субота, 10. мај 2014.

FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI: ART-ANIMA

             Imam veliko zadovoljstvo da vas obavestim o jednom vanredno vrednom dešavanju u kojem ću i sam učestvovati, te da vas pozovem da dođete i pronađete nešto za sebe u bogatom programu.
            Ukratko, što se gulovskih aktivnosti tiče, u okviru ovog festivala održaće se i druga beogradska promocija mog romana ZAVODNIK – svi oni koji nisu mogli da dođu pre mesec dana na onu prvu mogu to da učine sada. Poziv važi i za one koji su već bili na prvoj promociji jer ovo neće biti repriza nego nešto sasvim novo: ovog puta moj gost i saučesnik u razgovoru biće pisac, urednik i muzičar, Marko Šelić – Marčelo. Takođe, ovog puta već možemo računati na to da u publici imamo i one koji su roman pročitali, pa će i razgovor sigurno imati drugačiji sadržaj i tok. Ta promocija dešava se u petak 16. maja u 21 h.
            Takođe, dan kasnije, na istom mestu, održaću predavanje o poetici Stivena Kinga. Predavanje je posvećeno najpoznatijem i najčitanijem piscu savremenog horora – tačnije, odlikama njegove spisateljske poetike koje su dovele do njegove masovne popularnosti. Naglasak će biti na kontekstualizaciji njegove tematike i pristupa, s osvrtom na njegove prethodnike i uzore (Bredberi, Metison, Levin) kao i na Kingovoj teoriji (iznetoj u knjzi Danse Macabre) i praksi horora, na primerima iz njegovih reprezentativnih dela. Ovo predavanje dešava se u subotu 17. maja u 21 h.
            Tokom trajanja festivala moći ćete na mini sajmu žanrovskih knjiga da kupite i ZAVODNIKA, po najpovoljnijoj mogućoj ceni – što, naravno, možete učiniti i nakon najavljene promocije u petak.
            Od ostalih Ghoul-involved stvari, napominjem još i promociju almanaha "Književna fantastika" – izdanja zaista spektakularnog sadržaja: u obilju eseja, prikaza i proze najistaknutijih domaćih pisaca možete naći i moj esej o Dž. G. Balardu "Propast sveta nije šteta".

            A sada, evo svih ostalih detalja o ovom dešavanju, uključujući i satnicu zaista bogatog i raznovrsnog programa! Bio sam slobodan da boldom naglasim dešavanja koja posebno preporučujem posetiocima.


FESTIVAL FANTASTIČNE KNJIŽEVNOSTI: ART-ANIMA
15-17. maj 2014.
UK PALILULA

Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ održaće se od 15. do 17. maja 2014. godine u Ustanovi kulture Palilula (Mitropolita Petra 8, Beograd).
Tokom trodnevne manifestacije biće održana brojna predavanja o fantastici u književnosti, tribine, promocije, kreativne radionice i gostovanja istovrsnih festivala iz regiona. Posetioce očekuje raznovrstan program, propraćen mini-sajmom knjiga, izložbama likovnih radova i fotografija inspirisanih delima fantastične književnosti.
Učesnici programa su neki od najpoznatijih srpskih pisaca fantastike, poznati kritičari, teoretičari književnosti, naučni radnici, urednici i prevodioci: Zoran Živković, Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Milan M. Ćirković, Uroš Petrović, Goran Skrobonja, Miomir Petrović, Dejan Ognjanović, Ljiljana Gavrilović, Ivan Đorđević,  Oto Oltvanji, Draško Roganović,  Pavle Zelić, Aleksandar Tešić, Aleksandar Petrović – Aca Seltik, Marko Šelić – Marčelo, Žarko Milićević, Mladen Milosavljević, Milanče Marković, Dragan Paunović, Dragić Rabrenović, Svetislav Filipović, Tihomir Jovanović, Aleksandar Nešić... 
Cilj manifestacije jeste da se predstavi aktuelna produkcija ove vrste književnosti kako u svetskim tako i regionalnim okvirima; i pruži mogućnost mladim autorima i čitaocima da kroz predavanja i kreativne radionice steknu što jasniji uvid u njen značaj i domete.
Tokom trajanja manifestacije u glavnom holu Ustanove kulture Palilula biće održan mini-sajam knjiga na kome će biti predstavljena žanrovska izdanja više domaćih izdavačkih kuća. A u galeriji „Potkovica“ biće upriličene izložbe Radionice stripa „Đorđe Lobačev“ i izložba odabranih fotografija sa konkursa „Fantastična književnost okom foto-kamere“.
U organizaciji Festivala učestvuju sajt za promociju fantastične književnosti „Art-Anima“ (art-anima.com), Udruženje građana „Punkt.rs“, izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ i Ustanova kulture Palilula.
Zvanični sajt Festivala nalazi se na adresi: www.art-anima.com/festival

