недеља, 20. август 2017.

Najbolji kratki filmovi po Lavkraftu


            Kao što ste do sad verovatno primetili, ako redovno i dovoljno dugo pratite ovaj blog, na ovom mestu se tokom godine obeležavaju samo TRI rođendana: moj, Poov i Lavkraftov. Prva dva proslavljamo uz dodele Zlatnih Ghoulova, a ovaj treći – svake godine na neki drugi, prigodan način.
            Ove godine, 20. avgust, HPL rođendan, slavimo uz izbor najboljih KRATKIH filmova koji se mogu naći na netu a inspirisani su, manje ili više, njegovim delima, mislima i kreacijama.

            Naime, tokom researcha za moju nedavno izašlu (ali još mi nepristiglu) knjigu o Lavkraftu, THE WEIRD WORLD OF H.P. LOVECRAFT, pored ostalog podsetio sam se desetina kratkih, navodno lavkraftovskih filmova. Ovo što vidite ispod je MOJ izbor najmanje loših...
            Poređani su od boljih ka slabijima, mada, sve je to kratko i slatko, ima ih raznih (neki su vizuelno-animacijske vežbe, neki su gegovi, neki su ambiciozniji, neki imaju solidan budžet, neki su jeftinoće...), dajte im šansu, možda vama bolje legne nešto što meni baš i nije.
            Namerno ih nisam embedovao: idite na izvor, pa gledajte full screen ili kako god vam volja.
                               
Najbolji KRATKI lavkraftovski filmovi
koji se mogu naći na netu
- izabrao dr Ghoul-

El modelo de Pickman (2014)
(animation)


The Brain Hack (2015)


Black Sugar (2014)


Fyren - Keeper of the Light


Eel Girl (2008)


From Beyond
(Animated)


From Beyond (1999)
(animation)


Harbinger
(POV Horror)


Thresher


The Hapless Antiquarian


To My Mother and Father
(by Can Evrenol, BASKIN)


Late Bloomer (2004)
(by Craig Macneill, THE BOY, 2015)


Static Aeons


The Statement of Randolph Carter
(short animation, 4 mins)


Pickman
(sock puppet version)


The Lovecraft Syndrome (2004)


5 коментара:

 1. A "Zov Ktulua" iz 2005? Ne bih ga baš nazvao celovečernjim. 47 min.

  ОдговориИзбриши
 2. on je ni tamo ni ovamo, nit je kratak nit je dugačak... svakako ne upada u kriterijume evropske melijes organizacije za kratki film (do 31 minuta, ako se ne varam).

  ОдговориИзбриши
 3. Knjiga si je knjiga.

  U vezi sedme umetnosti, koja godinama egzistira na granici umetnosti - ko pogleda poslednji film o mumiji (The Mummy (2017)), stići će ga prokletstvo da mu se zgadi sva ljubav prema misterijama faraonskih grobova. Tom Kruz se ovim filmom vraća u vreme kada je jahao besne motore u Top ganu i namigivao plavušama, ni njegova sajentološka crkva ga ne može spasti. Film ne zaslužuje ni najgnusniji rivju. Ocena 1+.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Knjiga si je knjiga što jest jest. Pre neki dan sam odgledao Mračnu kulu. Takođe gnusoba od filma za ocenu 2-. Knjiga je meni bila veoma zabavna, u bioskopi teše glava da mi se otkači od naleta dremke.

   Избриши