четвртак, 30. јануар 2014.

ZLATNI GHOUL za NE-HOROR u 2013. godini

             Znate dil: Poov rođendan (19.01) je Dan za obznanu nagrada Zlatni Ghoul zaHOROR postignuća, a moj rođendan (30.01) je Dan za obznanu nagrada Zlatni Ghoul za NE-HOROR postignuća u prethodnoj filmskoj godini. Red je da se i NEHORORI zakite ovom divnom statuetom, jer ipak i o njima se ovde na blogu piše.
            Prethodna godina se pokazala kao nešto malkice jača od 2012. barem na polju nehorora. Naime, ako pogledate listu najboljih nehorora 2012. videćete da su tu čak i najbolji filmovi, u samom vrhu liste, zaradili jedva 3+ dok je prošle godine bilo čak nekoliko lepih četvorki, pa čak i jedna petica (mada za dokumentarni film)! Ali, o tom potom: lista najboljih nehorora iz 2013. sledi za nekoliko dana, a do tada, evo ko je zaradio Zlatne Ghoulove.
           

ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI FILM 2013.
A TOUCH OF SIN


ZLATNI GHOUL
ZA DRAMU
MUD


ZLATNI GHOUL
ZA TRILER
NEW WORLD


ZLATNI GHOUL
ZA AKCIJU
---niko---


ZLATNI GHOUL
ZA SF
GRAVITY


ZLATNI GHOUL
ZA KOMEDIJU
LJUDOŽDER VEGETARIJANAC


ZLATNI GHOUL
ZA SRPSKI FILM
VIR


ZLATNI GHOUL
ZA ANIMIRANI FILM
THE CONGRESS


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI DOKUMENTARAC
THE ACT OF KILLING


ZLATNI GHOUL
ZA "NE MOGU DA VERUJEM DA JE TO DOBRO" FILM
THE COUNSELOR


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJU REŽIJU
Alfonso Cuaron
GRAVITY


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI ADAPTIRANI SCENARIO
Abdellatif Kechiche, Ghalia Lacroix
po stripu Julie Maroh
Blue Is the Warmest Color


ZLATNI GHOUL
ZA NAJBOLJI ORIGINALNI SCENARIO
Jeff Nichols
MUD


ZLATNI GHOUL
ZA GLAVNU MUŠKU ULOGU
Matthew McConaughey
MUD


ZLATNI GHOUL
ZA GLAVNU ŽENSKU ULOGU
Adèle Exarchopoulos
Blue Is the Warmest Color


ZLATNI GHOUL
ZA DETE GLUMCA
Tye Sheridan
MUD


ZLATNI GHOUL
ZA MUZIKU
Daniel Pemberton
THE COUNSELOR


ZLATNI GHOUL
ZA KAMERU
Nelson Yu Lik-wai
A TOUCH OF SIN


ZLATNI GHOUL
ZA EFEKTE MASKE
Peter Hawkins
THE COUNSELOR


ZLATNI GHOUL
ZA DEBI-REDITELJA KOJI OBEĆAVA
Eron Sheean
Errors of the Human Body 

  
Nekoliko završnih opaski:  
ZLATNI GHOUL ZA AKCIJU - nisam dodelio jer jedini ozbiljni kandidati previše polažu na CGI. Nekako, osećam da bi bilo pogrešno da za ovu kategoriju nagrađujem PACIFIC RIM ili DETEKTIVA DIJA PROTIV MORSKE ZMIJE...
ZLATNI GHOUL ZA KOMEDIJU: LJUDOŽDER VEGETARIJANAC = OK, ne verujem da je iko ovaj film igde promovisao kao komediju, ali... u svom rivjuu sam već objasnio zašto ga smatram vrhunskim primerom brutal-crnog humora, i kao takvog ga nagrađujem. Uostalom, ovaj film je samo još jedan dokaz moje teze da se najduhovitiji filmovi retko nalaze među žanrovski čistim komedijama.
ZLATNI GHOUL ZA "NE MOGU DA VERUJEM DA JE TO DOBRO" FILM : THE COUNSELOR = Jeste. Ovaj film je bio toliko ocrnjen prošle godine, imao toliko loše kritike da je malo falilo da ga uopšte ne pogledam. Srećom, odlučio sam da mu dam šansu... i uživao!
ZLATNI GHOUL ZA MUZIKU = jedva sam ga dodelio jer skoro nijedan film ove godine nije imao spektakularan, memorabilan skor. Dominirali su oni koji imaju savršen zvučni dizajn (kao GRAVITY) ili neke minimalističke, neupečatljive, "funkcionalne ali ništa za sećanje" skorove...
Eto, to je to što se tiče statueta, a za koji dan stiže i velika godišnja top-lista... Nekoliko odličnih filmova silom prilika moralo je da bude zaobiđeno u ovoj dodeli jer ne volim da se nagrade dele između više naslova. Osnovno pravilo Zlatnog Ghoula glasi: There can be only ONE! Zbog toga, neke druge odlične drame, trileri, itd. koji su ostali bez moje ljupke statue biće prikladno istaknuti na top-listi, uskoro.

2 коментара: