четвртак, 12. мај 2016.

Petak 13-ti: Veče strave!Odavno se spremam da odem u Veliku Planu, jedan od centara srpskog etno-horora, u goste kod Mladena Milosavljevića, pisca, reditelja (NAPRATA) i urednika štampanog i veb magazina za folklorni horor, OMAJA. Najzad je kucnuo čas – i to baš PETAK 13. maj!
Mladen je već ranije za ovaj blog priredio nekoliko slikovitih izveštaja o određenim jezovitim lokacijama iz svog kraja – vidi: Zlokobna klanica, točak za mučenje i stari most (Velika Plana, Smederevska Palanka) i Močvare i stara groblja (Veliko Orašje kod Velike Plane). Sada ću najzad, ako to kiše, pljuskovi, oluje i potopi dozvole, ova mesta overiti i naživo.
A povod ovom davno spremanom putovanju jeste sledeći:

Promocija romana Zavodnik Dejana Ognjanovića
i edicija „Gluvo doba“ i „Poetika strave“ 
koje on uređuje

Učestvuju:
Mladen Milosavljević, voditelj i domaćin
Dejan Ognjanović, pisac i urednik
Marko Pišev, pisac

Dakle, dragi prijatelji iz Velike Plane i okoline, spremite se da u petak 13. maja, u prostorijama gradske biblioteke „Radoje Domanović“, naživo čujete, vidite i upoznate dr Dejana Ognjanovića, jednog od naših najvećih poznavalaca književne i filmske horor kulture.
Obećavamo zanimljivo veče i obilje hororičnih tema.
Biće to ujedno i prilika da nabavite knjige koje je pisao i priređivao.


* * *

Roman Zavodnik dešava se u zabačenom, opustelom selu Špaj, u brdima jugoistočne Srbije, gde jedan mladi profesor iz grada dolazi da podučava dvoje dece o kojima se stara njihova baba. Ali, ubrzo shvata da se nad njima nadvija tajna koja ima neke veze sa njihovim poreklom, ali i sa polusrušenim kućama, starim grobljima, u korov zaraslim njivama, dubokim šumama, brdima i mračnim pećinama.
Pripremite se za stravu kakvu niste osetili još od slušanja bakinih strašnih priča, od detinjih košmara i prvog gledanja Leptirice.
 

„Ovaj roman najavljuje povratak iskonske, paganske, slovenske strave koja je i egzistencijalna i fundamentalna.“
- Đorđe Kadijević, reditelj (Leptirica)-

* * *
Edicija „Gluvo doba“ koju uređuje Dejan Ognjanović za izdavačku kuću Orfelin (Novi Sad) posvećena je kvalitetnim domaćim delima horora, dok ediciju „Poetika strave“ čine klasična i moderna ostvarenja ovog žanra koja se po prvi put javljaju na našem jeziku, praćena stručnim pogovorima i vrhunskom opremom. Do sada su objavljena dela Blekvuda, Lavkrafta i M. R. Džejmsa, a šta je još u pripremi – čućete na ovoj večeri posvećenoj hororu u književnosti.Нема коментара:

Постави коментар