izabrana dela

izabrana dela

четвртак, 16. јануар 2014.

LEPTIRICA i drugi Kadijevićevi horori na TV

             Evo nekoliko vesti vezanih za neke od najboljih horora ikada snimljenih na srpskom jeziku. Imam jednu lošu (ekskluzivnu) i tri dobre.

            1) Umrla je Mirjana Nikolić, proslavljena junakinja (vampirica) iz LEPTIRICE.

Umrla je još prošle godine ali to nijedan medij nije zabeležio. Meni je to nedavno saopštio Đorđe Kadijević, koji je tu vest takođe saznao sa velikim zakašnjenjem. Šteta – i sramota. Iako se radi o jednoj od ikoničkih pojava domaćeg filma, zahvaljujući upravo LEPTIRICI, Mirjana Nikolić je otišla tiho, nezapaženo... pravo u legendu.

            2) U petak 17. januara preporučujem da u 13.05h pustite II program RTS-a. Zašto? Evo zašto!
26.10.2013. prikazana je u Beogradu remasterovana verzija LEPTIRICE u Velikoj sali Dečjeg kulturnog centra pred oko 100 posetilaca. Ovakvim javnim prikazivanjem obeležen je Svetski dan audio/vizuelne baštine.  
Publici u sali predstavljeni su glumci Tomislav Kuruzović i Tanasije Uzunović, a reditelj Đorđe Kadijević govorio je o razlici između filmova "strave i užasa" ili "horor" filma i filmova tajanstva i mašte. Na kraju, reditelj je preporučio gledaocima u sali da film posmatraju sa "pozicije suštinskog, elementarnog paralelizma unutarnjeg, metafizičkog sveta koji nosimo u sebi i  fizičkog, ordinarnog u kojem se krećemo i u kojem telesno egzistiramo."
Snimak ovog javnog razgovora sa Kadijevićem i glumcima iz filma LEPTIRICA biće emitovan u Trezoru u petak 17.01.

3) U narednoj nedelji, odnosno od ponedeljka 20.01. do petka 24.01. svakog dana oko 13h Trezor će prikazati pet ostvarenja Đorđa Kadijevića koja pripadaju žanru fantastike ili su mu donekle bliska, i to: "Leptirica", "Zakletva", "Čudo", "Devičanska svirka" i "Štićenik".
Neke od ovih filmova sigurno znate, ali obratite pažnju na sledeće: kao prvo, ovog puta će biti prikazana LEPTIRICA kakvu još niste videli: doterana, remasterovana slika kakvu sigurno nemate na svojim youtubovima i divxima! Kao drugo, filmovi ČUDO i ZAKLETVA se retko prikazuju na TV, možda su vam do sada promakli, pa je ovo sjajna prilika da taj propust nadoknadite, jer odlični su, naročito ČUDO, koje je Kadijević u razgovoru sa mnom istakao kao njemu najdraži od svih filmova koje je napravio.


            4) Najzad, posle velikog tehničkog peha (smrt hard diska od pre 4 godine) koji mi je pojeo više od pola materijala za knjigu KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU, najzad sam se usudio da ovog velikog reditelja zamolim da to što je izgubljeno nadoknadimo novim razgovorima. On je rado pristao, pa se može očekivati da će i ova prajsles knjiga napokon biti završena u narednim mesecima (ovog puta sa jačim merama predostrožnosti i višestrukim backupom)...

18 коментара:

Harvester је рекао...

Ово под 4) је апсолутно сјајна вијест. Ти припази да опет не забрљаш.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic је рекао...

hoce li ta remasterovana Leptirica ikada ugledati svetlost dana na DVD-u? Po mogucstvu sa negleskim prevodom?

VincentPrice је рекао...

Ne bih da zvučim kao zakeralo, ali termin je "boli glava". Radnim danima u 13h, wtf!?

Dejan Ognjanovic је рекао...

za zakerala, radne ljude i građane i one koji u 13h još spavaju - postoji na rts-u i REPRIZNI termin, oko 00.50h, pa eto. ko voli nek izvoli!

Dejan Ognjanovic је рекао...

Leptirica ugledati svetlost dana na DVD-u? Teško. RTS je sada u čabru i sumnjam da bilo ko tamo sada razumno razmišlja, čak i kada im u šakama čami jedan takav BREND!

iva је рекао...

Sto bi dala da vidim tu verziju leptirice. A kad mi je daleko :/

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic је рекао...

nadam se da neko snimi i okaci na net.
ne kapiram zasto su je remasterovali ako nece da se objavi na DVDu

Dejan Ognjanovic је рекао...

ama hoće, jednog dana, ko zna kad! kad kadije ne bude bilo među nama, verovatno. pretpostavljam, kao 'bare bones' izdanje, goli film, bez intervjua, komentara, dokumentarnih snimaka - jer u srbiji se obično tako rade stvari, čak i sa najpopularnijim i kultnim filmovima. eno, pored živog šijana, pored milion čuda koaj bi se mogla raditi, trenutno KO TO TAMO PEVA i MARATONCI postoje na dvd-u samo kao goli filmovi, a jedini dodatak je vrlo kratki uvod, oko 5 minuta, od strane dušana kovačevića. u americi i poslednji Z-film dobija 'special treatment' sa 300 dodataka i čuda, komentara, eseja, verzija... a mi naše klasike, ako uopšte dobijemo na dvd-u, imamo ih u nekim skrnavim verzijama: pogledajte samo na šta liči, recimo, VARIOLA VERA ili VEĆ VIĐENO na našem legalnom dvd-u... krš i lom.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic је рекао...

ko ima prava za taj film i ostale Kadijeviceve filmove? ja mislim da bi to bio dobar posao za Criterion, hajde da se angazujemo dok je Kadija ziv.

