недеља, 26. март 2017.

Dve večeri strave u Beogradu

  
            Stiglo je proleće, priroda zeleni, cveće cveta, ptičice cvrkuću... Ukratko, kucnuo je čas da opet malo propovedam stravu i užas naživo, međ' narodom otvorena uma. Konkretno, imam zadovoljstvo da najavim dve horor večeri u kojima ću ovih dana učestvovati u Beogradu, pa ko je slobodan, voljan i raspoložen – neka svrati!

Promocija edicije Poetika strave
PONEDELJAK, 27. MART
20H
Kafe-knjižarica LJUBIMAC
Pop-up knjižara je mesto promocije alternativnih izdavača čiji rad ne treba prećutati a Ljubimac je prostor (kafić) za takvu intervenciju.
Cetinjska 15
Gde mu je sad pa to? U centru grada, u ljupkim starim zgradicama oko velikog parkinga – ovde:
 
Učestvuju: Dejan Ognjanović, urednik edicije,
i Igor Stanojević, novinar i reditelj

Govoriće se o knjigama iz ove edicije, o predstojećim izdavačkim planovima i o hororu u književnosti. 
Na promociji će knjige ove edicije moći da se kupe po najpovoljnijim mogućim cenama (30-40% nižim nego u knjižarama).
            Da se podsetimo:
„Poetika strave“ je naziv edicije koju objavljuje izdavač „Orfelin“ iz Novog Sada. Urednik edicije je dr Dejan Ognjanović, a ona je svojevrsni produžetak njegove kapitalne studije Poetika horora (Orfelin, 2014), nastale na osnovu doktorske teze koja prikazuje nastanak i razvoj angloameričke horor književnosti od 18. veka do današnjih dana. 
„Poetika strave“ je edicija koja se odlikuje znalačkim i stručnim izborom vrhunskih predstavnika horor književnosti, kako klasičnih tako i modernih, koji do sada nisu bili prevođeni kod nas. Ova dela praćena su kvalitetnim, anotiranim prevodima te iscrpnim biografijama autora i izdašnim, stručnim pogovorima. Knjige (šivene, u tvrdom povezu) se takođe odlikuju vrhunskim dizajnom koji rade neki od najistaknutijih domaćih ilustratora. 
Prva dva kola, od ukupno šest knjiga, čine sledeći naslovi:

- VRBE – Algernon Blackwood
- ŠAPTAČ U TAMI – H. P. Lovecraft
- ZAZVIŽDI I JA ĆU TI DOĆI – M. R. James
- HLADNA RUKA U MOJOJ – Robert Aickman
- UKLETA KUĆA NA BRDU – Shirley Jackson
- KARMILA i druge priče strave – Sheridan Le Fanu
Do kraja aprila izlazi i sedma knjiga – VELIKI BOG PAN Artura Makena…
Uzgred, kratki film fantastike Časovnik Igora Stanojevića možete pogledati OVDE.


"Strašno žensko" u hororu: književnost i film
UTORAK, 28. MART
19H
Klub-knjižara Magistrala
Dom kulture Studentski grad
Bul. Zorana Đinđića 169
Gde mu je sad pa to? Na Novom Beogradu – ovde:
 

Učesnici: dr Dejan Ognjanović, Mladen Milosavljević
Moderatorka: Marija Stanojević


Seminar o fantastičnoj književnosti "Fantastika u fokusu" ima za cilj da problemima žanrovske književnosti pristupi na stručan način, kritičkim aparatom kojim se proučavaoci služe pri analizi kanonskih dela, u želji da se ukaže na umetničke vrednosti marginalizovane i mejnstrim žanrovske književnosti, ali i pokrene na interaktivnu debatu. 
Na trećoj tribini ciklusa "Strašno žensko" u hororu: književnost i film, želimo da ukažemo na do sada nedovoljno obrađivan aspekt ženskog u srpskom hororu i izbegnemo uobičajeno razmatranje skopofilične sudbine ženskih žrtvi koje se dakle prikazuju samo kao pasivni predmeti nasilja. Sada će u fokusu biti žena kao nosilac strave, tzv. „strašno žensko“ koje podriva podrazumevane majčinske osobine, te se ukazuje kao neprijateljski i zastrašujući, ali često privlačni eros od koga najčešće strada upravo „jači pol“. U skladu sa temom razgovora, učesnici će se osvrnuti na novine u svetu horora na lokalnom nivou u odnosu na globalni, u književnosti i na filmu, te razmotriti budućnost njegovog razvoja kao žanra na našim prostorima.

Mladen Milosavljević je diplomirani etnolog i antropolog na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Glavni je i odgovorni urednik časopisa Omaja, jedinog časopisa u Srbiji koji je u potpunosti posvećen promovisanju folklorne fantastike. Autor je brojnih folklornih priča, kao i filma Naprata, jednog od prvih horora iz tzv. „found footage“ podžanra kod nas. 

1 коментар:

  1. veče strave u klubu ljubimac prevazišlo je moja najoptimističnija očekivanja - savršeno organizovano i vođeno, sa odličnom posetom i interesovanjem publike, sa sjajnim fidbekom i odličnom prodajom knjiga iz edicije 'poetika strave'!

    ОдговориИзбриши