субота, 18. април 2015.

TEETH (2007)


**
2


Evo još jednog za na đubrište! Još jedan neopravdano hajpovan srednjak za prave horor fanove na kojega, inače, otkidaju oni toliko gladni "novog" da će se obradovati i podgrejanom govnu, samo ako ga neko prelije šarenim prezlama.

Ovaj limp dick od filma je suviše mlitav da bi zaista ujedao kako treba. Božanstveni koncept o zubatoj pici (lat. vagina dentata) protraćen je u mediokritetskoj egzekuciji na prvu loptu. Naime, SVE je ovde na prvu loptu – zaplet koji bi bolje pristajao nekoj Tromi ovde se pokušava tretirati s ozbiljnošću (!), ali nedosledno, tako da likovi ipak JESU karikature i stereotipovi nesposobni da proizvedu DRAMU, a opet previše su mrtvosani i sterilni da bi bili komični.
Ton ZUBIĆA je totalno promašen, u stalnim oscilacijama između neubedljivo nezasnovanih likova i situacija i povremenih klinačkih (trominskih!) fazona. Neki od primera potonjih: na TV se neprestano prikazuju 'vaginalni' horori (džinovske škorpije, meduze, gorgone i sl.), u školi se baš tih dana uče penisi i vagine (potonje su, u filmu, fundamentalisti naredili da se prelepe sjajnim papirom u udžbenicima – ali nije jasno zašto onda to isto čini i film, koji GLAVNU JUNAKINJU FILMA – ZUBATU VAGINU – NIJEDNOM NE PRIKAŽE, nego je stalno skriva negde offscreen!?).
Ako već junakinju, zbog imbecilnih puritanskih (ili ekonomsko-kalkulantskih) nagona ne smeš da prikažeš, onda je neoprostivo da ti ukras oko glavne junakinje bude takođe prilično mlaka i neupečatljiva 'glumica' – niti je dovoljno realistična da bude tragična (kao Keri) niti je dovoljno preterana da bude komična (kao u nekom Henenloterovom filmu) već je, prosto, bezukusna, nikakva i kao karakter i kao pojava. Tokom filma ona doživljava transformaciju od nevinog ružnog pačeta u kurolomnu gorgonu, ali to glumački uopšte nije prikazano. Kako je samo velika Kamila Kiton (ona koja PLJUJE NA TVOJ GROB) u svojoj velikoj kastratornoj ulozi u poređenju s ovom čije ni ime ne upamtih.
Scenario se ne trudi da nam pruži ni junakinjin bekgraund (iako ima krajnje bizarno nedorečenu familiju i odnose u njoj koji traže objašnjenje!) ni religijsko-vaspitno zaleđe koje je pretvara u propovedačicu 'no sex til marriage' (jer taj kružok deluje kao nekakva sekta, šta li, ali sve se to 'podrazumeva' i potpuno je nejasno ko su ti ljudi!) dok je njen brat (polubrat?) istovremeno – tetovirani hevimetalac i pre-braka-jebac! A majka boluje od neimenovane bolesti i nestaje NIKUDA na pola filma, a sve vreme odmah iza kuće dime se nuklearni reaktori (aha! znači to izaziva vaginalne zubiće!?) a gomila stvari koja se izdešava nakon prvog coitus interruptus decapitatusa nema blage veze ni s kakvom logikom, dramaturgijom, saspensom, bilo čime.
Neki dobar reditelj bi iz scena vaginalne kastracije izmuzao maximum, ali ovaj ovde nije me nijednom naterao da prekrstim noge ili naježim se. Čak i KILLER CONDOM bio je efikasniji u tome!
Ako nešto mrzim to je proizvoljnost, a ZUBIĆI su potpuno proizvoljni i bez ikakvog smislenog osećaja za pravac (eng. sense of direction) – i zaista, sve kako ide prema kraju, uključujući i poslednju scenu, srozava ovo na jedan banalan, glup, dosadan, loše režiran film koji se sav iscrpljuje u svom gimmick-predlošku, od koga ništa naročito ne uradi. Stvarno šteta.


3 коментара:

  1. Kako starim sve više shvatam Frojda, sex jeste pokretač Homo sapiensa (teško nama da smo ostali vegetativnom razmnožavanju, bili bismo poput klonova korova koji se bore za parče prostora) i pojavljuje se kroz različite modove, uključujući i ovaj penisocidni film, koji se snimljen sa debelim umišljajem režisera i sve te hunte oko njega da će se dobro omastiti bioskopskim zaradama, misleći da će ovom animiranom offskrin pičkom dovesti publiku do orgazma. Hoće, kurac! Hvala ti što si mi ovim rekao da ne trošim vreme na ovaj film, većeg horora ima u našem nasušnom filmu "Čudo neviđeno" ili "ne oče Leontije, što bi prost narod rekao dobra pička."

    ОдговориИзбриши
  2. svašta? ćuti kad nisam ovde prikazao i sličnotematski, samo DALEKO gori - KILLER PUSSY!

    ОдговориИзбриши