Bassta! Pex, a.k.a. Gramofonije Plocanovic је рекао...

javi se na predrag@ii.net posto te nema na FB, zajedno smo jacu u akciji "Objavljivanje dela Dj Kadijevica" na DVDu...

matoji је рекао...

Odgledao sam LEPTIRICU danas u Trezoru. Nisam siguran da je prikazana remasterizovana verzija. Ako jeste, onda sam pomalo razočaran, pre svega kvalitetom slike, dok je zvuk zadovoljavajući.
Inače, film sam odgledao prvi put posle 30 godina (da ne kažem posle 90 godina). Ali može se reći i da je prvi put, s obzirom da kao desetogodišnjak nisam ni znao šta je to horor. Sada tek vidim da je ovo prilično šokantan film strave i užasa (ili tajanstva i mašte), pogotovo za ono vreme, ali i ono što je najvažnije, da je u pitanju odličan film.
Ako hoćete da se lično uverite u kvalitet slike i zvuka, repriza je najavljena 20 minuta iza ponoći na RTS2.

Dejan Ognjanovic је рекао...

prikazana kopija je delovala super, ali i dalje ima one ogrebotine sa desne strane. mislim da je ovo ista verzija koju već godinama imam na dvd-u koji mi je dao kadija. moguće je da su oni na RTS-u zapravo restaurisali TRAKU (originalnu) ali sa nje svakako nisu emitovali ovo što je išlo na tv. ako je tako, ta doterana verzija je sada samo na traci i tek treba da se prebaci na disk. može biti da je ta remaster-verzija prikazana 26.X u bioskopu.

matoji је рекао...

Nadam se da si u pravu, jer bi bilo šteta da tehničke manjkavosti kvare opšti utisak o inače odličnom filmu. Perfektnu sliku i zvuk je inače dobio partizanski film DIVERZANTI, takođe prikazan na RTS-u pre neko veče, koji to u svakom slučaju manje zaslužuje od LEPTIRICE.
Naravno, rezultat remasteringa u mnogome zavisi od kvaliteta originalne trake.

Saša Avramović је рекао...

Zaista sramota kako se odnosimo prema našem kulturnom blagu. Kadijini filmovi zaslužuju najluksuznija izdanja na DVD-u. Ovo u vezi Criteriona je odlična ideja. I LEPTIRICA i SVETO MESTO i ČUDO, a i ostali Kadijini filmovi, bi bili idealni kandidati i za Criterion i za domaća izdanja na DVD-u (SVETO MESTO je izdato, ali svakako zaslužuje bolji DVD tretman). RTS ima remasterizovanu verziju LEPTIRICE, pa bi moglo da se piše Trezoru (na trezor@rts.rs) i Criterionu (na suggestions@criterion.com). Siguran sam da bi Bojana Andrić imala razumevanja da se Kadija objavi na DVD-u. Mada, kako RTS sada radi, ona jedna protiv svih bi teško uspela. Ali vredi pokušati.

starac foco је рекао...

Na zalost odbacivanje nacionalnog blaga je postala navika kod Srba...al' opet...sta znas. Cuda ne postoje al' se desavaju

Dejan Ognjanovic је рекао...

Petak, 24.01.2014
Kratak razgovor povodom repriziranja ciklus "Fantastika" sa rediteljem Đorđem Kadijevićem
i glumcem Milanom Mihailovićem, zatim TV film "Štićenik"

UVODNI RAZGOVOR - Gosti "Trezora", na kraju ove nedelje nazvane "Fantastika Đorđa Kadijevića", su glumac Milan Mihailović i sam reditelj Đorđe Kadijević. Kadijević govori o ovom ciklusu koji je sniman početkom sedamdesetih, a izdvaja Štićnika kao svije najautentičnije ostvarenje. Spominje urednike Vasilija Popovića i Filipa Davida koji su imali hrabrosti i upornosti da dela iz domaće književnosti uvrste u repertoar "državne" televizije, a kao svoje najbliže saradnike izdvaja snimatelje Aleksandra Petrovića i Branka Ivatovića. Milan Mihailović donosi sa sobom lepo uređen preskliping za Štićenika prikupljen povodom snimanja i emitovanja i sa žarom se seća svoje prve glavne uloge, koja se desila baš u ovom Kadijevićevom filmu, iako je još bio student Akademije za pozorište, film, radio i televiziju.
– Učesnici: Đorđe Kadijević, Milan Mihailović, sagovornik Bojana Andrić

starac foco је рекао...

Pretpostavljam da ce trezor emitovati u poslepodnevnom terminu, hoce li biti neka repriza? Ne zelim to da propustim al' raditi se mora

Dejan Ognjanovic је рекао...

program rts-a imate onlajn. evo ovde: http://www.rts.rs/page/tv/ci/broadcast/18/%D0%A0%D0%A2%D0%A1+2.html?null
sudeći po njemu, trezor se reprizira u 01.45h.