недеља, 15. јануар 2017.

Dr Ghoul preporučuje

  
            Prethodnih dana čak dva niška medija su mi se obratila tražeći moje preporuke recentnih kulturnih produkata – knjiga, filmova, stripova – pa mislim da je red da to što sam kazao njima prenesem i čitaocima ovog bloga.
            Prvo su mi Narodne novine, za svoje božićno izdanje, tražile da izdvojim tri novije knjige koje preporučujem čitaocima. 

Našao sam se tu u društvu uglednih (Z. P. Sigma, Goran Stanković...), vrednih (Stana D-S.) ili barem poznatih (Deksa Pantalejski), koji su takođe nudili svoje preporuke. 


Evo šta sam izdvojio:
 
            A zatim mi se obratio i odličan web portal „Južne vesti“ – jedan od nekolicine koje redovno pratim jer zaista kvalitetno izveštavaju i kritički se, istraživački odnose prema događajima sa juga Srbije (što se za Vitkove novine ne može reći, budući da one ne talasaju i samo poslušno prenose ono što im organi vlasti pošalju).
            „Južne vesti“ su mi tražile iscrpnije preporuke – tačnije, hteli su od mene 5 knjiga, 5 filmova i 5 stripova za praznične dane, pa sam im to i dao. U subotu 14.01. objavili su članak pod naslovom Srećna vam “hororična” Nova godina – horor filmovi i knjige za praznike, u čijem uvodu stoji:
„Onima koji bi hladne praznične noći, umesto uz lake božićne filmove i knjige, proveli uz ostvarenja strave i užasa, doktor horora, urednik izdavačke kuće “Orfelin”, horor teoretičar i bloger Dejan Ognjanović preporučuje najbolje od horora što je ponudila 2016. godina.“
Čitav taj članak možete pogledati OVDE.

U tom članku imate i moje elaboracije, pa ih pogledajte tamo, a ovde ću preneti pregledno, nanizane samo naslove, sa linkovima ka rivjuima za dela koja su ovde već bila prikazivana.

5 knjiga, 5 filmova i 5 stripova za praznične dane


5 knjiga




4. Nešto zlo ovamo ide - Rej Bredberi

5. Gole kosti – Stiven King



5 filmova





5. GRAVE (RAW)


5 stripova


2. JEZOVNIK: Kuća na granici - Ričard Korben

3. MEĐU BOROVIMA – Erik Krik

4. HARMAN - Per Meter i Izabel Krajc

5. ZAGOR, knjiga 27: OLUJA NAD HAITIJEM




3 коментара:

  1. Stiven King? Nikada od tebe ne bih očekivao ovu preporuku. Ne kažem da sam razočaran, već iznenađen, znajući (ili barem misleći da znam) tvoje mišljenje o njemu.

    Šta ovu knjigu razlikuje od drugih njegovih knjiga?

    ОдговориИзбриши
  2. kao prvo, ponuda kvalitetnog horora kod nas je jezivo tanka, a traženo mi je 5 naslova. pošto iz principa ne želim da preporučujem izdanja 'otvorene knjige' (sumnjivi prevodi, bez lekture, kič oprema itd), morao sam da posegnem za jednom REPRIZOM i za jednim, eto, faute de mieux, KINGOM. kao drugo, SKELETON CREW je solidna, vintage zbirka, ima nekoliko sasvim OK priča, ništa spektakularno (jer jbg, KING je to, ne očekujte vrhunce!) ali zabavno na svoj neobavezan način. vredi pročitati i zbog opšte kulture, to je king at his (almost) best.

    ОдговориИзбриши
  3. Balada o fleksibilnom metku je LEKTIRA. A tu su i odlicne price Majmun, Tesnac, Precica gospodje Tod. Izmaglica takodje ima svojih cari, kao i Nona i Splav.

    ОдговориИзбриши