PROGRAM FESTIVALA


četvrtak 15.05.

17.00
Zoran Živković
- predavanje: "Uvod u kreativno pisanje"

18.00
Ljiljana Pešikan Ljuštanović
- predavanje: "Savremeni srpski fantastični roman za decu početkom 21. veka"

19.00
Promocija epske fantastike Aleksandra Tešića
(učestvuju autor i Aleksandar Petrović - Aca Seltik)

20.00
Milan M. Ćirković
- predavanje: "Alister Rejnolds: nova spejs opera i astrobiološka revolucija"

21.00
Tribina "Beograd u književnim delima fantastike"
(učestvuju: Pavle Zelić, Goran Skrobonja, Miomir Petrović)petak 16.05.


17.00
Pavle Zelić i Dragan Paunović
- predavanje: "Fantastična književnost i strip"

18.00
Promocija knjiga "Aven i jazopas u Zemlji Vauka", "Deca Bestragije" i "Peti leptir"
Uroša Petrovića

19.00
Ljiljana Gavrilović i Ivan Đorđević
- predavanje o serijalu Dž.R.R. Martina "Pesma leda i vatre"

20.00
Oto Oltvanji
                        predavanje: "Kako zaplesti i rasplesti priču u fantastičnom romanu"

21.00
Promocija knjige Dejana Ognjanovića "Zavodnik"
(učestvuju autor i Marko Šelić - Marčelo)
 

subota 17.05.

13.00
Predstavljanje fanzina "Terra"
- govore Svetislav Filipović i Tihomir Jovanović

14.00
Aleksandar Nešić
-          predavanje "Fantastika u Darkvudovim izdanjima"

15.00
Predstavljanje časopisa "Omaja"
- govore Mladen Milosavljević, Milanče Marković

16.00
Predstavljanje festivala Refesticon

17.00
Razgovor sa prevodiocem Draškom Roganovićem
o knjigama iz "Hogvortske biblioteke"

18.00
Predstavljanje izdavačke kuće
Tardis/Zamajac

18.30
Predstavljanje Emitora
(glasilo Društva ljubitelja fantastike Lazar Komarčić)

19.00
Ljiljana Gavrilović
- predavanje: "SF kao oblik pobune protiv sistema"

20.00
Predstavljanje Art-Anima almanaha
"Književna fantastika"
+ dodela nagrada "Art-Anima" i konkursa
"Fantastična književnost okom foto-kamere"

21.00
Dejan Ognjanović


A gde je sve to zapravo???

Ustanova kulture Palilula nalazi se u blizini sportske sale „Pionir“, u ulici Mitropolita Petra broj 8, što je dvadesetak minuta šetnje od centra grada.
Najbliža stanica gradskog prevoza nosi upravo ime ove ustanove, a nalazi se u bulevaru Despota Stefana (raniji naziv 29. novembra), do koje vode linije 16, 23, 27E, 32E, 33, 35, 43, 48, 95, 96, kao i E6 i E7.
„Multimedijalna sala“, u kojoj se održavaju Art-Anima književne večeri, nalazi se u prizemlju objekta, sa leve strane nakon ulaska.
Predavanja se održavaju u Multimedijalnoj sali, sajam u Glavnom holu, a izložbe ilustracija i fotografija u galeriji Potkovica.
Na mini sajmu će učestvovati: Laguna, Čarobna knjiga, Kreativni centar, Paladin, Darkwood, Tardis, Čudna knjižara i možda još jedna izdavačka kuća specijalizovana za strip. 


Нема коментара:

Постави коментар