je inspirisana nekim Kroulijevim bad tripom, ili sličnim grozničavo-košmarnim iskustvom, jer zaista je nepatvoreno užasna i u koncepciji i u egzekuciji (in a good way). Pakao, naživo!
            Inače, iz onoga što sam dosad zagrebao, vidim da tu ima poprilično stvari koje nisu preterano bliske hororu ili fantastici u uobičajenom smislu (što sam, uostalom, i očekivao) – mnoge od priča imaju simpatično witty twisty etitjud a la "Saki" ili O. Henry, što je, naravno, sasvim OK, štaviše, super.

            Nema baš mnogo knjiga koje mogu da dobiju GHOUL'S SEAL OF APPROVAL na neviđeno, ali ova je svakako jedna od takvih. Ovo je must-have prvog reda i tu dileme nema! Po'itajte dok još ima kod izdavača, pregenijalnog Wordsworth Editions i kupite sebi knjigu koju svaki čestiti dom mora da ima i da je drži na vidnom mestu, ako ni iz kog drugog razloga, a ono u znak zahvalnosti Алистеру Кроулију за све што је учинио за србски народ.  

Hint: zbog prokletstva ĆIRILICE, link ka Fejsbuku ne radi, te stoga savetujem svakome ko ima FB nalog da u search tamo ubaci naziv "Хвала Алистеру Кроулију за све што је учинио за србски народ". Zahvaljujte mi kasnije.

7 коментара:

 1. zasto su knjige ovako jeftine? hocu da kazem, naslovnice su zajebale vek, ako nista drugo, ovo vredi kupovati samo zbog naslovnica.

  ОдговориИзбриши
 2. slažem se da su odlične korice. ne znam zašto su knjige jeftine: možda im ih (uključujući korice) rade neki indusi, pakistanci i ini.

  ОдговориИзбриши
 3. Vidi šta sam našao za 300 din.
  http://i212.photobucket.com/albums/cc119/markonitogen/knjizica.jpg

  ОдговориИзбриши
 4. to je možda i najbolja serija antologija horora danas: gde si našao za te sitne pare? na Ng pijaci?

  ОдговориИзбриши
 5. Bio sam u Bugarskoj na letovanju i naišao sam na neku privatnu knjižaru polovnih knjiga, drži je neka klimakterična amerikanka. Tražio sam weird fiction - nisu imali pojma šta je to (ona i njen mlađahni radnik/student bugarin). Iskopao sam ovo odnekud , čudili se odkud im. Pokušala je da mi uvali King-a kao real deal! A kada sam rekao da sam iz Srbije, i neke gluposti takođe koje imaju veze sa ratom u Bosni/Kosovu (ali za malog mikicu, nije ni prići Naživo-u, npr. kao Harry Pothead vs. evil serbs u Vinkovcima - chetnikxploitation!). Anegdota:Pomenuvši H.P.Lovecrafta, dobio sam blede poglede i bejah upitan "...who's him & how do you spell that..." (gospođa inače deluje veoma književno)...
  www.shakespearevarna.com

  ОдговориИзбриши
 6. ghoule, nesto od ovih knjiga (wordsworth-editions) ima i u vulkanu. ja sam danaske pazario ghost stories of henry james. cena je 420 dinara. ako me secanje dobro sluzi video sam da imaju

  Gothic Short Stories
  The King in Yellow -Robert W. Chambers
  Classic Victorian & Edwardian Ghost Stories
  Scottish Ghost Stories
  The House By The Churchyard-Sheridan Le Fanu
  In a Glass Darkly-Sheridan Le Fanu
  The Phantom of the Opera-Gaston Leroux
  The Lair of the White Worm & The Lady of the Shroud-Bram Stoker
  ...

  ОдговориИзбриши
 7. istina, je NEKE od knjiga iz ove sjajne edicije mogle su se i mogu se još uvek kupiti u ponekim bg knjižarama koje drže eng. knjige, ali nemaju sve. i nemaju kroulija, iako je izašao još prošle godine. u svakom slučaju, meni sada ove, i mnoge druge knjige stižu na kućni prag, i po nižoj ceni od te u knjižarama.

  ОдговориИзбриши