петак, 6. јун 2014.

Odnos prema horor žanru u književnoj i filmskoj teoriji na srpskom jeziku


            Moj rad pod naslovom "Odnos prema horor žanru u književnoj i filmskoj teoriji na srpskom jeziku" objavljen je pre četiri godine u jednom od najviše rangiranih književnih akademskih časopisa u Srbiji (KNJIŽEVNA ISTORIJA, br. 142, 2010, str. 559-570). Evo šta kaže njegov Apstrakt.
Rad se bavi problemima izučavanja horor žanra u okvirima srpske književne teorije, koji se sastoje u negativnom i skrajnutom odnosu prema fantastičnoj i žanrovskoj književnosti uopšte, a posebno prema hororu. Kao posledica takvog pristupa, retki pokušaji definisanja ovog žanra u srpskoj teoriji uglavnom pate od netačnih, estetski sumnjivih i književno-istorijski netačnih tvrdnji u kojima se marksistička estetika ili neprikladni moralizatorski nazori projektuju na ovaj žanr, bez svesti o tekovinama inostranih proučavalaca motiva, tematike i poetike horor žanra. U radu se ističu relevantni radovi na srpskom jeziku u kojima se mogu pronaći tragovi ozbiljnog bavljenja hororom i ukazuje se na vredne, ali isto tako i na problematične sudove u njima.
Ključne reči: Horor, žanr, fantastika, teorija, književnost, Srbija, gotski roman, vampir, motiv, film.
Pošto časopis KNJIŽEVNA ISTORIJA celokupnu arhivu svojih brojeva drži dostupnu onlajn, pored ostalog i ovaj moj rad sada možete skinuti u PDF formatu i pročitati ako kliknete ovde: http://knjizevnaistorija.rs/editions/142Ognjanovic.pdf.


Eto, koga zanima da vidi kako dr Ghoul baca svetlo na tematiku tretmana horora u domaćoj teoriji, može da se obavesti, poduči, ali i da se zabavi (o, da!) čitanjem ovog rada.

Нема коментара:

Постави коментар